Video, Golf, Verzie R / 2. jún 2021 / 2 minúty ČÍTANIA

VIDEO: Výkon vs. schopnosť preniesť ho na cestu

Kone nie sú všetko. Dôležité je vedieť ich naplno využiť. Dokazuje to aj video, ktoré porovnáva nový Golf R s rovnako výkonným japonským konkurentom.

Preteky v šprinte sú také staré, ako automobily samotné. Nedajú sa považovať za definitívne meradlo kvality auta, ale na objektívne porovnanie poslúžia veľmi dobre.

Tentokrát sa proti sebe postavili nový VW Golf R a Honda Civic Type R. Obe autá majú rovnaký výkon (235 kW/320 k). V oblasti krútiaceho momentu má navyše Golf R s hodnotou 420 Nm v porovnaní s Type R, ktorý dosahuje maximum 400 Nm. Najväčší hendikep Golfu R spočíva v jeho hmotnosti. Jeho pohotovostná hmotnosť sa začína na hranici 1 551 kg. Civic je s hmotnosťou od 1 433 kg o takmer 120 kg ľahší. Naopak, výhoda Golfu spočíva v pohone všetkých štyroch kolies a automatickej prevodovke DSG. Civic má pohon predných kolies a rýchlosť radenia ovplyvňuje výhradne šikovnosť vodiča.

Dalo sa predpokladať, že v šprinte z pokoja bude mať Golf R navrch. Avšak priznáme sa, že ani my sme nečakali, ako veľmi. Aj keď dal vodič Golfu Honde náskok, kým dokázala preniesť všetok výkon na cestu, dokázal sa pred cieľovou páskou dotiahnuť na jej úroveň.

Boli sme zvedaví, či sa karty neobrátia v pružnom zrýchlení, kde už trakcia nehrá úlohu a Honda by mohla získať práve vďaka svojej nižšej hmotnosti. Ani pri tejto disciplíne sa však Golf nenechal zahanbiť.

To len dokazuje, že výkon je jedna vec, ale schopnosť ho efektívne preniesť na cestu je vec druhá. Volkswagen Golf R sa vďaka systém 4Motion odpichne z pokoja bez akéhokoľvek prešmykovania kolies. K maximálnemu zrýchleniu mu navyše dopomáha systém Launch Control. Následne sa o permanentný tok krútiaceho momentu na kolesá bez akéhokoľvek prerušenia stará prevodovka DSG. Civic musí pri každom preradení bojovať s turbodierou, čo ho spomaľuje.

Dosť už bolo rečí, pozrite si rovno video :).

Zdroj: CarWOW