Lifestyle, Tiguan / 7. september 2016 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen Tiguan: S príchuťou dobrodružstva

Volkswagen Tiguan v sebe ukrýva menej kompromisov, než sa na prvý pohľad zdá. Je to naozaj príjemné auto na každú príležitosť.

Automobilky väčšinou vystavujú svoje modely na krásnych, obrovských kolesách, ktoré sa perfektne vynímajú na lesklých dlaždiciach showroomu, ale v reálnom svete siahnu po menších, často horšie vyzerajúcich variantoch kvôli komfortu. My sme však dostali Tiguan na test oblečeného za fešáka, na najväčších, 20-palcových diskoch. Odvážne!

VW Tiguan 008

Nie len šou

Dynamicky strihnutej karosérii Tiguanu veľké kolesá naozaj pristanú, ale ako to bude s komfortom? Našťastie sme zostali prekvapení, ako príjemne dokáže Volkswagen Tiguan jazdiť. Ten náš bol navyše vybavený adaptívnym podvozkom DCC, ktorý bol v komfortnom režime ukážkovo plavný. Ani "normálny" režim nie je zlý. Zachováva si veľmi dobré tlmenie nerovností, avšak jemné pohojdávanie karosérie vymieňa za istejšiu kontrolu nad chovaním auta. Pre tie vzácne chvíle je tu aj športový režim, vďaka ktorému sa vám auto zrazu "zmenší" v rukách a pekne poslúcha na každý váš povel. Tiguan si za podvozok zaslúži úctivú pochvalu. Fajn vedieť, že si ho môžete objednať aj na tých 20-palcových diskoch. Neodporúčame vám ich iba v prípade, že by ste chceli načrieť hlbšie do terénnych schopností tohto mestského SUV, lebo Tiguan toho dokáže až prekvapivo veľa. Má nový druh pohonu 4x4 s názvom 4Motion Active Control. Ten ponúka zvlášť režim pre jazdu na ceste, na snehu, mimo cesty plus programovateľný režim Offroad individual. Auto podľa režimu mení odozvu na plyn, nastavenie trakčnej kontroly a medzinápravovej spojky, aby malo čo najlepšiu trakciu v každom teréne. Ako doplnok sú tu aj špeciálne off-road ukazovatele natočenia kolies, nadmorskej výšky, teploty oleja... V teréne sa zíde dokonca aj systém Area View, teda 360° kamera, ktorá sa bežne využíva pri parkovaní. V praxi toto všetko funguje lepšie, než by napovedali tabuľky. Tiguan má naozaj citlivú a dobre vyladenú elektroniku, ktorá dokáže poslať výkon na to koleso, ktoré ho vie využiť. Aj nájazdové uhly a svetlá výška sú vskutku použiteľné nie len na hladké poľné cesty.

VW Tiguan 005 VW Tiguan 004

Reálny svet

Nie každý deň je však dobrodružstvo či dovolenka. Našťastie, Tiguan skvelo zvláda aj svoje primárne poslanie. Je výborne odhlučnený. V jeho priestrannom interiéri sa človek cíti pohodlne. Vnútorné usporiadanie sedadiel sa dá meniť podľa potreby vďaka posuvným sedadlám so sklopnými operadlami. Aj predné sedadlo spolujazdca sa dá sklopiť, pričom vzniknutá dlhá rovná plocha poslúži aj na prevoz dlhých predmetov. Tiguan je navyše priekopník v konektivite. Okrem smartfónov, ktoré môžete bezdrôtovo nabíjať v priehradke pred radiacou pákou, komunikuje aj s tabletmi či notebookmi cez palubné wi-fi.

VW Tiguan 010

Nechýbajú ani online služby a dopravné spravodajstvo. Čerešničkou na torte je kompatibilita s GoPro kamerou, ktorou môžete kontrolovať napríklad deti na zadných sedadlách, alebo psa v kufri. Obraz kamery sa pritom premieta na displej navigácie. Do reálneho sveta sa hodí aj motor 2,0 TDI s výkonom 140 kW (190 k). Na dlhých trasách oceníte jeho úspornosť, v kopcoch či pri ťahaní prívesu zas jeho výkon a krútiaci moment.

VW Tiguan 009

Už predchádzajúci Tiguan bol vo svete mimoriadne obľúbený. Jeho novú generáciu čaká podľa všetkého rovnaký osud.

Zdroj foto: cypodesign.sk

Súvisiace články

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan Allspace - väčší je lepší!

Novinky, Lifestyle, Tiguan

Piata cena pre Tiguan: Za dizajn!

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan je športovec od srdca

Súvisiace články

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan Allspace - väčší je lepší!

Novinky, Lifestyle, Tiguan

Piata cena pre Tiguan: Za dizajn!

Lifestyle, Tiguan

Volkswagen Tiguan je športovec od srdca