Technológie, Golf / 22. október 2022 / 2 minúty ČÍTANIA

Ako obstál VW Golf v prísnejších nárazových testoch?

Volkswagen sa bezpečnostných testov nebojí. Nárazové testy absolvoval obľúbený Golf po druhýkrát od príchodu na trh. Odborníci z Euro NCAP však po novom zostavovali hodnotenie na základe prísnejších kritérií.

Volkswagen Golf opäť získal najvyššie skóre (5 hviezd) v testoch bezpečnosti Euro NCAP. Európsky inštitút na ochranu spotrebiteľa udelila modelu Golf mimoriadne vysoké hodnotenie vo všetkých skúmaných oblastiach. Kompaktný model zaujal predovšetkým bezpečnosťou dospelých pasažierov, detí a zraniteľných účastníkov cestnej premávky, ako aj asistenčnými systémami.

Do štandardnej výbavy pribudol nový bezpečnostný prvok. Každý Golf po novom prichádza so stredovým airbagom integrovaným do predného sedadla. V prípade bočného nárazu pomáha stredový airbag zabrániť možnému kontaktu hláv osôb sediacich v prvom rade sedadiel. Aj vďaka tomu dosiahol v kategórii „Ochrana dospelých cestujúcich“ vynikajúcich 88 % z maximálneho počtu bodov.

S pocitom istoty aj pre rodiny. V kategórii „Ochrana detí“ dosiahol Golf rovnako nadštandardný výsledok 87 %. V tomto prípade organizácia Euro NCAP hodnotí tri kľúčové aspekty súvisiace s ochranou detí na palube: Okrem ochrany poskytovanej detskými záchytnými systémami v prípade čelného alebo bočného nárazu sa tu pozornosť sústreďuje aj na možnosti bezpečnej inštalácie detských sedačiek rôznych veľkostí, ako aj na vybavenie vozidla súvisiace s bezpečnosťou prepravy detí.

Prísnejšie nárazové testy zvládol Golf s prehľadom. Po tom, čo už v roku 2019 bol najúspešnejší model Volkswagenu ocenený piatimi hviezdičkami v súlade s vtedy platnou normou Euro NCAP, si Volkswagen nechal dobrovoľne overiť pôsobivú úroveň bezpečnosti na základe prísnejšieho testovacieho postupu, ktorý Euro NCAP začal využívať v roku 2020. Túto procedúru sa Volkswagen rozhodol absolvovať dobrovoľne napriek tomu, že predchádzajúce päťhviezdičkové hodnotenie by Golfu platilo ešte nasledujúce tri roky.

Iné automobilky sa nových nárazových testov zľakli. Z celkového počtu 21 testov bolo 14 novo vykonaných podľa aktualizovaného postupu. Väčšina výrobcov vozidiel má tendenciu z nových testov vycúvať, niektorí dokonca časom šetria na bezpečnosti len preto, aby si udržali konkurencieschopnosť. Je teda skvelé vidieť, že Volkswagen má ambíciu neustále zlepšovať bezpečnosť Golfu a držať krok s najnovším vývojom,“ povedal Michiel van Ratingen z organizácie Euro NCAP. Volkswagen týmto krokom podčiarkuje svoje vysoké bezpečnostné štandardy a pokračuje v úspešnej spolupráci s Euro NCAP.

Súvisiace články

Video, Technológie, Golf, ID

Týranie! Takto Volkswagen testuje svoje autá proti korózii. +VIDEO

Novinky, Video, Golf, Verzie R

VW Golf R 20 Years vyrazil na Nürburgring... A čo bolo ďalej? +VIDEO

Tipy

Kontrolky v aute: poznáte ich všetky?

Súvisiace články

Video, Technológie, Golf, ID

Týranie! Takto Volkswagen testuje svoje autá proti korózii. +VIDEO

Novinky, Video, Golf, Verzie R

VW Golf R 20 Years vyrazil na Nürburgring... A čo bolo ďalej? +VIDEO

Tipy

Kontrolky v aute: poznáte ich všetky?