Video, Tipy / 8. december 2021 / 2 minúty ČÍTANIA

Výmena stieračov nie je zložitá. Nesmiete však zabudnúť na jednu dôležitú vec

Stierače sú jednými z najdôležitejších kompomentov automobilu. Keď je vonku pekné počasie, ani si na ne nespomeniete. Akonáhle sa však začnú vonku "ženiť čerti", neprešli by ste bez nich ani kilometer aj napriek tomu, že máte pojazdné auto. Povedzme si teda, že ako si vymeníte gumičky stieračov na vašom automobile Volkswagen.

Pokiaľ vlastníte novší model Volkswagen, je nutné, aby ste pred výmenou gumičiek stieračov spravili jeden úkon. Keďže na moderných autách prekrývajú veľké aerodynamické kapoty stierače ukryté na spodku čelného skla, musíte si nastaviť ramená do takzvanej "servisnej polohy" Na to existujú dva postupy.

V závislosti od modelu

Pokiaľ máte pred domom novú generáciu z modelov Caddy, Golf, niektorý z modelov ID. alebo ste si už stihli pre seba uchmatnúť nový Multivan, postup je nasledovný. V hlavnom MENU zvolíte položku "VOZIDLO", "SERVIS" a keď sa vám ukáže veľký 3D model vášho vozidla na obrazovke, nad ním nájdete svietiť položku "Stierače v servisnej polohe".

V prípade modelov Tiguan, Touareg, Passat, up! alebo Golf 7. generácie, je postup dokonca ešte jednoduchší. Po zapnutí zapaľovania stačí podržať páčku stieračov smerom dole. Podobne, akoby ste chceli len narýchlo pretrieť sklo.

Keď už máte stierače v servisnej polohe, zdvihnite rameno a vytiahnite samotný stierač z ramena uvoľnením poistky. Poistku zatlačte a vysuňte stierač z lôžka dohora.

Keď máte starý stirač dole, nasaďte nový na rameno. V tomto prípade sa oplatí mať stierač mierne naklonený dohora, aby sa vám pohodlne zacvakol do poistky na ramene.

Stierače po výmene za nové navrátite do pôvodnej polohy buď odkliknutím položky "Stierače v servisnej polohe" alebo podržaním páčky stieračov smerom nadol, až kým neklesnú do štandardnej pozície na spodok čelného skla.

Pokiaľ by ste samozrejme potrebovali názornejšiu ukážku, celý postup sme pre vás spracovali na video v našom seriály rád a tipov na YouTube Volkswagen Slovensko. Odoberajte náš kanál a neujdú vám žiadne novinky zo sveta značky Volkswagen, technologické videá nášho produktového špecialistu či podobné rady a tipy, akými sú napríklad výmena stieračov alebo prepichnutého kolesa.