Novinky, ID / 17. január 2021 / 2 minúty ČÍTANIA

Päť hviezdičiek s batériami: VW ID.3 v nárazových testoch Euro NCAP

Bezpečnosť elektromobilov je téma, ktorá rezonuje rovnako medzi ich skeptikmi ako aj fanúšikmi. Volkswagenu ID.3 sa našťastie v crashtestoch darilo veľmi dobre.

Volkswagen ID.3 dostal v nárazových skúškach Euro NCAP najlepšie možné hodnotenie 5 hviezdičiek. Veľmi dobré boli aj skóre čiastkových hodnotení, zameriavajúcich sa na ochranu dospelých, detí, chodcov a funkčnosť bezpečnostných asistenčných systémov.

Zdroj: Euro NCAP

Pripravený

Volkswagen ID.3 išiel do boja s bariérami dobre vybavený. Bohatá bezpečnostná výbava zahŕňajúca množstvo asistenčných systémov či centrálny airbag zabraňujúci vzájomnej zrážke cestujúcich pri bočnom náraze dávali nádej na dobré výsledky.

A to sa aj potvrdilo. Volkswagen ID.3 dosiahol 87 % skóre v ochrane dospelých a až 89 % v ochrane detí. V druhom prípade sa okrem zvládnutia samotného nárazu skúmajú aj možnosti inštalácie detských sedačiek rôznych veľkostí ako aj doplnky ktoré vozidlo ponúka na bezpečnú prepravu detí. Taktiež pri nárazoch nie je dôležitá len prvotná ochrana posádky, ale aj možnosť posádku z vozidla vyslobodiť záchrannými zložkami.

V oblasti asistenčných systémov sa skúma schopnosť vozidla rozpoznať chodcov či cyklistov v rôznych situáciách a to, či vozidlo dokáže zrážke zabrániť, resp. nakoľko sa mu podarí zmierniť následky nehody.

Batéria vydržala

Batéria elektromobilu musí byť v prípade nárazu dobre chránená. Jej poškodenie totiž môže vyústiť v požiar. Mnohí sa pýtajú, ako sa batéria správa v prípade nárazu.

Modulárna elektrická platforma MEB používa batériu umiestnenú v podlahe vozidla medzi nápravami. To znamená, že je dobre chránená v prípade nárazu spredu alebo zozadu. Musí však vydržať aj bočný náraz. Preto je umiestnená vo vysokoodolnom puzdre, ktoré tvorí dokonca štrukturálny prvok karosérie a spevňuje ju.

Pozrite si video z carshtestov VW ID.3. Všimnite si, ako extrémne tuhé je celé auto a ako sa pri náraze o stĺp takmer ani nepohne jeho strešný stĺpik. Väčšinu energie pohltil prah karosérie a puzdro batérie.

Ďalšie slová sú zbytočné. Sledujte! ?

VW ID.3 Euro NCAP 001.jpg
VW ID.3 Euro NCAP 002.jpg
VW ID.3 Euro NCAP 003.jpg
VW ID.3 Euro NCAP 004.jpg
VW ID.3 Euro NCAP 005.jpg
VW ID.3 Euro NCAP 006.jpg
VW ID.3 Euro NCAP 008.jpg