5. júl 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Premiéra: Toto je vynovený Volkswagen T-Cross!

Úspešný Volkswagen T-Cross sa obliekol do slušivej novej karosérie a výrazne zlepšil svoj interiér!

Nový dizajn, bohatšia základná výbava, nové technológie a úplne prepracovaný, vysokokvalitný interiér. To všetko prináša vynovený Volkswagen T-Cross, ktorý sa do predpredaja chystá v poslednom štvrťroku 2023.

T-Cross patrí medzi mladšie modely, napriek tomu si vybudoval veľkú fanúšikovskú základňu. Patrí medzi najpredávanejšie kompaktné SUV – za svoj si ho vybralo vyše 1,2 milióna zákazníkov. Patrí teda medzi najúspešnejšie modely značky Volkswagen vôbec.

Svetlá, tvary, farby

Najvýraznejšie sa vie faceliftovaný T-Cross odlíšiť práve farbami. Do palety pribudli tri nové žiarivé odtiene: žiarivá žltá Grape Yellow (na obrázkoch), bledomodrá Clear Blue Metallic a plná červená Kings Red Metallic.

Myslelo sa aj na to, aby T-Cross vedel zapôsobiť v noci. Preto dostal nové svetlá s krásnym svetelným podpisom. Zadné LEDky sú usporiadané trojdimenzionálne, aby ich bolo vidieť aj pri pohľade zboku (s touto funkciou prišiel medzi prvými práve model T-Cross pred faceliftom) a teraz sú prepojené elegantným tenkým pásom. Predné LED svetlomety majú taktiež pôsobivejší svetelný podpis, pričom do hlavných svetlometov sa nasťahovala technológia IQ.Light LED Matrix. Ide o úplne nové svetlomety s novými technológiami.

Zmeny nájdeme aj na nárazníkoch, detailoch na karosérii a diskoch z ľahkých zliatin. Vynovený T-Cross teda vyzerá modernejšie, má mohutnejšiu masku chladiča a celkovo to všetko ladí s filozofiou, aká platila aj pre predchádzajúcu verziu: je to malý Touareg.

Kvalitnejší interiér

Podobne ako pri facelifte modelu T-Roc, aj tu sa inžinieri na základe spätnej väzby od zákazníkov zamerali na interiér a jeho vnímanú kvalitu. Hlavný displej sa teda presťahoval vyššie, výduchy klimatizácie sú teraz pod ním a celá palubná doska je vyhotovená z mäkčeného plastu s prešívaním. Už prvý dojem je na úplne inej úrovni ako doteraz.

Štandardný displej má uhlopriečku 8 palcov, príplatkový až 9,2. Do základnej výbavy sa dostal digitálny prístrojový štít. V základe je manuálna klimatizácia, príplatková automatická využíva dotykový panel, ktorý poznáme z modelov Tiguan či Passat.

Z asistenčných systémov je novinkou vylepšený systém Travel Assist, ktorý umožňuje čiastočne autonómnu jazdu. Je oveľa citlivejší a inteligentnejší, takže poskytuje posádke vyšší komfort jazdy.  V základe svieti T-Cross po novom iba LEDkami miesto halogénových svetiel.

Variabilita je základ

Hlavná devíza modelu T-Cross zostala zachovaná. Je ňou variabilita. Zadná lavica je teda posuvná v rozsahu až 14 cm, vďaka polohovateľnému falošnému dnu batožinového priestoru je možné zadné operadlá sklopiť do roviny a v prípade, že potrebujete prevážať ozaj dlhé predmety, môžete predné spolujazdcovo sedadlo sklopiť dopredu.

Vtedy sa maximálna dĺžka prepravovaného nákladu natiahne až na 2 398 mm! Batožinový priestor má objem medzi 385 až 455 l podľa polohy zadnej lavice, po sklopení operadiel sa objem zvýši až na 1 281 litrov.

Predsa len sa však našiel aj priestor na zlepšenie: zaťaženie ťažného zariadenia vzrástlo o 20 kg na 75 kg. T-Cross si teda poradí aj s ťažším vozíkom alebo nosičom bicyklov, čo sa pri čoraz populárnejších e-bikoch veľmi hodí.

VW T-Cross facelift 001.jpg
VW T-Cross facelift 002.jpg
VW T-Cross facelift 003.jpg
VW T-Cross facelift 004.jpg
VW T-Cross facelift 005.jpg
VW T-Cross facelift 006.jpg
VW T-Cross facelift 007.jpg
VW T-Cross facelift 008.jpg
VW T-Cross facelift 009.jpg
VW T-Cross facelift 010.jpg
VW T-Cross facelift 011.jpg