Novinky, Video, Eventy, Polo, Úžitkové vozidlá / 26. február 2020 / 8 minút ČÍTANIA

Toto je nový Volkswagen Caddy!

Kto povedal, že úžitkové vozidlá sa komfortom a výbavou nemôžu porovnávať s osobnými? VW teda určite nie a ako dôkaz nám v Düsseldorfe predstavil nový Volkswagen Caddy.

Úžitkové vozidlá boli vždy viac zamerané na prácu než komfort, materiály, výbavu a podobne. Vydržali toho veľa a ich praktické stránky boli neporaziteľné, avšak kvalita podvozka, komfort odpruženia, odhlučnenie, použité materiály či dostupná výbava boli často aspoň o jeden krok za "osobákmi". To už neplatí. Boli sme na svetovej premiére nového Volkswagenu Caddy v Düsseldorfe, kde sme bližšie zoznámili s výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo.

Základom novej generácie je prvýkrát platforma MQB. Tá umožňuje modelu Caddy využívať nielen nápravy a podlahu, ale aj elektroniku z osobných Volkswagenov. Vlastne ak chcete vedieť, čo dokáže nové Caddy, môžete si rovno prečítať článok o novom Golfe. Piata generácia je však pre Caddy veľký skok smerom vpred a tak by bolo nefér vynechať detaily. Veď posledný Caddy bol založený ešte na Golfe V, čiže jeho technologický základ je starý tri generácie. Nový Caddy s ním nemá spoločnú ani jedinú skrutku. Takže nech sa páči, čítajte ďalej.

Dizajn

Pri "krabicových" vanoch sa o dizajne hovorí ťažko, ale dizajnéri Volkswagenu si predsa len našli svoju tému. Snažili sa modelu Caddy vnuknúť prvky, ktorými sa vyznačujú moderné osobné automobily. V tomto prípade ide o veľmi pekne spracované predné LED svetlomety ktoré vzadu dopĺňajú tiež LED svetlá, avšak oveľa vyššie než doteraz. Majú peknú grafiku a svetelný podpis modelu Caddy je teda veľmi jedinečný.

 

Caddy však dostal aj iné pekné detaily. Nárazníky sú prepracované, disky kolies vás uspokoja rôznymi pútavými vzhľadmi a priemerom až 18" a na karosériu sa dostala aj tzv. charakterová línia. Zaujímavé je, že nový Caddy má postupne sa znižujúci profil strechy, čo je pri podobných autách vyslovene nezvyčajné. Ale vyzerá to veľmi dobre. Samozrejme, že praktickosť týmto nijako neutrpela. V rámci priblíženia sa osobným autám môže mať teraz Caddy aj veľkú 1,4 m2 panoramatickú strechu.

Tvar Caddy je teda účelový, a to aj po stránke aerodynamiky. Veru tak, nové auto má výrazne nižší koeficient odporu vzduchu – z 0,33 sa znížil na 0,30. A to je v dnešných časoch dôležité pre lepšiu spotrebu paliva, z ktorej koniec-koncov profitujú všetci, vrátane zákazníka.

Rozmery karosérie narástli, takže teraz sa do Caddy zmestia dve europalety. Dĺžka karosérie je teraz 4 501 mm, čo je nárast až o 93 mm. Rázvor narástol o 73 mm na výsledných 2 755 mm. Výška karosérie klesla o 25 mm, ale nebojte sa. Nákladový priestor je napriek tomu vyšší o 7 mm (1 273 mm). Jednou z najzásadnejších zmien je však šírka 1 855 mm, ktorá je teda väčšia až o 62 mm. Nákladový priestor tak narástol až o 50 mm na šírku (1 606 mm), pričom medzi podbehmi sa priestor v porovnaní s predchodcom zväčšil až o 60 mm. Zadný nakladací otvor je širší o 51 mm (1 234 mm). Maximálny objem nákladného priestoru "krátkeho" Caddy je 3,3 m3.

Caddy kufor

Do modelu Caddy Maxi, ktorého rázvor je predĺžený o 215 mm, zmestíte až 4 m3  nákladu. Ten sa však verejnosti predstaví neskôr. Môžeme však uviesť, že dĺžka ložného priestoru je 2 150 mm a celková dĺžka auta je 4 853 mm.

Interiér

Zabudnite na všetko, čo si myslíte o úžitkáčoch. Stačí jediný pohľad do dobre vybaveného Caddy a zistíte, že Volkswagen posunul hru ďalej. Digitálny 10,25" kokpit s prepracovanou grafikou, veľká 10" obrazovka multimediálneho systému, miniatúrny volič automatickej prevodovky (ak je vo výbave), dotykové ovládacie plochy klimatizácie, bezdrôtové nabíjanie smartfónu... Tu sa kabína nesie v znamení nového Golfu.

Ovládanie dotykom je pritom maximálne intuitívne, ako na smartfóne. Slajder pod hlavnou obrazovkou je rozdelený na tri časti. Tie krajné slúžia na úpravu teploty. Ťukaním prstom po jednej alebo druhej strane zvyšuje/znižuje nastavenú teplotu o pol stupňa. Ak chcete výraznejšie upraviť teplotu, môžete prstom po plôške potiahnuť. A ak sa plôšky dotknete dvoma prstami, zapne sa vyhrievanie sedadla. Prostredná plôška slúži na úpravu hlasitosti. Opäť môžete ťukať alebo ťahať. A ak potiahnete dvoma prstami, priblížite si tým mapu navigácie.

Nový Volkswagen Caddy tvorcovia naozaj označujú za akýsi smartfón na kolesách. Niet sa čo čudovať – je plne digitálny, permanentne online vďaka zabudovanej eSIM karte, a podporuje plnú konektivitu cez systém Volkswagen App-Connect. Na nabíjanie a prepojenie s autom tu už slúžia elegantné USB-C konektory. V aute môžete využívať online služby We Connect, v rámci ktorých môžete využívať dátové pripojenie auta nielen na využívanie šikovných online informácií, ale aj na streamovanie hudby, digitálneho rádia či podcastov.

Služba WeConnect Plus vám dokonca umožní kontrolovať stav auta na diaľku. Cez aplikáciu v mobile si môžete zistiť lokalitu auta, stav nádrže, stav svetiel, zatvorenie okien a dverí...

Pre podnikateľov a živnostníkov je extra užitočná funkcia We Connect Fleet, ktorá umožňuje presne monitorovať pohyb a využívanie vozidla vrátane vedenia digitálnej knihy jázd, záznamov o spotrebe paliva, štýle jazdenia šoféra a podobne.

Spomeňme ešte sedadlá. Tie predné môžu byť ergonomické s certifikátom AGR. Za nimi môže byť až päť sedadiel, ktoré sa dajú individuálne nastavovať a veľmi ľahko vyberať. Na prevoz extra dlhých predmetov je možné sklopiť aj spolujazdcovo sedadlo smerom dopredu. Pre profesionálnych rodičov je tu zas informácia, že všetky krajné sedadlá vrátane spolujazdcovho sú vybavené úchytmi ISOFIX.

Asistenčné systémy

Tu je k dispozícii všetko, čo v novom Golfe, vrátane systému Travel Assist, ktorý má v modeli Caddy absolútnu premiéru medzi úžitkovými vozidlami. Ide o systém schopný čiastočne autonómnej jazdy, kde sa stačí dotýkať volantu (ten má teraz kapacitné snímače dotyku).

Ďalej je k dispozícii adaptívny tempomat, asistent cúvania s prívesom Trailer Assist, monitorovanie mŕtveho uhla, výstraha pred vozidlami prichádzajúcimi zboku pri cúvaní ako aj Emergency Assist.

V skratke – ak chcete, aby vaše úžitkové auto bolo aj bezpečné, Caddy vám v tomto smere rád poslúži.

Motory

Tu sa ukazuje ďalšia silná stránka modelu Caddy – všestrannosť. Bude totiž dostupný ako auto preferujúce benzín, diesel, zemný plyn a neskôr dokonca pribudne aj hybrid. Konkrétne ide o motor 1.5 TSI s výkonom 84 kW (116 k), 1.5 TGI s výkonom 96 kW (130 k) a dva motory 2.0 TDI s výkonom 75 a 90 kW (102, resp. 122 koní). K dispozícii bude aj pohon všetkých štyroch kolies 4Motion a už spomínaná prevodovka DSG so siedmimi prevodovými pomermi vpred. Dieselové motory majú extrémne nízke emisie vďaka dvojitému dávkovaniu AdBlue a dvojitej selektívnej katalytickej redukcii.

Podvozok dostal dozadu namiesto listových klasické vinuté pružiny, čo zlepšuje komfort. Predné zavesenie je typi McPherson a zadné využíva Panhardskú tyč ovládanú vlečnými ramenami.

Štýl

Caddy prichádza v niekoľkých variantoch. Nemusí to byť len lacný plechovo-plastový pracant na malých diskoch s puklicami, ale aj štýlové rodinné auto či dokonca niečo ako SUV. Ponuka je široká a Caddy chce byť nielen užitočný, ale aj lifestylový automobil, ktorý má reálne oveľa lepšie využitie, než väčšina osobných áut dokáže ponúknuť.

K dispozícii budú tri výbavy: Caddy, Life a Style. Každá z nich je vybavená lepšie, než korešpondujúci ekvivalent predchádzajúcej verzie. Najzákladnejšia verzia bez zadných okien sa volá Caddy Cargo. Osobná verzia sa volá Caddy alebo Caddy Maxi. Výhodou je možnosť špecifikácie, aký typ zadných dverí si prajete a či chcete mať bočné posuvné dvere na oboch stranách auta. Mimochodom, Caddy Maxi má predĺžené aj dvere, takže cez otvor široký 840 mm prestrčíte europaletu aj zboku auta.

Ako vidíte na fotkách, môžeme sa tešiť aj na špeciálne verzie Edition či Panamericana.

Predaj nového modelu Volkswagen Caddy sa začne na jeseň tohto roka. Tešíte sa? Lebo my veľmi!

Volkswagen Caddy premiera 002
Volkswagen Caddy premiera 020
Volkswagen Caddy premiera 021
interier2
interier1
Volkswagen Caddy premiera FEATURED
Volkswagen Caddy premiera 022
Volkswagen Caddy premiera 018
Volkswagen Caddy premiera 023
Volkswagen Caddy premiera 014
Volkswagen Caddy premiera WidePic
Volkswagen Caddy premiera 009
Volkswagen Caddy premiera 019
Volkswagen Caddy premiera 016
Volkswagen Caddy premiera 015
Volkswagen Caddy premiera 013
Volkswagen Caddy premiera 012
Volkswagen Caddy premiera 011
Volkswagen Caddy premiera 010
Volkswagen Caddy premiera 008
Volkswagen Caddy premiera 007
Volkswagen Caddy premiera 006
Volkswagen Caddy premiera 005
Volkswagen Caddy premiera 004
Volkswagen Caddy premiera 003
Volkswagen Caddy premiera 001

Súvisiace články

Ambasádori, Úžitkové vozidlá

Maroš Molnár a Volkswagen Multivan: Splnený sen!

Novinky, Eventy

Ženevský autosalón 2019: Volkswagen predstavuje novinky +GALÉRIA

Novinky, Eventy

Predvečer Ženevy: Preskakujú iskry

Súvisiace články

Ambasádori, Úžitkové vozidlá

Maroš Molnár a Volkswagen Multivan: Splnený sen!

Novinky, Eventy

Ženevský autosalón 2019: Volkswagen predstavuje novinky +GALÉRIA

Novinky, Eventy

Predvečer Ženevy: Preskakujú iskry