Novinky, Technológie, ID / 28. marec 2022 / 4 minúty ČÍTANIA

Nové funkcie pre váš Volkswagen... Zadarmo!

Nové modely VW rodiny ID. prichádzajú s novým softvérom plným nových či vylepšených funkcií. Avšak tešiť sa naňho môžu všetci majitelia modelov ID.!

Výhodou áut s elektronickou platformou MIB3 je možnosť bezdrôtových aktualizácií softvéru. A keďže čoraz viac funkcií v aute ovláda tento softvér, núkajú sa príležitosti na priebežné pridávanie zaujímavých funkcií, ktoré vylepšia alebo spríjemnia nažívanie s autom.

Svetlo sveta uzrel nový softvér generácie 3.0, ktorý dostanete s každým novým modelom značky Volkswagen z rodiny ID. Pridáva im niekoľko nových funkcií, zlepšuje užívateľský zážitok a optimalizuje kapacitu nabíjania. Vďaka využitiu húfových dát a najnovšej generácie asistenčných systémov vodiča sa Volkswagen posunul opäť o krôčik bližšie k autonómnej jazde.

V rámci stratégie ACCELERATE si tak Volkswagen vytvára cestu ku svojej transformácii na softvérovo orientovaného poskytovateľa mobility a stáva sa expertom na softvérovú integráciu a bezdrôtové aktualizácie. Pionierom tohto prístupu je práve rodina modelov ID.

Čo je nové?

Volkswagen vypočul svojich zákazníkov. Nový softvér teda adresuje ich požiadavky. Napríklad členovia klubu ID. Drivers Club požadovali percentuálne zobrazenie zostávajúcej kapacity batérie na hlavnom displeji. A to je aj jedna z početných zmien, ktoré softvér 3.0 prináša. Inováciami prešiel aj head-up displej s rozšírenou realitou. Ten sa delí na zónu krátkej vzdialenosti (zobrazuje sa tu rýchlosť, činnosť asistenčných systémov a jednoduché navigačné pokyny) a zónu veľkej vzdialenosti (zobrazujú sa tu interaktívne šípky navigácie a podobne). V zóne veľkej vzdialenosti sa teraz zobrazuje viac informácií: napríklad činnosť systému Travel Assist, ikona kruhového objazdu, informácie o vzdialenosti k cieľu. Animované šípky, ktoré sa v rámci systému rozšírenej reality „vznášajú“ nad križovatkou, sú teraz oveľa lepšie integrované do prostredia.

Vylepšená je aj navigácia. Dokáže vozidlo lokalizovať v konkrétnom pruhu a prispôsobiť tomu navigačné hlásenie. Podporou hlásenia vodičovi je aj svetelný pásik ID. Light.

Head-up displej teraz zobrazuje aj varovania pre vodiča, ktoré vozidlo rozpozná pomocou Car2X systému – napríklad havárie či zasahujúce vozidlá bezpečnostných zložiek.

Smart e-route planner

Optimalizáciou prešlo aj nabíjanie. Modely vybavené 77 kWh batériou dostanú možnosť ešte rýchlejšieho nabíjania: maximálny nabíjací výkon sa vďaka vylepšenému tepelnému manažmentu zvýši zo 125 na 135 kW. Zlepšila sa dokonca aj spotreba a dojazd najmä v zimných podmienkach. Zákazníci, ktorí chcú maximalizovať životnosť svojej batérie, môžu využiť nový mód Battery Care, ktorý limituje maximálne nabitie batérie na 80 %. Optimalizuje pri tom aj samotný priebeh nabíjania.

S nabíjaním súvisí aj ďalšia šikovná funkcia: inteligentný plánovač trás. Ten na dlhšie trasy navrhne niekoľko zastávok, zobrazí očakávaný stav batérie po príjazde na nabíjačku ako aj čas potrebný na nabitie. Vy si môžete nastaviť želaný stav batérie po dojazde do cieľa, rezervu, ale aj ako ďaleko ste ochotní zísť z trasy kvôli nabíjaniu. Vďaka tomu už žiadna cesta nebude stresujúca. Systém navyše berie na vedomie aj premávku a ďalšie dáta o ceste, ktoré sú dostupné online. To znamená, že môže napríklad navrhnúť dve kratšie zastávky na výkonnejšej nabíjačke miesto jednej na pomalšej.

Nové asistenčné systémy

Súčasťou nového softvéru sú aj nové asistenčné systémy: Travel Assist, ktorý využíva aj húfovú inteligenciu, rozšírený parkovací asistent Park Assist Plus, parkovací asistent s pamäťovou funkciou na manévre a ďalšie. Tie si podrobnejšie rozoberieme v ďalšom článku.

Najlepšia správa na záver? Mnohé vylepšenia sa v 2. kvartáli roku 2022 dostanú aj do už vyrobených Volkswagenov rodiny ID. vďaka bezdrôtovým aktualizáciám!

ID. Software 3.0 001 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 007 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 009 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 010 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 011 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 022 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 024 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 025 - Copy.jpg
ID. Software 3.0 029 - Copy.jpg

Súvisiace články

Novinky, ID

Ako prebieha aktualizácia softvéru na diaľku a čo obsahuje ID.Software 2.3?

Novinky, Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Modely Volkswagen ID sú teraz ešte lepšie!

Novinky, Technológie, ID

Volkswagen bude aktualizácie softvéru posielať na diaľku, majiteľom ušetrí cestu do servisu

Súvisiace články

Novinky, ID

Ako prebieha aktualizácia softvéru na diaľku a čo obsahuje ID.Software 2.3?

Novinky, Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Modely Volkswagen ID sú teraz ešte lepšie!

Novinky, Technológie, ID

Volkswagen bude aktualizácie softvéru posielať na diaľku, majiteľom ušetrí cestu do servisu