Novinky, Video, ID, Elektrické vozidlá / 17. február 2024 / 3 minúty ČÍTANIA

Svetová premiéra: Toto je Volkswagen ID.7 Tourer!

Všestranný luxus budúcnosti. Aj tak sa dá charakterizovať model Volkswagen ID.7 Tourer. Spája skvelú aerodynamiku s maximálnym luxusom a ešte lepšou využiteľnosťou.

Ešte nie sú vypublikované všetky testy VW ID.7 a už klope na dvere jeho kombi verzia, ktorá sa hrdí oficiálnym prívlastkom Tourer. Tento názov naznačuje zameranie na cestovanie na dlhšie trasy vo vyššej strednej triede.

Volkswagen ID.7 Tourer je jedným z prvých elektrických áut s karosériou kombi vo vyššej strednej triede. Je teda zaujímavou voľbou pre každého, kto popri vysokom štandarde cestovania ocení aj variabilitu a štedrú priestorovú ponuku.

Štedrý priestor

Prečo sa vlastne Tourer nevolá Variant? Dôvod je jednoduchý. Kým Variant je označenie pre klasické kombi, silueta praktickejšej ID.7 pripomína viac Shooting Brake, ale nemá až takú skosenú zadnú časť. Tourer je teda niečo medzi karosériou Variant a Shooting Brake.

Z tejto koncepcie najviac ťaží batožinový priestor. Jeho objem narástol na 605 litrov. Po sklopení operadiel zadných sedadiel sa zväčší až na 1 714 litrov, pričom ložná plocha meria na dĺžku takmer dva metre (presnejšie 1 948 mm). Šírka batožinového priestoru medzi blatníkmi je presne 1 000 mm.

Z hľadiska pôdorysu sa vonkajšie rozmery ID.7 Tourer v porovnaní s klasickým modelom nezmenili. Oba varianty sú dlhé 4 961 mm, majú dlhý rázvor 2 971 mm, krátke previsy a šírku 1 862 mm. Oba modely sú dokonca vysoké rovnakých 1 536 mm.

Aerodynamika

Aj model ID.7 Tourer vyniká skvelou aerodynamikou, podobne ako jeho súrodenec. Čelná plocha 2.45 m2 a koeficient odporu vzduchu cd s hodnotou 0,24 znamenajú, že ID.7 naozaj nemá s pretláčaním sa vzduchom veľa roboty. To značí nižšiu spotrebu a vyšší dojazd pri zachovaní rovnakej kapacity batérie.

Batéria má v základe kapacitu 77 kWh, pričom do ponuky sa dostane aj väčšia, s kapacitou až 86 kWh. Kým prvá spomínaná zvládne maximálny výkon nabíjania 175 kW, väčšia zvládne až 200 kW. Bude dostupná vo verzii ID.7 Tourer Pro S.

Výbava

Medzi zaujímavé prvky výbavy patrí presklená panoramatická strecha (na želanie), ktorá nepotrebuje roletku. Dokáže sa totiž znepriehľadniť elektronicky. Za zmienku stoja špičkové IQ.LIGHT LED matrix svetlomety.

ID.7 Tourer patrí do novej generácie áut, ktoré majú na palube už integrovanú umelú inteligenciu v infotainment systéme MIB4. Systémy ChatGPT či IDA dokážu reagovať na vaše požiadavky, ak ich vyslovíte v kompatibilnom jazyku. Výhodou konkrétne systému IDA je, že dokáže ovládať mnohé funkcie vozidla.

Ďalšia užitočná funkcia v aute tohto druhu je wellness aplikácia, ktorá ponúka niekoľko programov, ktoré oceníte najmä na dlhých cestách. Sú to programy napríklad na osvieženie, upokojenie, zohriatie, oddych a podobne.

Pohon

Na pohon modelu ID.7 Tourer slúži najnovší elektromotor APP550 z dielne koncernu Volkswagen, ktorý vyvinie maximálny výkon 210 kW (286 k) a krútiaci moment až 545 Nm. Motor je integrovaný do zadnej nápravy.

Model ID.7 Tourer dosiahne s najväčšou batériou dojazd až 687 km. Nabíjanie výkonom 200 kW umožní nabitie z 10 na 80 % dostupnej kapacity batérie za menej ako 30 minút. Novinkou, ktorú ale už poznáme aj z verzie fastback, je možnosť ručne aktivovať predohrev batérie, čo umožňuje dosiahnuť maximálnu rýchlosť nabíjania aj pri nižších alebo vyšších ako optimálnych teplotách.

Ako sa vám páči nový model? Vybrali by ste si ID.7 Tourer alebo klasický fastback? Pri rozhodovaní si pomôžte videom či fotogalériou nižšie a dajte nám vedieť!

VW ID.7 Tourer premiera 003.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 007.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 008.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 014.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 015.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 020.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 029.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 034.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 035.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 036.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 037.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 039.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 043.jpg
VW ID.7 Tourer premiera 045.jpg

Súvisiace články

Video, ID

Nový Volkswagen ID.7 získal päť hviezdičiek v teste Euro NCAP

Novinky, Technológie, Golf, Passat, Tiguan, ID

Takto vás VW chráni pri vystupovaní z auta

Technológie, ID

Nové sedadlá pre Volkswagen ID.7 sú technologickým zázrakom! Neuveríte, čo všetko dokážu

Súvisiace články

Video, ID

Nový Volkswagen ID.7 získal päť hviezdičiek v teste Euro NCAP

Novinky, Technológie, Golf, Passat, Tiguan, ID

Takto vás VW chráni pri vystupovaní z auta

Technológie, ID

Nové sedadlá pre Volkswagen ID.7 sú technologickým zázrakom! Neuveríte, čo všetko dokážu