Technológie, ID, Elektrické vozidlá / 31. december 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Nový asistenčný systém ustráži aj okoloidúcich cyklistov! Pozrite sa, ako funguje

Najnovšia generácia výstražného systému pri vystupovaní z vozidla pomáha predchádzať nebezpečným v mestskej premávke. Asistenčný systém dokáže upozorniť vodiča a cestujúcich na účastníkov cestnej premávky, ktorí sa k zaparkovanému Volkswagenu približujú zozadu. V rámci systémových limitov dokáže systém rozpoznať napríklad cyklistov, ktorí často patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Okrem dverí vodiča a predných dverí spolujazdca poskytuje systém varovania pred opustením vozidla aj ochranu pre cestujúcich vzadu. Nové modely ID.7, Passat a Tiguan sú štandardne vybavené týmto asistenčným systémom. 

Nový model ID.7 je vybavený najmodernejšou verziou tohto systému. Asistent výstrahy pred opustením vozidla skenuje priestor za vozidlom Volkswagen prostredníctvom dvoch zadných radarových snímačov (vľavo a vpravo v nárazníku) a informuje cestujúcich o nebezpečenstve ešte pred stlačením kľučky dverí: ak sa niekto zozadu blíži, automaticky sa rozsvieti LED svetlo vo vonkajšom spätnom zrkadle ako prvý stupeň výstrahy. Ak napriek tomu dôjde k potiahnutiu jednej z kľučiek dverí, na krátky čas sa zabráni aj otvoreniu dverí. V prípade otvorenia dverí nasilu, ako posledný zaznie zaznie výstražný signál. Okrem toho asistenčný systém zostáva aktívny ešte tri minúty po zaparkovaní a vypnutí vozidla Volkswagen, aby pokryl všetkých cestujúcich, ktorí vystupujú z vozidla.

Výstražný systém pri opustení vozidla v novom Passate a novom Tiguane. Systém varovania pred opustením vozidla v novom Passate a novom Tiguane funguje veľmi podobne ako systém ID.7: systém využíva LED svetlo v príslušnom vonkajšom spätnom zrkadle na informovanie cestujúcich vo vozidle v prípade blížiaceho sa účastníka cestnej premávky. Ak sa kľučka dverí napriek tomu stlačí, prostredníctvom reproduktora v daných dverách zaznie akustické varovanie. Keďže oba modely sú vybavené mechanickými zámkami dverí, prídavná funkcia oneskorenia otvorenia dverí z modelu ID.7 nie je k dispozícii.

Výnimkou nie sú ani modely ID.4 a ID.5. Systém v nich funguje takmer rovnako ako v modeli ID.7. Hlavným rozdielom je, že v tomto prípade sa LED svetlo vo vonkajšom zrkadle aktivuje len v prípade nebezpečenstva, keď cestujúci potiahnu jednu z kľučiek dverí. Ostatné úrovne výstrahy - akustický signál v príslušných dverách a elektronické oneskorenie otvárania - sú identické ako v ID.7.

Prvým Volkswagenom so systémom varovania pred opustením vozidla bol súčasný Golf. Tu systém funguje podobne ako v ID.4 a ID.5. Rovnako ako modely Passat a Tiguan na platforme MQB sú vybavené mechanickými zámkami dverí, čo znamená, že prídavná funkcia oneskorenia otvorenia dverí nie je k dispozícii.