Novinky, Technológie, Touran / 4. apríl 2023 / 4 minúty ČÍTANIA

Všetko najlepšie, Touran! Dvadsiate narodeniny oslavuje technologickým faceliftom

Úspešný príbeh modelu Touran pokračuje. Touran tento rok oslavuje svoje 20. narodeniny a vďaka priestrannému a variabilnému interiéru, úsporným motorom a agilným jazdným vlastnostiam si stále udržiava pevnú fanúšikovskú základňu.

Viac ako rodinné auto. V tomto duchu bol model Touran 14. marca 2003 prvýkrát predstavený verejnosti. Odvtedy sa môže rodinné MPV pochváliť s viac ako 2,6 miliónmi predanými kusmi, čo z neho robí jedno z najúspešnejších viacúčelových vozidiel (MPV) na svete. Druhá generácia modelu Touran bola uvedená na trh v roku 2015. Išlo o prvú rodinnú dodávka značky VW, ktorá bola postavená na modulárnej podvozkovej platforme MQB. Tento základ teraz umožňuje, aby Touran prešiel rozsiahlou technickou modernizáciou.

Nové asistenčné systémy na palube. K štandardnej výbave patrí adaptívny tempomat (ACC) s obmedzovačom rýchlosti, autonómne núdzové brzdenie Front Assist, asistent udržiavania v jazdnom pruhu Lane Assist a asistent zmeny jazdného pruhu Side Assist. Takýto rozsah asistenčných a informačno-zábavných systémov sa zvyčajne nachádza len vo vyšších triedach vozidiel, no vďaka platforme MQB našli svoje miesto aj v modeli Touran. Súčasťou štandardnej výbavy je po novom okrem iného aj systém ochrany pri hroziacom náraze zozadu. Voliteľný balík IQ.DRIVE zahŕňa systémy, ktoré dokážu pomôcť pri udržiavaní vozidla v jazdnom pruhu, udržiavaní odstupu od vozidla vpredu a tiež zabezpečiť, aby vozidlo dodržalo maximálnu rýchlosť nastavenú vodičom. Okrem iného na to využíva systém adaptívneho vedenia v jazdnom pruhu. Tento systém aktívne udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu, pričom Travel Assist sa aktívne prispôsobuje štýlu jazdy a môže tiež udržiavať vozidlo viac vľavo alebo vpravo podľa aktuálnej situácie na ceste. V kombinácii s dvojspojkovou prevodovkou DSG môžete systémom prenechať aj posúvanie sa v dopravných zápchach.

Viac svetla tam, kde ho potrebujete. Súčasťou nového balíka bezpečnostnej výbavy je aj dynamický asistent diaľkových svetiel, ktorý zabezpečuje lepšiu viditeľnosť v noci. Systém dokáže rozpoznať protiidúce vozidlá, ako aj vozidlá idúce vpredu. Na základe ich polohy automaticky zhasína príslušné segmenty diaľkových svetiel vozidla. Pri jazde v zastavaných oblastiach systém tiež automaticky prepína z diaľkových na stretávacie svetlá. Ide o praktickú funkciu, ktorá pomáha lepšie osvetliť cestu a skôr odhaliť prekážky.

Myslelo sa aj na komfort. Volkswagen vylepšil Touran nielen z hľadiska asistenčných systémov. Rodinné MPV sa dočkalo modernizácie aj z hľadiska komfortu: s volantom najnovšej generácie, digitálnym prístrojovým štítom a moderným panelom klimatizácie s dotykovým ovládaním vpredu a vzadu. Užívateľský komfort vylepšujú tiež bezdotykové funkcie ako sú Easy Open & Close (zatváranie veka batožinového priestoru pohybom nohy) a Keyless Access (bezkľúčový systém zamykania a štartovania). Okrem toho Touran už tradične zaujme veľkým a variabilným interiérom s možnosťou sedemmiestnej konfigurácie. Obrovská šírka interiéru je obzvlášť atraktívna pre rodiny s dostatočným priestorom pre tri detské sedačky umiestnené vedľa seba. Vďaka ISOFIXom v druhom a treťom rade sedadiel možno do modelu Touran bezpečne upevniť celkovo až päť detských sedačiek. Interiér sa dá využiť rôznymi spôsobmi vďaka systému sklápania sedadiel (rovná plocha v batožinovom priestore pri sklopených sedadlách), ktorý umožňuje vytvoriť úložný priestor s objemom až 1 980 litrov. Rovnako 47 úložných priehradok a zásuviek splnia takmer všetky želania týkajúce sa úložného priestoru.

Efektívny pohon pre každého. Pod kapotu modernizovaného Touranu sa dostala najnovšia generácia obľúbeného benzínového motora 1,5 TSI Evo 2 s výkonom 110 kW/150 k. Umožňuje znížiť spotrebu a emisie CO2, a to aj s prípravou pre palivá s vyšším podielom obnoviteľných biozložiek. Okrem toho je najnovšia verzia vybavená aktívnym riadením valcov ACTplus, modulom na reguláciu emisií a moderným spaľovacím procesom TSI-Evo.

Súvisiace články

Novinky, Touran

Volkswagen Touran po prvýkrát lídrom v triede MPV

Lifestyle, Touran, Sharan

Volkswagen Touran a Sharan: Autá pre maximalistov

Štúdie a koncepty

Volkswagen zbiera ocenenia za dizajn!

Súvisiace články

Novinky, Touran

Volkswagen Touran po prvýkrát lídrom v triede MPV

Lifestyle, Touran, Sharan

Volkswagen Touran a Sharan: Autá pre maximalistov

Štúdie a koncepty

Volkswagen zbiera ocenenia za dizajn!