Štúdie a koncepty / 8. január 2016 / 3 minúty ČÍTANIA

Elektromobil VW BUDD-e

Poštová schránka v aute? Prečo nie? :)

Volkswagen BUDD-e je revolučný hádam v každej oblasti. Je moderný, elektrický, inovatívny, pripojený a hlavne priateľský. Na CES 2016 v Las Vegas sa predstavil v plnej paráde. Predpovedá, aký bude rok 2019 v podaní Volkswagenu.

Tu je desať dôvodov, prečo je BUDD-e jednoducho cool auto:

1) Koncept elektromobilu BUDD-e (buddy – kamarát) je postavený na celkom novej platforme pre elektrické vozidlá MEB (Modular Electric Drive Kit). Je postavená tak, aby zaberala čo najmenej miesta na ceste, ale zároveň poskytovala pasažierom čo najviac priestoru v interiéri. Podlahu tvoria takmer výlučne batérie. Napriek tomu, že sa jedná o veľké auto (veľkosťou zapadá medzi Touran a Multivan), je úžasne manévrovateľný vďaka aktívnemu natáčaniu zadných kolies.

DB2016AU00003_small

2) BUDD-e má pohon všetkých štyroch kolies. Zasnežených či nespevnených ciest sa teda nebojí. Prednú nápravu poháňa elektromotor s výkonom 100 kW (136 koní) a krútiacim momentom 200 Nm, a zadnú zas elektromotor s výkonom 125 kW (170 koní)/290 Nm. To stačí na zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy! Golf GTI piatej generácie nebol oveľa rýchlejší ;) Maximálna rýchlosť je obmedzená na rozumných 180 km/h.

CES 2016 in Las Vegas ? Volkswagen Studie BUDD-e

3) Dojazd podľa NEDC predstavuje až 533 kilometrov! To je na úrovni benzínových automobilov. BUDD-e už nemusí byť len druhé auto v rodine. Dá sa nabiť zo zásuvky alebo bezkontaktne. Úroveň nabtia 80% sa dá dosiahnuť už za 30 minút!

DB2015AU01202_small

4) Celkom nové je aj rozhranie medzi človekom a strojom  (HMI – Human-Machine Interface), ktoré posúva možnosti ovládania auta človekom oveľa ďalej. Je tu ovládanie dotykom, hlasom aj gestami.

DB2015AU01221_small

5) Prístrojový štít Active Info Diplay a displej infotainmentu sa zlievajú do jedného graficky prepracovaného systému.

CES 2016 in Las Vegas ? Volkswagen Studie BUDD-e

6) BUDD-e sa stáva súčasťou Internetu vecí (Internet of Things) a dokážete cez neho pomocou funkcie Smart Home komunikovať s vašou domácnosťou – so spotrebičmi, osvetlením, bezpečnostnými kamerami a podobne. Vzdialene si tak nastavíte kúrenie, osvetlenie, skontrolujete, či prišli deti zo školy a či vaši domáci miláčikovia zase nerozhrýzli botník a ... no veď viete ;) Funguje to aj naopak – ak si svoje veci dopredu označíte špeciálnymi nálepkami, vie auto monitorovať, čo v ňom veziete. Dokáže vám pripomenúť, že ste si v ňom zabudli napríklad tablet alebo peňaženku. Na druhej strane, ak BUDD-e na internete zistí, že má pršať, pripomenie vám, aby ste si vzali aj dáždnik, ak ho v aute nemáte.

CES 2016 in Las Vegas ? Volkswagen Studie BUDD-e CES 2016 in Las Vegas ? Volkswagen Studie BUDD-e

7) Pomocou tabletu a aplikácie Volkswagen Travel App si môžete naprogramovať vaše obľúbené piesne tak, aby začali hrať presne na konkrétnych miestach na vašej trati. Môžete si ich užiť naplno a tancovať rukami, pretože BUDD-e sa dokáže prirodzene šoférovať aj sám.

CES 2016 in Las Vegas ? Volkswagen Studie BUDD-e

8) Ovládanie gestami Gesture Control 2.0 umožňuje intuitívne ovládanie funkcií. Dokonca aj dvere sa dajú otvárať gestom.

CES 2016 in Las Vegas ? Volkswagen Studie BUDD-e

9) Celkom nový multifunkčný volant nemá ani jedno hardvérové tlačidlo, iba dotykové plôšky. Funkcie sa ovládajú podobne ako na smartfóne. Je tu však jedna úžasná výchytávka – haptická spätná väzba. To znamená, že na dotyk sa vám bude zať, že sa dotýkate tlačidiel, aj keď tam žiadne nie sú. Odozva sa mení aj pri stlačení a podobne.

DB2015AU01224_small

10) Tá poštová schránka v nadpise nie je len tak pre parádu. Naozaj, BUDD-e môže byť vybavený vlastnou poštovou schránkou dostupnou z vonku pomocou špeciálne naprogramovaného NFC čipu, ktorý je priradený k očakávanej poštovej zásielke. Ak vás teda poštár dohoní, nájdete si zásielku priamo vo svojom aute :).

CES 2016 in Las Vegas ? Volkswagen Studie BUDD-e

Budúcnosť je za dverami. Páči sa vám, čo nás v nej čaká?

Súvisiace články

Štúdie a koncepty

Volkswagen je stále pri sile

Štúdie a koncepty, Golf

Golf GTE Sport: Pohľad za oponu.

Štúdie a koncepty, Eventy

Takže ako bolo na autosalóne?

Súvisiace články

Štúdie a koncepty

Volkswagen je stále pri sile

Štúdie a koncepty, Golf

Golf GTE Sport: Pohľad za oponu.

Štúdie a koncepty, Eventy

Takže ako bolo na autosalóne?