13. február 2024 / 2 minúty ČÍTANIA

Prvé zábery nového Golfu R na ľadovom okruhu!

Volkswagen oslavuje 50 rokov modelu Golf veľkolepým spôsobom - na ľadových pretekoch v Zell am See (Rakúsko). Nový Golf, ktorý dorazí na slovenský trh už o niekoľko mesiacov, bol prvýkrát naživo predstavený verejnosti na tomto zasneženom a zľadovatenom podujatí. Volkswagen poodhalil aj svoj najvýkonnejší model Golf R s pohonom 4x4 a typickým R dizajnom. Golf R uvidíme bez maskovania už v polovici roka 2024.

Ľadové preteky boli skvelou príležitosťou na pripomenutie histórie, súčasnosti a budúcnosti športových verzií Golfu. Na trati z ľadu a snehu sa predviedli rôzne vozidlá značky Volkswagen, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou závodnej histórie. Za volantom nechýbali známe pretekárske hviezdy Hans-Joachim Stuck a Johan Kristoffersson. Medzi exponátmi vzbudzoval pozornosť Golf I GTI – prvý športový Golf z roku 1975. Zastúpenie mal aj Golf IV R32 z roku 2002 - prvý model s logom edície R. Volkswagen predviedol ďalšie historické klenoty: rely verziu Golfu I GTI a dve rely verzie Golfu II.

Nový Golf sa v Zell am See predstavil v štyroch verziách – nielen ako exponát, ale aj v akcii. Okrem Golfu R boli mohli návštevníci vidieť aj Golf GTI, Golf eHybrid a Golf GTE. Hans-Joachim Stuck: „Ľadové preteky sú úžasný zážitok. Iní by v týchto podmienkach používali snehové reťaze, ale pre nás je to zábava.“ Stuck je dvojnásobný víťaz Le Mans, bývalý pretekár F1 a nemecký šampión v cestovných autách. „Na ľadových pretekoch sa stretnete s fanúšikmi motoršportu, ale aj s ľuďmi, ktorí s motoršportom nemajú veľa skúseností – ale odchádzajú s nadšením preň,“ hovorí Stuck. Podobné nadšenie vyjadril tiež Johan Kristoffersson: „Milujem jazdu výkonným autom s pohonom 4x4 na ľade a snehu – obzvlášť ak je to model R.“ Švédovi sa podarilo vyhrať päť z jeho šiestich titulov majstra sveta v rallycrosse práve na modeloch od značky Volkswagen.

Volkswagen R je športová divízia značky Volkswagen, ktorá je zodpovedná za najvýkonnejšie vozidlá v portfóliu. Zákazníci majú v súčasnosti na výber z piatich sériových vozidiel divízie R - od mimoriadne dynamického Golfu R až po vrcholný model značky Touareg R eHybrid. Rok 2023 bol s viac ako 35 000 vyrobenými vozidlami rekordným rokom pre Volkswagen R. Od roku 2002 bolo celkovo dodaných viac ako 300 000 modelov R. Volkswagen R sa teraz preorientováva na budúcnosť. Na základe štyroch pilierov - výkon, dizajn, inovácie a kvalita - sa portfólio do roku 2030 postupne zmení na plne elektrické modely R.

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy, Akciové ponuky, Polo, Golf, Verzie GTI

Nech žije váš Volkswagen Golf IV! Vďaka originálnym dielom Classic Parts

Lifestyle, Golf

Zrod legendy! Príbeh ôsmich generácií Volkwagenu Golf

Novinky, Golf

Svetová premiéra: Volkswagen Golf facelift už iba so štvorvalcami!

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy, Akciové ponuky, Polo, Golf, Verzie GTI

Nech žije váš Volkswagen Golf IV! Vďaka originálnym dielom Classic Parts

Lifestyle, Golf

Zrod legendy! Príbeh ôsmich generácií Volkwagenu Golf

Novinky, Golf

Svetová premiéra: Volkswagen Golf facelift už iba so štvorvalcami!