Novinky, Golf / 18. február 2020 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen Golf prináša klimatizáciu, ktorá porozumie vašim prosbám

Modely Volkswagen sú často terčom chvály zo strany novinárov za ich skvelú užívateľskú priateľnosť a jednoduchosť orientácie v ovládaní. V ôsmej generácii modelu Volkswagen Golf je ovládanie funkcií ešte intuitívnejšie než kedy doposiaľ, čoho viditeľným a hmatateľným dôkazom je systém trojzónovej klimatizácie "Air Care Climatronic”.

Tento novo-vyvinutý systém klimatizácie obsahuje takzvané Smart Climate menu, vďaka ktorému môže posádka vyvolať špecifické nastavenia. Dopyt po vyhrievaní nôh či lepšom výhľade cez čelné sklo môžete vyvolať pomocou stlačenia tlačidla či hlasových príklazov "Warm feet” a "Clear view”. Najnovšia generácia Golfu je teda prvým modelom svojho radu, ktorý dokáže interaktívne reagovať na želania vodiča či pasažierov.

Tak či onak

Teplotu v kabíne nového Golfu je možné nastaviť dvomi spôsobmi. Buď skrz posuvný dotykový ovládač alebo hlasové ovládanie. Vodič a pasažieri môžu vstúpiť do menu systému ovládania klimatizácie "Air Care Climatronic” skrz obrazovku infotainmentu alebo tlačidlo priamej voľby na lište pod hlavným displejom. Ten ovláda trojicu individuálnych zón a disponuje anti-alergénovým filtrom.

Menu "Smart Climate” slúži ako alternatíva ku klasickému poľu ovládačov akými sú napríklad tlačidlo vnútornej cirkulácie vzduchu či ovládača intenzity fúkania ventilácie. Pre prístup ku špecifickým nastaveniam klimatizácie v tomto menu nemusíte nijak zdĺhavo upravovať parametre teploty, intenzity či smeru fúkania vzduchu. Intuitívne aktivujete niektorú z prednastavených "situácií” jediným tlačidlom či hlasovým pokynom.

Pätica scenárov

Inžinierom Volkswagenu sa podarilo identifikovať celkovo päticu najfrekventovanejších nastavení klimatizácie, ktoré vložili do menu Smart Climate. Tieto "scenáre” vyvoláte pokynmi "Clear view”, čím klimatizácia vyfúka zahmlené čelné sklo, "Warm feet”, systém spustí fúkanie teplého vzduchu do pristoru pre nohy či "Cool feet”, čo priestor pre nohy naopak vychladí.

Ďalej Smart Climate rozpoznáva príkaz "Warm hands”, ktorý nasmeruje prúdenie teplého vzduchu smerom na vodičove ruky a príkaz "Fresh air” spustí silný prúd chladného vzduchu naprieč kabínou. Šikovným detailom týchto funkcií je fakt, že ich aktiváciu netreba nijak odvolávať. Jednoducho trvajú obmedzený čas, kým nenastane v kabíne požadovaný stav. Akonáhle je tento cieľ splnený, systém vráti nastavenie klimatizácie do pôvodného stavu pred vyslovením príkazu či zvolením konkrétneho scenáru.

Podľa vašich predstáv

Úprava individuálnych permanentných nastavení je v systéme "Air Care Climatronic” taktiež jednoduchšia než tomu bolo doteraz. Totiž, alternatívami ku klasickému ovládaniu sú aj v tomto prípade posuvné dotykové ovládače a hlasové ovládanie. Nové mikrofóny na palube najnovšej generácie Volkswagenu Golf dokážu rozoznať, či udáva hlasové prílkazy spolujazdec alebo vodič.

Systém dokáže zareagovať na frázy "I am cold” alebo "I am warm” čím osoba na palube popíše svoj teplotný komfort priamo do mikrofónu skrz hlasové ovládanie. Systém "Air Care Climatronic” tak dokáže zareagovať na dopyt po zmene teploty či už na strane vodiča alebo spolujazdca. Hlasové ovládanie dokáže porozumieť taktiež špecifickým požiadavkám. Napríklad príkaz "Make it four degrees warmer” zdvihne teplotu v kabíne o štyri stupne.

Súvisiace články

Novinky, Video, Testy

Za volantom nového VW Golf! +VIDEO

Novinky, Golf

Nový Volkswagen Golf uvidíme čoskoro naživo!

Novinky, Golf

Toto je nový Volkswagen Golf! -AKTUALIZOVANÉ

Súvisiace články

Novinky, Video, Testy

Za volantom nového VW Golf! +VIDEO

Novinky, Golf

Nový Volkswagen Golf uvidíme čoskoro naživo!

Novinky, Golf

Toto je nový Volkswagen Golf! -AKTUALIZOVANÉ