Verzie GTI, Verzie R / 28. február 2022 / 2 minúty ČÍTANIA

Výberovka hitov motora VR6: Ostrý uhol, 6 valcov a nenápadná rýchlosť

Šesťvalcový motor VR6 netreba nikomu predstavovať. Ide o pohonnú jednotku, ktorá doslova definovala modely značky Volkswagen a dodala mnohým z nich kultový status.

Dodnes je motor VR6 fanúšikmi áut ospevovaný ako jeden z najlepších motorov sveta, ktorý si našiel cestu do širokého množstva modelov pre masy. Vynikal svojou jedinečnou konštrukciou, kompaktnými rozmermi, jedinečným prejavom a v neposlednom rade, svojim dravým zvukovým prejavom.

Šesť valcov, "véčko" a jedna hlava

Unikátna konštrukcia motora VR6 dovoľovala jeho použitie v modeloch, ktoré pôvodne poháňali radové štvorvalce. Kým je motor V6 príliš široký a komplexný kvôli nutnosti využiť dvojicu hláv valcov, motor VR6 sa svojou konštrukciou zmestil aj do motorových priestorov, pre ktoré nebol pôvodne navrhovaný.

Jeho výnimočná konštrukcia spočívala v rozovretí dvoch trojíc valcov do uhla len 15 stupňov. Tým pádom sa valce "pomestili" medzi seba navzájom a dokážu pracovať na podobnom pôdoryse, aký ponúka štvorvacový motor. Ďalšou výhodou bola možnosť využiť len dva vačkové hriadele, ktoré dokázali pracovať s celým šesťvalcovým ventilovým rozvodom. Čo však dodalo motoru VR6 absolútne legendárny status je jeho zvuk. Pokiaľ máte slúchadlá, stiahnite si hlasitosť:

Púť motora Volkswagen VR6 začala v roku 1991, kedy sa s 2,8-litrovým blokom dostal pod kapotu modelov Passat B3 a Corrado. V rámci modelov koncernu Volkswagen žije dodnes na čínskom trhu v modeli Passat a taktiež v SUV Atlas a MPV Talagon. Objavil sa taktiež pod kapotami modelov Porsche a položil základ pre výnimočne kompaktný 12-valec W12, využívaný v modeloch Volkswagen, Audi a dodnes napríklad aj v modeloch Bentley.

Súvisiace články

Lifestyle, Golf, Verzie R

Rýchle kombi než to bolo cool: Kam siahajú korene Golfu R Variant?

Súvisiace články

Lifestyle, Golf, Verzie R

Rýchle kombi než to bolo cool: Kam siahajú korene Golfu R Variant?