Video, ID, Verzie R / 5. marec 2021 / 2 minúty ČÍTANIA

Pripomeňte si: Volkswagen ID.R trhá McLaren 720S na kusy v šprinte, bez kúska zľutovania

Elektromobily a šprinty, to je kombinácia ako divina a pohár dobrého červeného. Ide to jednoducho k sebe. Elektromobil postavený bez akýchkoľvek kompromisov stojaci proti cestnému superšportu snov je však súboj, ktorý chcete vidieť. Volkswagen ID.R v ňom totiž roztrhal McLaren 720S v ohromnom štýle.

Stroj ako Volkswagen ID.R dokáže vzniknúť len vtedy, keď nestoja konštruktérom v ceste žiadne pravidlá. Každé pretekárske auto musí spĺňať sériu regulácií, ktoré vyžaduje daný seriál či kategória. Tento diabolský stroj však nevznikol na pretekárske účely. Mal jednoducho svetu ukázať, že elektrický pohon dokáže byť vzrušujúci, brúsi pretekárske okruhy s oduševnením a benzínové autá trhá na šprintoch či rýchlych kolách na kusy.

Prívetivé pravidlá

Elektromobily v podobe okruhových špeciálov majú hromadu výhod a len jedinú nevýhodu. Tou je hmotnosť. Volkswagen ID.R totiž váži 1100 kilogramov v prevádzkovej podobe, teda, s pilotom na palube. Pokiaľ by ste odvážili podobne koncipované pretekárske auto s benzínovým motorom na palube, z hmotnosti si môžete odrátať pokojne aj niekoľko stoviek kilogramov.

Výhody však na druhej strane dokážu výrazne prevážiť nepriaznivú hmotnosť. Spomeniem len extrémne nízke ťažisko na úrovni podlahy vozidla vďaka batérii uloženej v podvozku, elektromotory v dokonale vyváženej pozícii uprostred oboch náprav alebo extrémne pohotové reakcie pohonu s maximálnym krútiacim momentom už od nulových otáčok. V tomto ohľade pôsobia benzínové pretekárske stroje oproti ID.R ako z doby kamenej.

Duel svetov

Ale, nechoďme okolo horúcej kaše a povedzme si veci pekne narovinu. Vo videu, potom, ako vnútorné orgány Chrisa Harrisa, moderátora relácie Top Gear na BBC, vytrápi ID.R na pretekárskom okruhu, postaví sa na štart po boku McLarenu 720S. Ide o jeden z najrýchlejších sériových superšportov sveta, ktorý dokáže v šprinte potrápiť aj moderné kúsky od značky Bugatti.

Je jasné, že 720S je cestné auto, ktoré môže legálne jazdiť po našej diaľnici D1 a o dve hodiny neskôr s prehľadom trieskať ostré kolá na pretekárskom okruhu. Má komfortné vybavenie, kožené sedadlá, klimatizáciu a tak ďalej. Kým má McLaren 720S výkon 530 kW/720 koní, z dvomi turbami preplňovaného benzínového osemvalca s plochým kľukovým hriadeľom a hmotnosť 1437 kilogramov, ID.R prichádza s výkonom 500 kW/680 koní. A aj keď už výsledok vopred viete, pokiaľ ste tento šprint ešte nevideli, nenechajte si ho rozhodne ujsť.

Súvisiace články

Golf, Verzie R

Toto je nový Golf R. Má driftovací režim!

Eventy, Tiguan, Verzie R

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Tiguan R

Súvisiace články

Golf, Verzie R

Toto je nový Golf R. Má driftovací režim!

Eventy, Tiguan, Verzie R

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Tiguan R