Novinky, Štúdie a koncepty, ID, Elektrické vozidlá / 11. január 2017 / 5 minút ČÍTANIA

Volkswagen I.D. BUZZ: 374 koní, 4x4, 5 sekúnd, 8 ľudí, 600 km, 0 CO2

Rodina modelov  budúcnosti I.D. sa rozrastá. Najnovší elektrinou poháňaný prírastok je nanajvýš sympatický – odkazuje totiž na slávny VW Bus.

Práve odtiaľ pochádza aj jeho názov – I.D. BUZZ. Je to šikovná slovná hračka. Foneticky sa totiž slovo "buzz" podobá na "bus", čo je odkazom na legendárny model, často zdobený kvetinovou výzdobou :-). Buzz však znamená aj bzučanie (napríklad elektriny), alebo rozruch – teda vzrušenie z niečoho nového. A verte, že na Detroitskom autosalóne, kde sa nový model predstavil, ho bolo medzi návštevníkmi dosť. Čo je tu teda vlastne nové?

NAIAS Detroit 2017, Volkswagen PressekonferenzNAIAS Detroit 2017, Volkswagen Pressekonferenz

Volkswagen I.D. BUZZ je elektromobil schopný plne autonómnej jazdy, rovnako ako model I.D., o ktorom sme písali nedávno. Namiesto rodinného hatchbacku sa však pozeráme na neskutočne štýlovú rodinnú dodávku!

Jej myšlienka a koncepcia si berú inšpiráciu z VW Bus, avšak dizajnéri dbali na to, aby mal I.D. BUZZ moderný a high-tech nádych. Dvojfarebné lakovanie karosérie a veľké okná sú teda kývnutím smerom k originálnemu hippie vozítku, zatiaľ čo LED svetlomety a veľké, 22-palcové disky kolies svetu oznamujú, že toto je rozhodne auto budúcnosti.

vw-id-buzz-001

Rovnako, ako Volkswagen I.D., aj I.D. BUZZ komunikuje s okolitým svetom cez jeho svetlá. Tie predné sa "pozerajú" na ľudí a autá, alebo sa natočia tým smerom, kam sa auto v autonómnom režime chystá odbočiť.

Volkswagen Showcar NAIAS Detroit 2017

Okoloidúcich zas očarí svetelná hra pásika obopínajúceho karosériu, ktorý oddeľuje jej dve farby laku. Tento pásik tiež mení farby a vytvára rôzne animácie v závislosti od aktuálneho scenára (odomknutie/zamknutie a podobne) či štýlu jazdy, aby neustále upozorňoval svoje okolie na fakt, že toto vozidlo sa momentálne riadi samo. Mimochodom, všetky dvere sa otvárajú elektronicky. Stačí priložiť ruku na označenú plochu na aute. Šikovné, nie?

Keďže I.D. BUZZ je čistý elektromobil, ponúka vo vnútri riešenia, ktoré by s použitím bežného spaľovacieho motora neboli možné. Začnime pekne od podlahy: do tej je zakomponovaná sústava Li-ion akumulátorov s kapacitou až 111 kWh, ktorá ju spevňuje a zároveň posúva ťažisko celého auta veľmi nízko.

Volkswagen Showcar I.D. BUZZ

Napriek svojim "dodávkovým" rozmerom sa teda Volkswagen I.D. BUZZ ovláda ako bežné auto. Jeho jazdné vlastnosti sú naozaj prekvapivo dobré. Vďaka rázvoru až 3 300 mm je v kabíne extrémne veľa miesta. Preto sa sem usadí až 8 ľudí a problém nebudú mať ani s batožinou: I.D. BUZZ má hneď dva batožinové priestory. Ten vpredu má kapacitu 200 litrov a zadný až 660 litrov. Tento údaj sa dá samozrejme postupným sklápaním a vyberaním modulárnych sedadiel zväčšiť až na 4 600 litrov. V I.D. BUZZ teda odveziete nielen ľudí, ale aj športové náradie. Iste si poviete, že to  je možné len s obrovskými vonkajšími rozmermi, ale mýlili by ste sa. Na dĺžku nemá ani 5 metrov. Zázrak? Nie. Elektromobil!

Volkswagen Showcar I.D. BUZZ Volkswagen Showcar I.D. BUZZ

Volkswagen Showcar I.D. BUZZ Volkswagen Showcar I.D. BUZZ

Elektromotor je totiž malý a v princípe jednoduchý. Preto nie je problém použiť ich v jednom aute hneď dva. Presne ako tu. Veru, I.D. BUZZ má hneď dva elektromotory, pričom každý poháňa jednu nápravu. Ich spoločný výkon je až 275 kW (374 koní). To stačí na to, aby I.D. BUZZ vyštartoval z pokoja na stovku len za 5 sekúnd! To je úžasná hodnota! Takto rýchle auto musí mať aj dobré jazdné vlastnosti. Tu ich zabezpečujú viacprvkové nápravy s adaptívnymi tlmičmi. Zadná náprava má dokonca vzduchové odpruženie. Pre zvýšenie agility je Volkswagen I.D. BUZZ vybavený aj systémom natáčania zadných kolies. Vďaka tomu mu na otočenie stačí priemer menší, než 11 metrov. O dojazd netreba mať starosti. Na jedno nabitie totiž auto zvládne až 600 kilometrov, pričom nabitie na 80% kapacity akumulátorov trvá iba 30 minút. I.D. BUZZ podporuje vysokorýchlostné, či indukčné nabíjanie.

Volkswagen Showcar I.D. BUZZ

Jeho interiér je variabilný, pričom najväčšou zaujímavosťou je vyberateľná stredová konzola s displejom a zabudovanými reproduktormi od Beats Audio. To je veľmi milý odkaz na minulosť, keď si ľudia so sebou nosili obrovské kazeťákové boom-boxy! Sklopením zadnej lavice zas vznikne posteľ, takže I.D. BUZZ je vhodný aj pre nespútané a dobrodružné povahy, či vášnivých cestovateľov a objaviteľov.

Volkswagen Showcar I.D. BUZZ Volkswagen Showcar I.D. BUZZ

Keď už sme vo vnútri, nemôžeme nespomenúť plný volant s dotykovým ovládaním. Nachádzajú sa na ňom dokonca aj jazdné režimy "prevodovky". Po aktivácii plne autonómneho režimu jazdy sa volant zasunie do palubnej dosky, pričom vodič a spolujazdec môžu svoje sedadlá v tej chvíli otočiť o 180°, aby sa mohli lepšie venovať zvyšku posádky.

vw-id-buzz-013 Volkswagen Showcar I.D. BUZZ

Celý interiér je pritom rafinovane osvetlený, aby bola v aute príjemná, domáca atmosféra.

Bežné informácie sú sústredené na veľkom tablete, ktorý je súčasťou vyberateľnej stredovej konzoly. Jazdné údaje, navigácia a ostatné veci dôležité pri jazde sa premietajú na veľký Head-up displej, ktorý vytvára pred vozidlom trojrozmerné objekty, šípky či upozornenia. Jedná sa vlastne o systém tzv. "rozšírenej reality". O obrazovky nie sú ochudobnení ani ostatní pasažieri. V paneloch dverí sa totiž nachádzajú ďalšie. Cez ich dotykovú funkciu si môžu spolucestujúci nastavovať napríklad šesťzónovú klimatizáciu.

V zmysle stratégie "ID" podporuje aj najnovší prírastok osobné ID používateľov, vďaka ktorým sa auto automaticky nastaví presne podľa požiadaviek toho, kto v ňom jazdí. Stačí teda nasadnúť do auta so svojim kľúčom a ak už máte vytvorený profil, auto vám samo prispôsobí nastavenie sedadiel, klimatizácie, stiahne vaše obľúbené kontakty, predvolené rádiostanice či konkrétne skladby.

Volkswagen Showcar I.D. BUZZ

Nový rok sa začal vo veľkom štýle. Budúcnosť prichádza oveľa rýchlejšie, než by sa zdalo. My sa už nevieme dočkať, kedy zaparkuje v našej garáži!

Súvisiace články

Novinky, Eventy, up!, Polo, Golf, T-Roc, ID, Elektrické vozidlá, Verzie GTI

IAA 2017: Autosalón vo Frankfurte a I.D. CROZZ naživo!

Štúdie a koncepty, ID, Elektrické vozidlá

Rodina modelov Volkswagen I.D.: poznáte všetkých jej zástupcov?

Novinky, Štúdie a koncepty, ID, Elektrické vozidlá

SUV+coupé+elektrina = Volkswagen I.D. CROZZ

Súvisiace články

Novinky, Eventy, up!, Polo, Golf, T-Roc, ID, Elektrické vozidlá, Verzie GTI

IAA 2017: Autosalón vo Frankfurte a I.D. CROZZ naživo!

Štúdie a koncepty, ID, Elektrické vozidlá

Rodina modelov Volkswagen I.D.: poznáte všetkých jej zástupcov?

Novinky, Štúdie a koncepty, ID, Elektrické vozidlá

SUV+coupé+elektrina = Volkswagen I.D. CROZZ