Tipy / 30. október 2022 / 4 minúty ČÍTANIA

Motoristov čaká najťažšie obdobie v roku! Takto pripravíte vaše auto na zimu:

Pripravte svoj Volkswagen na zimu! Prichádza obdobie, keď je vzduch studený, cesty vlhké, miestami zasnežené, či posolené. Prinášame vám zoznam jednoduchých úkonov, vďaka ktorým sa budete môcť na svoje auto v tomto náročnom období spoľahnúť. 

Každá príprava na zimu by mala začať dôkladným umytím vášho vozidla. Okrem toho, že čisté auto vyzerá lepšie než to zaprášené, čerstvo umytá karoséria nám poskytuje príležitosť na dôkladnú kontrolu laku či iných nedostatkov. Zamerať by ste sa mali predovšetkým na hrdzu, ktorej posypová soľ ani vlhké počasie v zime neprospieva. Tieto miesta odporúčame ešte pred začiatkom zimy opraviť alebo zakonzervovať tak, aby korózia v zimných mesiacoch nepostupovala ďalej. 

Povrch karosérie dôkladne navoskujte. Lak je totiž porézny a ručným voskovaním prípravok vmasírujete do karosérie tak, že ním upcháte odhalené póry. To by malo zabezpečiť pomerne účinnú ochranu pred vplyvom počasia v zimnom období. Pre zamedzenie vzniku korózie je dôležité karosériu navoskovať minimálne pred zimou, ideálne by sa však auto malo voskovať raz za štvrť roka.

Pozrite sa pod auto, skontrolujte manžety, čapy a tlmiče. Prípadnú koróziu podvozka treba odstrániť ešte v zárodkoch a prestriekať špeciálnou farbou na podvozky. Pri rozsiahlejšej korózii je to už práca pre servisných technikov. Tlmiče je vhodné nechať otestovať aj na špeciálnej stolici. Vďaka tomu je možné zistiť ich reálny stav. V zime sú na tlmiče kladené vyššie nároky, pretože cesty bývajú rozbité a tlmič má na starosti zabezpečiť čo najlepší kontakt kolesa s vozovkou pre optimálne jazdné vlastnosti. Pri studenom štarte auta, keď dlhšie stálo, sa snažte vyhnúť jamám a prudkým nerovnostiam. Zmes v tlmičoch môže byť ešte tuhá a silný ráz môže tlmič roztrhnúť.

Doplňte základné prevádzkové kvapaliny v motorovom priestore. Množstvo vodičov počas leta dolieva demineralizovanú vodu do chladiaceho okruhu, čím však dochádza k zmene správneho pomeru chladiacej kvapaliny, ktorá môže v zime zamŕzať. Pre udržiavanie správnych vlastností motoristom odporúčame počas celého roka používať hotovú zmes, ktorú si môžete zaobstarať aj na akejkoľvek lepšej čerpacej stanici. V prípade vlastného riedenia dbajte na zachovanie správneho pomeru tak, aby nedošlo k neželanej zmene vlastností kvapaliny.  

Zbavte sa vody a letných prípravkov v ostrekovači. Obyčajnú vodu alebo letnú zmes pred nástupom chladného počasia urýchlene spotrebujte, potom ju nahraďte zimnou alternatívou. Aj v tomto prípade je najjednoduchšie zaobstarať si už hotovú zmes, ktorú nemusíte riediť. Na bežné použitie v slovenských podmienkach postačí aj zimná kvapalina do -25 °C. Pokiaľ však plánujete vyraziť za skutočným dobrodružstvom do hôr, stávkou na istotu je silnejší koncentrát až do -60 °C.

Svetlomety nepodceňujte! Majitelia starších vozidiel s klasickými halogénovými svetlometmi by mali skontrolovať aj výškové nastavenie a funkčnosť jednotlivých autožiaroviek. Ich výmenu častokrát komplikuje nedostatok miesta v motorovom priestore, ako aj zle navrhnutie prístupu pri niektorých modeloch. Existujú prípady, kde je nutné demontovať časť predného nárazníka, prípadne masku chladiča, aby ste sa k žiarovkám vôbec dostali. A tieto veci sa robia jednoduchšie v teplejšom počasí bez zimných rukavíc. Ak teda máte podozrenie, že staršie žiarovky nemusia prežiť celú zimu, bude jednoduchšie tento problém vyriešiť ešte pred príchodom mrazivého počasia. 

Slabá autobatéria je najčastejšou príčinou neúspešných štartov. Dôležitú úlohu v tomto prípade zohráva predovšetkým vek samotnej autobatérie. Tie v priemere vydržia približne 6 rokov, kvalitnejšie značky však môžu poskytovať aj 10-ročnú záruku. Štartovanie v mrazoch je pre autobatériu náročnejšie, a preto je dôležité, aby jej stav bol pred zimou v ideálnej kondícii.

-PO- 

Súvisiace články

Technológie

Prezuť na zimné zvládnete aj doma! Držte sa týchto krokov a výmenu máte raz-dva za sebou

Tipy

Máte prezuté?

Súvisiace články

Technológie

Prezuť na zimné zvládnete aj doma! Držte sa týchto krokov a výmenu máte raz-dva za sebou

Tipy

Máte prezuté?