Technológie, ID / 30. september 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Nové sedadlá pre Volkswagen ID.7 sú technologickým zázrakom! Neuveríte, čo všetko dokážu

Jedným z hlavných cieľov pri vývoji prvého elektrického modelu značky Volkswagen vyššej triedy, bolo poskytnúť cestujúcim na palube maximálny komfort. Významnú úlohu pri dosahovaní tohto cieľa zohrávajú nové prémiové sedadlá ergoActive, ktoré získali certifikát AGR. Nové predné sedadlá ponúkajú komfort a inovatívne masážne programy spolu s automatickou reguláciou teploty a pokročilou funkciou aktivácie svalových skupín nachádzajúcich sa v oblasti chrbtice a panvy. Ako fungujú?

Vyvíjané odborníkmi z AGR. V spolupráci s ortopédmi, fyzioterapeutmi a športovými vedcami z AGR sa Volkswagenu podarilo vyvinúť prvé predné sedadlá, ktoré stimulujú panvu a chrbticu, a to najmä prostredníctvom dvoch vzduchových vankúšov v sedadle. Opierky chrbta sú tiež vybavené desiatimi vzduchovými vankúšmi využívanými na masáž tlakových bodov. Tieto vankúše sa striedajú a pri použití s masážnou funkciou môžu zmierniť napätie a zabrániť tomu, aby cestujúci zostal dlhší čas v nehybnej polohe.

Prečo je to dôležité? Zdvíhanie sedacích kostí spôsobuje nakláňanie panvy. To potom spôsobuje miernu rotáciu chrbtice, ktorú navyše podporujú vzduchové vankúše v chrbte. Tieto malé pohyby sa rozšíria až na krčnú chrbticu. Zabraňujú narastaniu napätia a môžu dokonca zvýšiť koncentráciu. Torzia chrbtice stimuluje metabolické procesy v platničkách chrbtice. V kombinácii so stochasticky riadenými masážnymi programami to podporuje dynamické sedenie šetrné k chrbtu.

ID.7 stanovuje nové štandardy vo vyššej strednej triede. Okrem funkcie aktivácie panvy ponúkajú nové prémiové sedadlá ergoActive aj pneumatickú masáž tlakových bodov. Tá pomáha uvoľniť a aktivovať chrbtové svalstvo. Na dosiahnutie tohto cieľa sa používajú dva rady piatich vzduchových vankúšov. Špecifické sekvencie programov v trvaní 10 až 30 minút umožňujú prispôsobiť masážnu funkciu potrebám používateľa. Elektrické nastavenie sedadla v 12 smeroch a manuálne dvojsmerné nastavenie hĺbky sedadla s oporou stehien pomáhajú cestujúcim na predných sedadlách nájsť si vlastnú preferovanú polohu sedadla. Pamäťová funkcia tiež znamená, že polohy možno uložiť.

Sviežo a ostražito na cestách. Sedadlá ergoActive premium ponúkajú aj dynamickú klimatizáciu, ktorá ovláda sedák a operadlo oddelene od seba. Sedadlo sa tak dá vyhrievať a vetrať individuálne. Vzájomné pôsobenie týchto funkcií znamená, že po prvýkrát možno vytvoriť ideálnu teplotu sedadla pre každého používateľa nezávisle aj v automatickom režime. Na dosiahnutie tohto cieľa sa meria teplota a úroveň vlhkosti v kontaktnej zóne medzi sedadlom a cestujúcim a porovnávajú sa s ďalšími klimaticky relevantnými faktormi a preferovanými nastaveniami. Tieto informácie sa potom použijú na výpočet individuálnej optimálnej klímy. Okrem automatického režimu si používatelia môžu vybrať aj z troch inteligentných klimatických režimov: teplý, suchý alebo chladný. Funkcia vykurovania a chladenia, ktorá je takto umiestnená blízko tela, môže prispieť k zvýšeniu pohody cestujúcich. Energia potrebná na tento proces je nižšia ako energia potrebná na reguláciu teploty celého interiéru vozidla.