Novinky, Video, Golf, Verzie R / 23. august 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

VW Golf R 20 Years vyrazil na Nürburgring... A čo bolo ďalej? +VIDEO

Bol by v tom čert, aby limitovaná oslavná edícia Golfu R nezanechala stopy svojich pneumatík v legendárnom Zelenom pekle a neodniesla si odtiaľ rekord!

Volkswagen sa rozhodol osláviť 20. výročie modelov s prívlastkom R špeciálnou edíciou s názvom Golf R 20 Years. Viac sme o ňom písali v tomto článku, ale v krátkosti si pripomeňme, že má o 10 kW vyšší výkon (teraz 245 kW/333 k) a lepšie reakcie na plyn vďaka špeciálnemu naladeniu obtokového ventilu a škrtiacej klapky. Prevodovka DSG zároveň pri radení viac „kope“ do chrbta pre lepší zážitok z radenia.

Tie umožňujú turbodúchadlu dlhšie si zachovať plniaci tlak aj po ubratí plynu, respektíve udržujú turbo na maximálnych otáčkach aj pri čiastočnom zaťažení. Keď teda potom naplno stlačíte akcelerátor, okamžite máte k dispozícii maximálny výkon motora bez turbodiery.

To všetko sú vlastnosti, ktoré oceníte na okruhu. Každá desatinka sekundy nazbieraná na rýchlejších výjazdoch zo zákruty vďaka lepšiemu nástupu výkonu sa sčíta a výsledkom je lepší čas na kolo. Nehovoriac o lepšej ovládateľnosti auta plynom.

Volkswagen sa rozhodol dokázať to v praxi. Špeciálny Golf R má už aj tak vo výbave prvky, ktoré mu umožňujú podávať na trati skvelé výkony: integrovanú riadiacu jednotku jazdných systémov Vehicle Dynamics Manager, balík R-Performance package s aerodynamickými prvkami a odblokovaným obmedzovačom maximálnej rýchlosti, ale aj vynikajúci zadný „diferenciál“ schopný vektorovať krútiaci moment motora medzi jednotlivé kolesá zadnej nápravy. Pridajme k tomu spomínaný nový manažment motora a výsledok môže byť skutočne zaujímavý.

Na jazdu sa podujal pretekár Benjamin Leuchter, ktorý sa podieľa na vývoji modelov R už niekoľko rokov. Na jazdu využil jazdný režim Special, ktorý sám pre toto auto ladil práve pre použitie na Nürburgringu. Obrovské vertikálne preťaženia a nie práve rovný povrch tohto okruhu si totiž vyžadujú špeciálne nastavenie s trochu mäkším podvozkom, aby auto neodskakovalo. Zároveň sa deaktivuje funkcia automatického preradenia na vyšší stupeň pri dosiahnutí obmedzovača otáčok. Niet divu, že pri testovaní modelu Golf R alebo Golf GTI Clubsport, ktoré obsahujú jazdný režim Special, sme zistili, že na naše okresky sadne tento režim ako uliaty. Ale späť na Nürburgring.

Samotné kolo sa začína merať pred zákrutou T13 s letmým štartom, pričom koniec meraného kola je o 200 metrov skôr. Tak sa kolá na Nürburgringu merajú už roky, aj keď po novom sa zaznamenáva už aj čas celého kola.

Benny si jazdu užíval aj vďaka intenzívnejšiemu zvuku verzie 20 Years a podľa vlastných slov naozaj ocenil lepšie reakcie motora na plyn. To sa hodí najmä v technických pasážach typu Hatzenbach, kde vodič niekoľkokrát za sebou pridáva a uberá plyn a balansuje pri tom auto na hrane priľnavosti. Že Golf R naozaj vládze, dokazuje aj maximálna rýchlosť, ktorú dosiahol na okruhu: na rovinke Döttinger Höhe svietilo na tachometri až 265 km/h!

Výsledný čas? 7 minút, 47,31 sekundy, resp. 7:53 za celý okruh. To sú mínus 4 sekundy v porovnaní s predchodcom a nový rekord pre model z dielne Volkswagen R. Pekný darček k dvadsiatke, nemyslíte?

Pár postrehov k jazde: Benny zajazdil najrýchlejší čas v druhom stinte, kde mu menili iba predné kolesá za nové s čerstvými pneumatikami. Preto má vpredu čierne disky a vzadu dvojfarebné. Golf R 20 Years mal podľa dezénu obuté nové semislick pneumatiky Bridgestone Potenza Race.

Pozrite si video zo zákulisia tu:

VW Golf R 20 Years NBR 001.jpg
VW Golf R 20 Years NBR 003.jpg
VW Golf R 20 Years NBR 004.jpg
VW Golf R 20 Years NBR 005.jpg
VW Golf R 20 Years NBR 006.jpg
VW Golf R 20 Years NBR 007.jpg
VW Golf R 20 Years NBR 008.jpg
DB2022AU00632_large.jpg

Súvisiace články

Novinky, Golf, Verzie R

Krásnych 20 aj pre Golf R! Táto limitka stojí za to!

Verzie R

RDays: najvýkonnejšie modely Volkswagenu. V jeden čas, na jednom mieste. RRRomantika!

Súvisiace články

Novinky, Golf, Verzie R

Krásnych 20 aj pre Golf R! Táto limitka stojí za to!

Verzie R

RDays: najvýkonnejšie modely Volkswagenu. V jeden čas, na jednom mieste. RRRomantika!