Novinky, Štúdie a koncepty, ID / 22. september 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Malý, ľahký a hravý! Aj takto môže vyzerať budúcnosť modelov GTI s elektrickým pohonom

Svetová premiéra ID. GTI Concept naznačuje transformáciu športovo orientovaných modelov značky Volkswagen na elektrický pohon.

Značka Volkswagen dáva svojej elektrickej ofenzíve ďalší impulz. Do roku 2027 uvedie najväčší európsky výrobca automobilov na trh jedenásť nových plne elektrických modelov a ponúkne tak najširšiu škálu elektrických vozidiel spomedzi všetkých výrobcov - od kompaktného vozidla s cenou nižšou ako 25 000 eur až po rodinný sedan. V budúcnosti budú k dispozícii aj športové verzie GTI vybraných modelov s plne elektrickým pohonom. GTI Concept, predstavený po prvýkrát na veľtrhu mobility IAA v Mníchove, poskytuje nový pohľad na to, ako Volkswagen prenesie ikonické označenie GTI do elektrickej budúcnosti. Na medzinárodnom autosalóne sme mali možnosť vidieť nové smerovanie značky vo všetkých oblastiach. Popri elektrických vozidlách, ako je ID. GTI Concept, ID.4, ID.5 a nový ID.7, bude Volkswagen naďalej ponúkať aj vozidlá so spaľovacím motorom, ako sú nové generácie modelov Passat a Tiguan.

Na cestách už v roku 2027. Volkswagen do piatich rokov uvedie na trh jedenásť nových elektrických modelov. Predpredaj modelu ID.7, prvého plne elektrického sedanu značky Volkswagen s priestranným interiérom a dojazdom až 700 km, sa začal len pred niekoľkými dňami. S modelom ID. GTI Concept na veľtrhu IAA Mobility Volkswagen po prvýkrát demonštruje, ako sa značka GTI prenesie do éry elektromobility. Sériová verzia vozidla založená na platforme modulárneho elektrického pohonu (MEB) sa má na cesty dostať v roku 2027. „Dokonalá kombinácia radosti z jazdy a každodennej použiteľnosti - to už desaťročia znamenajú tri písmená GTI," hovorí šéf značky Volkswagen, Thomas Schäfer. Pre vedenie značky je dôležité, aby DNA modelov GTI zostalo rovnaké aj vo vozidlách s elektrickým pohonom.

Postavený na základoch ID.2. Pôjde o vstupnú bránu do sveta elektrických vozidiel s cenou začínajúcou na úrovni 25 000 eur. Model GTI bude, pochopiteľne, o niečo drahší. Nemali by chýbať charakteristické črty GTI a pohon predných kolies. Základy od ID.2 sľubujú dostupnú výrobu, vynikajúci priestor v interiéri a veľký batožinový priestor. V porovnaní s ID.2 ponúka GTI výrazne agresívnejší exteriér so širokým postojom, nafúknutejšími podbehmi kolies, krátkymi prednými a zadnými prevismi, veľkým predným splitterom a zadným spojlerom. Parametre výkonu a hmotnosti nateraz zverejnené neboli. Počin sesterskej značky Cupra však naznačuje strop až na úrovni 320 kW.

Tradičné zostáva. Fanúšikov modelu GTI poteší, že tartanové čalúnenie interiéru bude žiť aj v elektrickej ére a štýl kabíny vzdáva hold vozidlám minulosti, hoci s moderným nádychom. Medzi hi-tech prvky patrí nový head-up displej s rozšírenou realitou, ktorý premieta informácie nielen pred vodiča, ale aj pred spolujazdca. Obrovskému 12,9-palcovému centrálnemu displeju sekunduje menšia digitálna obrazovka pred vodičom. Obrázky prezrádzajú aj fyzické tlačidlá ovládania klimatizácie, ktoré sa odkláňajú od plne digitálneho ovládania niektorých súčasných modelov.

Súvisiace články

Novinky, Tiguan

Svetová premiéra: Toto je nový Volkswagen Tiguan! Má NEUVERITEĽNÉ svetlá!

Testy, ID, Elektrické vozidlá

Test: Volkswagen ID. Buzz - Láska, kam sa pohneš!

Technológie, Tipy

Keď autá navzájom komunikujú: Car2X

Súvisiace články

Novinky, Tiguan

Svetová premiéra: Toto je nový Volkswagen Tiguan! Má NEUVERITEĽNÉ svetlá!

Testy, ID, Elektrické vozidlá

Test: Volkswagen ID. Buzz - Láska, kam sa pohneš!

Technológie, Tipy

Keď autá navzájom komunikujú: Car2X