ID / 27. jún 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen ID. AERO oficiálne predstavený! Elegantný sedan sa bude predávať aj na Slovensku

Značka Volkswagen odhalila koncept elektrickej vlajkovej lode s označením ID. AERO. Už dnes však vieme, že v blízkej budúcnosti sa produkčná verzia ukáže aj na Slovensku. ID. AERO má ambíciu rozšíriť modelovú rodinu elektrických Volkswagenov v kategórii vyššej strednej triedy. Novým modelom chce značka urýchliť svoju elektrickú ofenzívu v rámci stratégie ACCELERATE.

Postavený na overenej platforme. Podobne ako skôr predstavení elektrickí súrodenci, aj koncept elegantnej limuzíny vychádza z modulárnej platformy pre elektrické vozidlá MEB značky Volkswagen. Predstavený koncept je dlhý takmer päť metrov a bol navrhnutý na základe prísnych aerodynamických kritérií. Strecha sa v štýle kupé elegantne zvažuje smerom dozadu a prispieva k dosiahnutiu vynikajúceho koeficientu odporu vzduchu len 0,23. Vďaka použitej platforme MEB sa konštruktérom podarilo navrhnúť krátke previsy, dlhý rázvor a mimoriadne priestranný interiér.  

Štylisticky nadväzuje na nezameniteľný dizajnový jazyk rodiny ID. Aerodynamicky navrhnutá predná časť a strecha zabezpečujú optimálne obtekanie vzduchu nad vozidlom. Prúdenie vzduchu zmierňuje uhladená zadná časť s odtrhovou hranou. Mimoriadne zaujímavé sú tiež športové 22-palcové dvojfarebné kolesá s dizajnom v štýle turbíny či kľučky dverí, ktoré boli nahradené osvetlenými dotykovými plochami pre dodatočné zníženie odporu vzduchu. Výrazným prvkom konceptu je aj samotná farba Polar Light Blue Metallic. Ide o svetlý metalický farebný odtieň, ktorého farebné pigmenty vytvárajú za vhodných svetelných podmienok zlatý trblietavý efekt. Strecha je nalakovaná čiernou farbou vo vysokom lesku, aby kontrastovala s karosériou vozidla. 

Efektívny pohon sa postará o nadpriemerný elektrický dojazd. ID. AERO využíva výkonnú lítium-iónovou batériou s netto kapacitou 77 kWh. Vďaka kombinácii efektívneho hnacieho systému a vynikajúcich aerodynamických vlastností dokáže ID. AERO prejsť na jedno nabitie až 620 kilometrov (WLTP). „Koncept ID.AERO predstavuje prvý pohľad na nového člena rodiny elektrických vozidiel ID. Auto s emotívnym a zároveň mimoriadne aerodynamickým dizajnom, dojazdom vyše 600 kilometrov, mimoriadnym množstvom priestoru a prémiovým interiérom,“ hovorí Ralf Brandstätter, generálny riaditeľ Volkswagenu pre osobné vozidlá. „S našou stratégiou ACCELERATE intenzívne napredujeme v elektrifikácii celého modelového radu. Po ID.4 bude tento model naším ďalším globálnym automobilom pre Európu, Čínu a USA.“ 

Produkčná verzia už budúci rok! Prvé kusy európskeho modelu by mali schádzať z montážnej linky v závode Emden už v roku 2023. Vďaka sériovej výrobe batériových vozidiel bude nemecký Emden jedným z prvých závodov Volkswagenu pre výrobu výhradne elektrických modelov, čím rozhodujúcim spôsobom prispeje k elektrifikácii modelového radu a zníženiu flotilových emisií CO2 v rámci koncernu Volkswagen.