31. október 2023 / 2 minúty ČÍTANIA

VIDEO: Ako sa kedysi testovali modely značky Volkswagen

Než sa nový model dostane do sériovej produkcie, musí sa podrobiť desiatkam náročných testov. Pozrite, čo museli kedysi podstúpiť modely značky Volkswagen.

Človek by ani nepovedal, aké strašné muky podstupujú autá, než sa dostanú do predajne. Výrobca totiž musí počítať s "najhorším možným zaobchádzaním" a zaručuje sa, že minimálne počas trvania záruky sa za podmienky dodržania predpísaného servisu autu nič nestane.

V skutočnosti bývajú ciele ešte vyššie. Je totiž v záujme značky, aby mali jej modely čo najvyššiu zostatkovú hodnotu a tú si udržia len vtedy, keď získajú povesť trvácneho auta. Komponenty ako dvere či kľučky sa testujú na tisíce surových otvorení/zatvorení, sedadlá a koľajničky musia zniesť nadváhu a necitlivé zaobchádzanie.

Potom je tu otázka bezpečnosti. V klipe uvidíte skúšky bŕzd na rozbitých povrchoch, ktoré preverujú pevnosť komponentov podvozka. Autá prechádzajú v rýchlosti 40 km/h cez obrubník a aj keď dostanú defekt, dôležité je, aby sa nezlomilo uchytenie nápravy alebo sa nepoškodila iná časť karosérie.

Búchaním kladivom po karosérii sa tiež zisťuje jej odolnosť voči nárazom spôsobeným necitlivou jazdou, prípadne sa testujú senzory airbagov, aby náhodou neaktivovali airbag vtedy, keď to nie je potrebné.

Na test airbagov slúžia aj skoky či nárazy do kôp štrku. Simulujú momenty, keď vodič zaspí za volantom alebo z iného dôvodu zíde z cesty. Dôležité je, aby sa mu airbag v tomto momente neaktivoval a neznemožnil mu ovládanie vozidla. Viac už vo videu:

Testy, ktoré vykonáva Volkswagen dnes, sú rôzne. Veľká časť z nich zostala taká, ako vidíte na videu, ale do procedúry sa zahrnuli aj nové, prešpekulovanejšie disciplíny.