Tipy, Golf, Touareg, ID, Verzie R / 5. január 2022 / 5 minút ČÍTANIA

10 tipov na bezpečnú jazdu v zime

Jedno väčšie sneženie už máme túto sezónu za sebou. Naplno ukázalo, koľko slovenských vodičov stále neovláda ani tie najzákladnejšie pravidlá bezpečnej jazdy v zime. Predpoveď hovorí, že sneh ešte bude. Tak si poďme povedať, ako sa v ňom správať.

Stačí sa v zime poobzerať okolo seba alebo si vypočuť dopravné spravodajstvo a hneď vám musí byť jasné, že sneh a zimné podmienky sú pre nás stále veľký problém. Samozrejme, že neviditeľná poľadovica dokáže nachytať aj najlepších šoférov. Tomu je ťažké sa vyhnúť na sto percent. Ale mnoho nehôd sa stane úplne zbytočne. Prinášame vám teda pár tipov, ako bez nehody dokončiť cestu v zimných mesiacoch.

1)      Zimné gumy, ostrekovač, stierače!

Základom je dobrá príprava. O tom, že bez zimných pneumatík s dezénom minimálne 4 mm starými maximálne 6 rokov by ste ani nemali myslieť na jazdu po snehu, snáď nemusíme ani hovoriť. Na cestu si pripravte plnú nádržku nemrznúcej zmesi do ostrekovačov. Najmä na mokrých posolených cestách budete mať vysokú spotrebu tejto kvapaliny, takže na dlhšie cesty si so sebou pokojne pribaľte aj jej zásoby do kufra. S ostrekovačmi idú ruka v ruke stierače. Skontrolujte, či naozaj stierajú a nie iba rozotierajú. Nakoniec nie je zlé skontrolovať aj stav osvetlenia vášho vozidla

2)      Odstráňte sneh!

Odstraňovanie dvadsiatich čísel snehu z auta miesto rannej rozcvičky nie je bohviečo. Ale očistiť si auto od snehu vyžaduje aj zákon. A nie, nestačí v snehovej perine na vašom čelnom skle spraviť len tankový priezor. Čisté musia byť všetky sklá, svetlomety a aj tabuľky s EČV. Sneh ste povinní odstrániť aj zo strechy, aby sa pri vyššej rýchlosti z vášho auta neodlupovali ľadové kryhy a nepoškodili alebo nevystrašili vodičov áut za vami.

3)      Testujte priľnavosť

Ak vám auto oznamuje riziko námrazy, z času na čas je dobré bezpečne otestovať priľnavosť na ceste. Ideálne je skúšať ju na rovnej ceste, keď v bezpečnej vzdialenosti okolo vás nie je premávka. Krátko a prudko zabrzdite z všímajte si, ako je auto schopné zastaviť a či v pedáli brzdy necítite zásah ABS. Toto opakujte vždy, keď sa vám zdá, že sa zmenili podmienky, alebo ak povrch cesty vyzerá podozrivo – leskne sa, zmení sa zvuk odvaľovanie pneumatík a podobne.

4)      Dodržujte odstup

Toto platí za každých okolností, ale na šmykľavom povrchu obzvlášť. Než si pri nízkej priľnavosti všimnete, že auto pred vami v skutočnosti brzdí čo to dá, môže byť neskoro na to, aby ste to ubrzdili aj vy ešte pred ním.

5)      Žiadne prudké pohyby

S volantom narábajte citlivo, jemne a vyvarujte sa prudkých manévrov. To isté platí aj o pridávaní a brzdení. Na snehu sa totiž všetko deje oveľa pomalšie, to znamená že aj bežný vyhýbací manéver môže mať správnu frekvenciu na to, aby ste si auto rozhodili do šmyku. Väčšinu moderných áut našťastie čiastočne zachráni ESP.

6)      Predvídajte

Sledujte okolie. Padá sneh zo stromov na cestu, kde by mohol zamrznúť? Mrzne a idete pozdĺž potoka či jazera? Sú autá idúce z protismeru zasnežené? Toto všetko vám môže napovedať, čo môžete očakávať a čomu prispôsobiť štýl vašej jazdy. Snažte sa pozerať zásadne minimálne dve autá dopredu, sledujte brzdové svetlá na diaľnici a ak sa vám niečo nezdá, radšej sa dotknite brzdového pedála, aby ste dali vedieť aj tým za vami. V hmle nezabúdajte na patričné osvetlenie. Pozor! Hmlovky v noci v dopravnej zápche nie sú patričné osvetlenie! Viac sme o hmlovkách už písali TU.

7)      Štvorkolky brzdia a zatáčajú rovnako

Autá s pohonom všetkých štyroch kolies majú nespornú výhodu v trakcii na snehu. Zo zákrut môžu pridávať skôr a razantnejšie a nemusia sa báť ani prudších zasnežených svahov či hlbšieho snehu. A to je všetko. Nebrzdia lepšie, ani lepšie nezatáčajú. Schopnosť zrýchľovať však dáva ich majiteľom falošný pocit, že ich sa sneh netýka. Detaily sme už rozpísali TU, ale v skratke: jazdite rovnako opatrne aj keď máte štvorkolku!

8)      Oblečte sa

Aj keď sa chystáte iba na kratšiu cestu v snehu, oblečte sa tak, aby ste mohli tráviť čas vonku. Náhodou budete musieť tlačiť auto alebo sa stanete účastníkom nehody a verte nám, nebude vám príjemné čakať na odťahovku v teplákoch.

9)      Majte natankované

V zime môže byť počasie nepredvídateľné. Preto jazdite s dostatočnou rezervou pohonných hmôt v nádrži. Môže sa stať, že zostanete pre hromadnú nehodu stáť na diaľnici alebo uviaznete v záveji – vtedy je fajn mať dosť pohonných hmôt na to, aby ste si mohli pár hodín kúriť naštartovaným motorom.

10)    Trénujte

Nič vás lepšie nepripraví na jazdu v extrémnych podmienkach ako jazda v extrémnych podmienkach. Naša polícia má na trénovanie na zasnežených parkoviskách svoj názor (ktorému aj sčasti rozumieme) a za šmýkanie sa vám hrozí pokuta, avšak určite vám odporúčame navštíviť školu šmyku alebo dokonca zážitkovú jazdu na ľade s Volkswagenom.