Novinky, Video, Technológie, ID / 20. január 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen opäť zmení pravidlá hry! Predstavuje inteligentnú klimatizáciu, ktorá dokáže neuveriteľné veci

Inteligentná klimatizácia bude mať premiéru v novom elektrickom sedane ID.7, ktorý uvidíme už v druhej polovici tohto roka.

Len pred niekoľkými týždňami sa v maskovanom prevedení predstavil nový model ID.7 na najväčšom svetovom veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Elektrický sedan v sebe ukrýva množstvo inovácií a zaujímavých technológií, ktoré budeme na blogu postupne odhaľovať. Jednou z nich je nová inteligentná klimatizácia, ktorá má ambíciu zmeniť pravidlá hry a motoristom ponúkne novú úroveň komfortu.  

V čom môže byť klimatizácia inteligentná? Jednou zo zaujímavých smart funkcií je nepochybne možnosť aktivovať klimatizáciu ešte pred nástupom cestujúcich do vozidla. Auto zaznamená blížiaceho sa vodiča s kľúčom a okamžite spustí ventiláciu tak, aby bola v interiéri čo najskôr dosiahnutá ideálna teplota. Vnútro vozidla dokáže počas horúcich dní rýchlo ochladiť a v mrazoch vyhriať.

Dôležitou súčasťou klimatizácie sú jej inteligentné výduchy. Ak sa dvere otvoria v podmienkach s vysokými vonkajšími teplotami, inteligentné vetracie otvory v kabíne rýchlo rozvádzajú vzduch na veľkú plochu pomocou dynamických horizontálnych pohybov. Keď cestujúci sedia vo vozidle, prúd vzduchu môže byť podľa preferencií nasmerovaný priamo na telo alebo použitý na nepriame vetranie vnútorného priestoru. ID.7 je prvým modelom značky Volkswagen s takýmto inteligentným systémom riadenia výduchov ventilácie.

Prístup k detailným nastaveniam poskytne obrazovka 15-palcového infotainmentu. Pri vývoji bolo dôležité, aby jednotlivé funkcie boli vždy viditeľné a na dosah tak, aby ich bolo možné aktivovať jednoduchým dotykom prsta. Pomocou prehľadného kontextového menu klimatizácie možno digitálne ovládať všetky inteligentné výduchy na výstupoch, vrátane intenzity prúdenia a smeru pohybu vzduchu. Vylepšením prešla aj samotná dotyková lišta pod displejom, ktorá je po novom podsvietená.

Digitálnu klimatizáciu bude možno ovládať aj hlasovými povelmi. Stačí, ak vyslovíte požiadavku ako napríklad „Ahoj Volkswagen, mám studené ruky" a systém okamžite spustí teplý vzduch smerujúci na ruky po dobu piatich minút. Jednotlivé preferencie používateľa sú v ID.7 uložené ako "Personalizácie", pričom patriť sem majú aj nastavenia pre automatickú klimatizáciu. Je to praktické najmä vtedy, ak bude vozidlo používať viacero vodičov.

Prvý Volkswagen, ktorý bude sledovať polohu slnka nad autom. Pri aktivovanej funkcii „AUTO“ dokáže inteligentný systém reagovať aj na klimatické prostredie. Napríklad snímač v oblasti čelného skla zisťuje uhol dopadu slnečného svetla v podmienkach s vysokou vonkajšou teplotou a vysokou intenzitou slnečného žiarenia. Ak slnko silno svieti na jednu stranu vozidla, ID.7 prispôsobí klimatizáciu v ešte väčšej miere pre teplejšie zóny: najprv smerom k príslušnej oblasti interiéru vozidla, kde je teplota najvyššia, a potom v druhom kroku špecificky smerom k cestujúcim vo vozidle.

Súvisiace články

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Tajomstvo kamufláže luxusného sedanu Volkswagen ID.7

Súvisiace články

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Tajomstvo kamufláže luxusného sedanu Volkswagen ID.7