Technológie, ID / 4. október 2021 / 4 minúty ČÍTANIA

Volkswagen otvoril nové centrum na výrobu batériových článkov

Volkswagen sa stáva popredným hráčom vo vývoji batériových technológií. Do špičkových laboratórií investoval vyše 70 miliónov eur.

Postupná realizácia technologického plánu značky Volkswagen so zameraním na batériovú budúcnosť je v plnom prúde. Divízia Volkswagen Group Components nedávno otvorila jedno z najmodernejších laboratórií na výskum a vývoj článkov batérií v nemeckom meste Salzgitter. Značka týmto krokom nepochybne napreduje v rozširovaní svojich znalostí a približuje sa k výrobe vlastných batériových článkov. Okrem plánovaného spustenia prvej výrobnej linky v roku 2025 sa bude približne 250 odborníkov venovať aj samotnému výskumu, analytike a testovaniu batériových článkov.

„Ak existuje konkrétne miesto, kde v súčasnosti môžete pozorovať, čo sa myslí  „transformáciou automobilového priemyslu“, je to Salzgitter. Už desaťročia závod VW v Salzgitteri zásobuje milióny vozidiel motormi. S rastúcou elektrifikáciou pomaly dochádza k dôslednej premene na budúcnosť, a to budúcnosť zameranú na výrobu batériových článkov,“ povedal predseda vlády Dolného Saska, Stephan Weil.

Jedno z najmodernejších laboratórií so špičkovým vybavením. Nové laboratóriá, na počiatočnej ploche 2500 metrov štvorcových umožnia rozsiahle testovania článkov batérií až s 200 rôznymi analytickými metódami. Vďaka svojmu vybaveniu a špičkovým technológiám, do ktorého investovala značka Volkswagen približne 70 miliónov eur, patria laboratóriá v meste Salzgitter k najmodernejších v Európe. K vybaveniu patrí napríklad skenovací elektrónový mikroskop na detekciu lítia alebo vysoko automatizované testovacie pole, ktoré sa využíva na testovanie výkonu článku batérie a známok starnutia počas rýchleho nabíjania a vybíjania. Pole obsahuje taktiež články, ktoré je možné nabiť z 5 na 80 percent v trvaní do 12 minút.

S novými modernými laboratóriami naďalej rozširujeme naše znalosti v oblasti vývoja, procesu a výroby batériových článkov – srdca elektrického vozidla. Laboratórium v nemeckom Salzgitter poukazuje na to, ako môže byť transformácia nemeckého automobilového priemyslu z konvenčných pohonných systémov na elektrickú mobilitu úspešná. Priťahujeme špičkových výskumných pracovníkov a ako priekopníci v tomto odvetví vytvárame pracovné miesta zajtrajška,“ hovorí Thomas Schmall, predseda Volkswagen Group Components, „Otvorením laboratórií sme dosiahli ďalší strategický míľnik. Teraz zo všetkých síl napredujeme v prípravách na vlastnú výrobu batériových článkov.“

Neustále napredovanie a inovácie. Centrum v Salzgitteri je zodpovedné za testovanie materiálu, zabezpečenie kvality a sériové monitorovanie článkov pre batérie automobilov. Do vývoja článkov batérií v Salezgitteri je súčasne zapojených 160 zamestnancov z 500. Očakáva sa, že do konca roku 2022 sa Centre of Excellence v nemeckom Salzgitteri rozrastie na viac ako 1 000 zamestnancov.  Do roku 2030 plánuje koncern Volkswagen spolu s partnermi sprevádzkovať v Európe šesť tovární na výrobu batériových článkov s výrobnou kapacitou 240 GWh ročne. Články batérií vyrábané v Salzgitteri budú mať tak ročnú kapacitu 40 GWh. Očakáva sa tak, že nový zjednotený článok odomkne synergie a zníži náklady na batériu až o 50 percent.

Účinné testovanie a zaistenie bezpečnosti. Vývojové procesy v laboratóriách sú veľmi efektívne vďaka inteligentnému prepojeniu výrobných, analytických a testovacích údajov. Aby sa zaistila dokonalá interakcia, laboratória sú rozdelené do štyroch oblastí. V laboratóriu pre vývoj článkov sa hodnotí vhodnosť nových materiálov, čím sa ďalej vyvíjajú chemické formulácie, ako aj materiály a postupy pre elektródy. Zistené inovácie sa napokon odosielajú priamo odtiaľto na vedľajšiu pilotnú linku pre malovýrobu. V analytickom laboratóriu vedci rozoberú komponenty a zloženie článkov, vykonajú konkurenčné analýzy a hodnotia ich kvalitu. V laboratóriu životného prostredia a bezpečnosti sú články podrobené testom odolnosti v šiestich špeciálnych komorách. Vystavované sú napríklad elektrickému, tepelnému alebo mechanickému namáhaniu.

„Jedna z najdôležitejších technológii budúcnosti značky Volkswagen sa posúva vpred. Všetko, čo sa deje v Centre of Excellence of Battery Cell, slúži na to, aby boli zákazníkom poskytnuté bezpečné a udržateľné elektrické vozidlá so silným nabíjacím výkonom a čo najväčším možným dojazdom,“ vysvetľuje Frank Blome.

Súvisiace články

Novinky, Eventy, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 GTX naživo v Mooncity! +Technické detaily

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Naša elektrická ofenzíva pokračuje: predaj elektrických vozidiel sa viac ako zdvojnásobil!

Technológie, ID

Ani watt na zmar! Volkswagen ID.4 ťaží z jazdy absolútne maximum energie za vás

Súvisiace články

Novinky, Eventy, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 GTX naživo v Mooncity! +Technické detaily

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Naša elektrická ofenzíva pokračuje: predaj elektrických vozidiel sa viac ako zdvojnásobil!

Technológie, ID

Ani watt na zmar! Volkswagen ID.4 ťaží z jazdy absolútne maximum energie za vás