Novinky, ID, Elektrické vozidlá / 14. jún 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen ID.4 dostane pohon všetkých kolies!

Zatiaľ bol pohon všetkých kolies vyhradený iba pre vrcholnú verziu ID.4 GTX, no to sa teraz mení!

Model ID.4 sa môže tešiť z ďalšieho variantu, ktorý ponúkne pohon všetkých štyroch kolies, alebo v reči Volkswagenu: 4Motion.

Nová verzia je založená na modeli ID.4 Pro Performance, pričom k štandardne dodávanému 150 kW (204 k) elektromotoru na zadnej náprave pridáva ďalší elektromotor na prednú nápravu. To znamená, že keď je to potrebné, ID.4 4Motion má poháňané obe nápravy.

Vyšší výkon

Pohon 4 × 4 však nie je všetko. Kým pri autách so spaľovacím motorom by sa výkon motora rozdelil a putoval na obe nápravy, tu pridaním ďalšieho motora stúpa aj výkon. Predný motor má totiž maximálny výkon 80 kW (110 k).

Dokopy sa na všetky štyri kolesá dostane maximálne 195 kW (265 k). Tí pozornejší si iste všimli, že maximálny výkon nie je jednoducho výsledok sčítania výkonu predného a zadného elektromotora. Je to tak. Oba motory majú totiž trochu rozdielny priebeh výkonu, ktorý vyplýva z ich rozdielnej konštrukcie.

Dva rôzne motory

Zadný elektromotor je synchrónny s permanentným magnetom. Je uložený paralelne s nápravou, má pulzný invertor a je spojený s jednostupňovou prevodovkou. Výhodou synchrónneho motora je jeho vysoký pomer výkonu a hmotnosti, vysoká efektívnosť a konštantný výkon naprieč širokým spektrom otáčok.

Predný elektromotor je asynchrónny. Taktiež využíva pulzný invertor. Tento motor dosahuje maximálny výkon 80 kW. Asynchrónne motory charakterizuje schopnosť krátkodobého preťaženia a veľmi nízke vnútorné straty. Preto sú vhodné na použitie ako dodatočný motor, ktorý je možné aktivovať dočasne podľa potreby.

Asynchónny elektromotor vpredu, synchrónny vzadu. A mezi nimi v podlahe 77 kWh batéria

ID.4 Pro 4Motion používa najväčšiu 77 kWh batériu, ktorá mu prepožičiava dojazd až do 517 km (WLTP). Zaujímavosťou je maximálna rýchlosť, ktorá je posunutá až na hranicu 180 km/h, rovnako ako pri ID.4 GTX. O nabíjanie nemusíte mať obavy, s maximálnym výkonom až 135 kW je možné ju nabiť z 5 na 80 % kapacity len za 36 minút a získať tak dojazd ďalších 337 km.

Pre optimálny nabíjací výkon podporuje ID.4 aj prípravu batérie na nabíjanie. Ak si teda zadáte nabíjaciu stanicu ako bod do navigácie, auto sa postará o to, aby mala batéria pri príjazde naň ideálnu teplotu pre maximálnu rýchlosť nabíjania.

Výhody

Vyšší výkon a trakcia znamenajú lepšie dynamické parametre. Zrýchlenie na 100 km/h trvá iba 6,9 sekundy, čo je hodnota, ktorú ešte nedávno dosahoval Golf GTI! Lepšia trakcia umožňuje modelu ťahať o 200 kg ťažší príves než doteraz – utiahne až 1 400 kg hore 8 % stúpaním.  

Pre jazdu s prívesom sa hodí aj špeciálny režim panoramatických kamier, ktorý uľahčí navádzanie na guľu

Auto by malo mať aj špeciálny jazdný režim Traction, ktorý zapája predný elektromotor do hry skôr. Je to režim vhodný na klzké povrchy.

Kedy príde ID.4 Pro 4Motion na náš trh? Predbežné informácie hovoria o tom, že na Slovensku si budete môcť tento model objednať od júla 2022, pričom prvé vyrobené kusy by mali opustiť fabriku až začiatkom jesene. Článok budeme s príchodom nových informácií aktualizovať.

Súvisiace články

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Elektromobil s krídlom! Toto je Volkswagen ID.5 a ID.5 GTX! NAŽIVO už aj u nás! Ako na tom bude s cenou?

Novinky, Eventy, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 GTX naživo v Mooncity! +Technické detaily

Novinky, ID

Máme Svetové auto roka! Volkswagen ID.4 to dokázal!

Súvisiace články

Novinky, ID, Elektrické vozidlá

Elektromobil s krídlom! Toto je Volkswagen ID.5 a ID.5 GTX! NAŽIVO už aj u nás! Ako na tom bude s cenou?

Novinky, Eventy, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen ID.4 GTX naživo v Mooncity! +Technické detaily

Novinky, ID

Máme Svetové auto roka! Volkswagen ID.4 to dokázal!