Tipy, Golf / 9. február 2021 / 3 minúty ČÍTANIA

Za akých podmienok môžete cestovať od 8.2. autom a bez čoho nevyrážajte na cesty?

Nový týždeň, nové podmienky. Núdzový stav sa na území Slovenskej republiky predlžuje o ďalších 40 dní a od 8. februára začína platiť COVID automat. Za akých podmienok môžete vyraziť na cesty a čo by ste mali mať určite so sebou v aute, aby ste sa vyhli komplikáciám?

Okresy sú rozdelené podľa aktuálnej epidemiologickej rizikovosti na 4 stupne varovania. Na uplatnenie viacerých výnimiek zo zákazu vychádzania je potrebný negatívny výsledok PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19, ktorý nie starší ako sedem dní. Aktualizované rozdelenie okresov na základe Covid automatu bude zverejňovať ministerstvo zdravotníctva každý utorok.

Za akých podmienok nepotrebujete test?

Na cesty môžete vyraziť bez testu na ochorenie COVID-19 za týchto troch podmienok. Keď tieto podmienky nespĺňate, určite zvážte vychádzanie na cesty v okresoch s "druhým stupňom varovania", inak povedané, v oranžových okresoch. Bez testu je možné vychádzať z domu v prípadoch, že disponujete potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace.

V druhom prípade nepotrebujete mať pri sebe potvrdenie o absolvovaní testu, pokiaľ ste boli zaočkovaný druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, po ktorej obdržaní uplynulo aspoň 14 dní. Treťou výnimkou z testovania disponujú ľudia, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu. Len pre informáciu, výnimku z držania potvrdenia o absolvovaní testu majú aj žiaci materskej školy, prvého stupňa základnej školy alebo žiaci špeciálnej školy a školského zariadenia, no ich zákonný zástupca či sprievod túto výnimku nemá.

Čo ak test potrebujete?

Pokiaľ nespadáte do žiadnej z kategórií, ktorej by mohla byť udelená výnimka z držania testu na ochorenie COVID-19, na cestu do práce potrebujete splniť nasledovné povinnosti. Zamestnanci a podnikatelia v okresoch zaradených v III. a IV. stupni varovania, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu, sa musia preukazovať negatívnym testom nie starším ako sedem dní od stredy 10. februára. V okresoch v II. stupni varovania COVID automatu je potrebný od 15. februára test nie starší ako 14 dní, v I. stupni varovania 21 dní.

Netreba zabúdať na to, že do práce majú chodiť len osoby, ktoré ju nemôžu vykonávať vzhľadom na povahu práce z domu. Pokiaľ teda nemusíte opúšťať kvôli zamestnaniu domov, snažte sa vyhnúť zbytočnému cestovaniu. Negatívny test však budú potrebovať aj osoby, ktoré pracujú z domu, a to v prípade, že sa chystajú napríklad do banky, na poštu či do výdajne eshopu.

Zásadná novinka

Pri cestách mimo okresu je stále nutné nosiť potvrdenie od zamestnávateľa, prípadne listiny súvisiace s výkonom podnikania pri ceste mimo okresu. Vláda sa na svojom piatkovom rokovaní zhodla na tom, že po novom nebude potrebné potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 na cestu do prírody v rámci okresu. Povolené budú aj cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom. Viac podrobných informácií sa dozviete na webe Ministerstva vnútra.

zdroj: minv.sk, aktuality.sk

VB

policajna-kontrola-covid-VOLKSWAGENBLOG002-1.jpg
policia-kontroly-covid-VOLKSWAGENBLOG003-32.jpg
policia-kontroly-covid-VOLKSWAGENBLOG003-30.jpg
policia-kontroly-covid-VOLKSWAGENBLOG003-3.jpg

Súvisiace články

Tipy

38 servisov dostupných aj teraz!

Tipy

Naši predajcovia sú tu pre vás

KORONAVÍRUS: 7 krokov, ako si vydezinfikovať auto

Súvisiace články

Tipy

38 servisov dostupných aj teraz!

Tipy

Naši predajcovia sú tu pre vás

KORONAVÍRUS: 7 krokov, ako si vydezinfikovať auto