Video, Technológie / 25. november 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Ako správne používať klimatizáciu aj v zime? Takto využijete jej potenciál naplno!

Klimatizáciu si motoristi dodnes spájajú predovšetkým s letným obdobím, keď si chcú rýchlo vychladiť interiér svojho auta. Svoje využitie však má aj v chladnom počasí.

Zimný spánok klimatizácii škodí. Pri dlhodobo vypnutej klimatizácii najčastejšie hrozí vznik nepríjemného zápachu pri jej opätovnom spustení. Ten je spôsobený rozmnožením škodlivých baktérií vo výparníku, čoho výsledkom je zápach pripomínajúci návštevu starej pivnice. Vážnejším problémom pri nepoužívaní klimatizácie je však strata chladiacej zmesi v systéme. S tým súvisia aj možné komplikácie so samotným kompresorom, ktorý zabezpečuje obeh maziva v systéme a jeho tesnosť. Chýbajúci olej môže spôsobiť únik chladiacej zmesi, prípadne zadretie kompresora pri opätovnom spustení.

Liek na zarosené okná. Okrem toho, že klimatizácia efektívne reguluje teplotu v kabíne, dokáže nasávaný vzduch vysušovať, a teda redukovať vlhkosť v interiéri vozidla v zimnom období. Pri zapnutí klimatizácie tak dôjde k rýchlejšiemu odhmlievaniu zarosených okien bez použitia handričiek či hubky. Moderné vozidlá Volkswagen vybavené automatickou alebo smart klimatizáciou Climatronic dokážu optimálne prúdenie vzduchu nastaviť bez zásahu vodiča.

Ovládanie jedným dotykom. Inteligentný systém klimatizácie Climatronic obsahuje takzvané Smart Climate menu, vďaka ktorému môže posádka vyvolať špecifické nastavenia. Inžinierom Volkswagenu sa podarilo identifikovať celkovo sedem najfrekventovanejších nastavení klimatizácie, ktoré vložili do menu Smart Climate – voľný výhľad, zohrievanie nôh, zohrievanie rúk, chladenie nôh, čerstvý vzduch, rýchle kúrenie a rýchle chladenie. Tieto "scenáre” vyvoláte hlasovými pokynmi alebo stlačením príslušnej ikony na displeji. O všetko ostatné sa už postará systém.

Čerstvý vzduch je základ. Inteligentná klimatizácia s funkciou Air Care aktívne využíva snímač kvality vzduchu a biogénny filter. Ten poskytuje lepšiu ochranu a účinnosť ako klasický peľový filter. Biogénny filter zabraňuje prenikaniu aj tých najmenších alergénov do interiéru. Po zapnutí funkcie Air Care, automobil zmieša čerstvý vzduch s vnútorným vzduchom a následne túto zmes vyčistí. Snímač kvality reaguje aj na stlačenie páčky ostrekovača. V tom momente automaticky zapne vnútornú cirkuláciu a aromatické látky sa nedostanú dovnútra.

Poslúcha na slovo. Úprava individuálnych permanentných nastavení je v systéme "Air Care Climatronic” taktiež jednoduchšia vďaka možnosti hlasového ovládania. Nové mikrofóny na palube dokážu rozoznať, či udáva hlasové príkazy spolujazdec alebo vodič. Systém dokáže zareagovať na jednoduché frázy "I am cold” alebo "I am warm” čím osoba na palube popíše svoj teplotný komfort priamo do mikrofónu skrz hlasové ovládanie. Systém "Air Care Climatronic” tak dokáže zareagovať na dopyt po zmene teploty či už na strane vodiča alebo spolujazdca. Hlasové ovládanie dokáže porozumieť taktiež špecifickým požiadavkám. Napríklad príkaz "Make it four degrees warmer” zdvihne teplotu v kabíne o štyri stupne. Napriek tomu, že slovenčina v súčasnosti nie je k dispozícii, na výber je množstvo svetových jazykov vrátane češtiny.

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Cestovanie so psom v letných horúčavách: Na toto si dávajte extrémny pozor!

Novinky, Golf

Volkswagen Golf prináša klimatizáciu, ktorá porozumie vašim prosbám

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Cestovanie so psom v letných horúčavách: Na toto si dávajte extrémny pozor!

Novinky, Golf

Volkswagen Golf prináša klimatizáciu, ktorá porozumie vašim prosbám