Video, Technológie, Tipy, Polo, Golf / 26. december 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Poznáte všetky varovné kontrolky v nových autách? Tieto môžu zaskočiť aj skúsených vodičov

Varovné kontrolky v aute slúžia ako dôležitý indikátor celkového technického stavu a funkčnosti vozidla. Tieto indikátory môžu upozorniť vodiča na potenciálne problémy so systémami auta, ako sú motor, brzdy alebo prevodovka. Všeobecne sa vodičom odporúča venovať pozornosť týmto výstražným kontrolkám. Aj vďaka ním môžu včas podniknúť kroky na vyriešenie akýchkoľvek problémov a zabrániť ďalšiemu poškodeniu vozidla.

Nevšímanie si varovných kontroliek môže byť dokonca nebezpečné, ak napríklad brzdy alebo prevodovka nefungujú správne. Ak si nie ste istí, čo znamená rozsvietená výstražná kontrolka, pozrite si návod na obsluhu vášho vozidla alebo sa poraďte s mechanikom. Je tiež dobré zoznámiť sa s rôznymi výstražnými svetlami vo vašom aute, aby ste vedeli, čo hľadať, a v prípade potreby včas zakročiť.

Moderné systémy priniesli do nových áut celý rad doteraz neznámych kontroliek. Niektoré z nich môžu prekvapiť aj skúsených vodičov. V našom video sa môžete dozvedieť viac nielen o ich význame, ale aj o odporúčanom postupe v prípade ich rozsvietenia.

Na palubnej doske auta sa môže objaviť množstvo rôznych výstražných kontroliek a každá z nich má špecifický význam. Štandardne ich môžeme rozdeliť do troch kategórií podľa závažnosti - informujúca zelená alebo modrá, upozorňujúca oranžová a výstražná čeverná. K tým najbežnejším, a častokrát aj najdôležitejším, patria:

  • Kontrolka motora: Táto kontrolka má zvyčajne tvar motora a používa sa na označenie problému s motorom auta alebo systémom kontroly emisií. Ak sa táto kontrolka rozsvieti, je dôležité nechať vozidlo čo najskôr skontrolovať, aby sa zistila príčina problému.
  • Kontrolka tlaku oleja: Táto kontrolka vyzerá ako nádoba na olej a používa sa na označenie problému s tlakom oleja vo vozidle. Ak sa táto kontrolka rozsvieti, je dôležité zastaviť auto hneď, ako to bude bezpečné, a skontrolovať hladinu oleja. Ak je hladina oleja nízka, doplňte olej do motora. Ak je hladina oleja správna a kontrolka zostane svietiť, môže to byť príznakom vážnejšieho problému a auto treba odniesť k mechanikovi na ďalšiu kontrolu.
  • Výstražné svetlo bŕzd: Toto svetlo má zvyčajne tvar kruhu s výkričníkom vo vnútri a používa sa na označenie problému s brzdovým systémom auta. Ak sa táto kontrolka rozsvieti, je dôležité čo najskôr nechať skontrolovať brzdy.
  • Výstražná kontrolka batérie: Táto kontrolka má zvyčajne tvar batérie a používa sa na označenie problému s batériou alebo nabíjacím systémom auta. Ak sa táto kontrolka rozsvieti, môže to znamenať, že sa batéria nenabíja správne alebo že je problém s alternátorom. Je dôležité čo najskôr skontrolovať batériu a systém nabíjania, aby ste sa vyhli uviaznutiu na ceste.
  • Výstražná kontrolka prevodovky: Táto kontrolka má zvyčajne tvar ozubeného kolieska a používa sa na označenie problému s prevodovkou automobilu. Ak sa táto kontrolka rozsvieti, je dôležité nechať prevodovku čo najskôr skontrolovať, aby ste predišli ďalšiemu poškodeniu vozidla.

Súvisiace články

Video, Technológie

Tento systém vám pri nehode dokáže zavolať pomoc! Ako funguje?

Video, Technológie

Ako správne používať klimatizáciu aj v zime? Takto využijete jej potenciál naplno!

Video, Tipy

Čo robiť, ak sa vám v tuneli pokazí auto? Zachovajte chladnú hlavu a postupujte podľa týchto pokynov

Súvisiace články

Video, Technológie

Tento systém vám pri nehode dokáže zavolať pomoc! Ako funguje?

Video, Technológie

Ako správne používať klimatizáciu aj v zime? Takto využijete jej potenciál naplno!

Video, Tipy

Čo robiť, ak sa vám v tuneli pokazí auto? Zachovajte chladnú hlavu a postupujte podľa týchto pokynov