Štúdie a koncepty / 25. jún 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Nech žije sedan! Prichádza Volkswagen ID. AERO

Značka Volkswagen odhalila koncept elektrickej vlajkovej lode s označením ID.AERO. Už dnes však vieme, že v blízkej budúcnosti sa produkčná verzia ukáže aj na Slovensku. ID. AERO má ambíciu rozšíriť modelovú rodinu elektrických Volkswagenov v kategórii vyššej strednej triedy. Novým modelom chce značka urýchliť svoju elektrickú ofenzívu v rámci stratégie ACCELERATE.

Postavený na overenej platforme. Podobne ako skôr predstavení elektrickí súrodenci, aj koncept elegantnej limuzíny vychádza z modulárnej platformy pre elektrické vozidlá MEB značky Volkswagen. Predstavený koncept je dlhý takmer päť metrov a bol navrhnutý na základe prísnych aerodynamických kritérií. Strecha sa v štýle kupé elegantne zvažuje smerom dozadu a prispieva k dosiahnutiu vynikajúceho koeficientu odporu vzduchu len 0,23. Vďaka použitej platforme MEB sa konštruktérom podarilo navrhnúť krátke previsy, dlhý rázvor a mimoriadne priestranný interiér.  

Štylisticky nadväzuje na nezameniteľný dizajnový jazyk rodiny ID. Aerodynamicky navrhnutá predná časť a strecha zabezpečujú optimálne obtekanie vzduchu nad vozidlom. Prúdenie vzduchu zmierňuje uhladená zadná časť s odtrhovou hranou. Mimoriadne zaujímavé sú tiež športové 22-palcové dvojfarebné kolesá s dizajnom v štýle turbíny či kľučky dverí, ktoré boli nahradené osvetlenými dotykovými plochami pre dodatočné zníženie odporu vzduchu. Výrazným prvkom konceptu je aj samotná farba Polar Light Blue Metallic. Ide o svetlý metalický farebný odtieň, ktorého farebné pigmenty vytvárajú za vhodných svetelných podmienok zlatý trblietavý efekt. Strecha je nalakovaná čiernou farbou vo vysokom lesku, aby kontrastovala s karosériou vozidla. 

Efektívny pohon sa postará o nadpriemerný elektrický dojazd. ID. AERO využíva výkonnú lítium-iónovou batériou s netto kapacitou 77 kWh. Vďaka kombinácii efektívneho hnacieho systému a vynikajúcich aerodynamických vlastností dokáže ID. AERO prejsť na jedno nabitie až 620 kilometrov (WLTP). „Koncept ID.AERO predstavuje prvý pohľad na nového člena rodiny elektrických vozidiel ID. Auto s emotívnym a zároveň mimoriadne aerodynamickým dizajnom, dojazdom vyše 600 kilometrov, mimoriadnym množstvom priestoru a prémiovým interiérom,“ hovorí Ralf Brandstätter, generálny riaditeľ Volkswagenu pre osobné vozidlá. „S našou stratégiou ACCELERATE intenzívne napredujeme v elektrifikácii celého modelového radu. Po ID.4 bude tento model naším ďalším globálnym automobilom pre Európu, Čínu a USA.“ 

Produkčná verzia už budúci rok! Prvé kusy európskeho modelu by mali schádzať z montážnej linky v závode Emden už v roku 2023. Vďaka sériovej výrobe batériových vozidiel bude nemecký Emden jedným z prvých závodov Volkswagenu pre výrobu výhradne elektrických modelov, čím rozhodujúcim spôsobom prispeje k elektrifikácii modelového radu a zníženiu flotilových emisií CO2 v rámci koncernu Volkswagen. 

Súvisiace články

ID.4 a ID.5 GTX dostanú vyššiu štandardnú výbavu. Ktoré modely ešte pribudnú do radu GTX?

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 dostane pohon všetkých kolies!

Volkswagen ID.BUZZ sa stal elektrickým autom roka podľa magazínu Top Gear

Súvisiace články

ID.4 a ID.5 GTX dostanú vyššiu štandardnú výbavu. Ktoré modely ešte pribudnú do radu GTX?

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 dostane pohon všetkých kolies!

Volkswagen ID.BUZZ sa stal elektrickým autom roka podľa magazínu Top Gear