Novinky / 23. január 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Slováci za VWolantom: výsledky veľkého vodičského prieskumu

Ďakujeme každému z 3 591 ľudí, ktorí sa ochotne zúčstnili nášho prieskumu! Teraz je čas pozrieť sa na výsledky. Vyzerá, že máme čo zlepšovať.

Každý jeden deň sa v správach mihne aspoň jedna správa o dopravnej nehode. Často sú tieto nehody zbytočné a neraz so sebou nesú aj ťažké zranenia či straty na životoch. Preto sme sa rozhodli spraviť veľký vodičský prieskum, v ktorom mali Slováci úprimne odpovedať na otázky týkajúce sa ich štýlu šoférovania a návykom za volantom. S prieskumom bola spojená aj reportáž o tom, ako alkohol ovplyvňuje schopnosť človeka ovládať vozidlo. Všetko nájdete na TU, prípadne si pozrite ">video z akcie.

A teraz úprimne

Prieskum s názvom Slováci za VWolantom trval približne mesiac. Za ten čas sa ho zúčastnilo 3 591 ľudí. Ich úlohou bolo úprimne odpovedať na sériu otázok o tom, ako rešpektujú pravidlá cestnej premávky a akí sú za volantom.

Otázky sa týkali klasických neduhov ako telefonovania za volantom alebo prekračovania rýchlosti, ale aj tolerancii v podobe púšťania chodcov na priechode, jazdy okolo cyklistov a podobne. Výsledky?

Pri aktuálne najpálčivejšej téme, ktorou je alkohol, sa až 15 % respondentov priznalo, že nemá problém sadnúť za volant pod jeho vplyvom. Táto štatistika mierne prevyšuje oficiálnu štatistiku dopravnej polície, ktorá hovorí o 12 percentách. Až 19 % riskuje a aj po prežúrovanej noci sadá ráno za volant. Vidieť, že Slováci si z alkoholu ťažkú hlavu nerobia, pritom práve ten má v spojení s rýchlosťou za následok často tie najškaredšie nehody. V komentároch pod videom o alkohole za volantom nájdete dokonca aj vyjadrenia, že niektorí bežne sadajú za volant opití a ešte nemali dopravnú nehodu. Čo ale povedia, keď raz nejakú spôsobia a niekomu ublížia? Potom si budú zakrývať tvár pred kamerami.

Z prieskumu vyplýva aj to, že iba 23 % vodičov si telefonovanie nechá až na koniec jazdy. Pekných 65 % slovenských vodičov správne využíva na telefonovanie systém Hands-free, avšak 11 % telefonuje s mobilom pri uchu. Navyše, až 20 % nemá problém písať za volantom SMS či posielať hlasové správy a dokonca 6 % sa priznalo k tomu, že za volantom pravidelne sleduje aj sociálne siete. Iba 76 % respondentov Instagram a TikTok za volantom zásadne odmieta. Zvyšných 18 % sleduje sociálne siete za volantom príležitostne. Treba však povedať, že pozornosť od šoférovania rovnako odvádza aj fajčenie za volantom, ku ktorému sa priznalo 16 % respondentov. A dokonca až polovica vodičov za volantom konzumuje jedlo. Rýchlostné predpisy dodržiava len 53 % vodičovi, ostatní maximálnu rýchlosť považujú za orientačnú.

Zlepšiť sa jednoznačne môžeme aj v oblasti tolerancie k ostatným: iba 70 % Slovákov radšej počká za cyklistom, aby ho neskôr obehol s dodržaním bezpečného odstupu. Ale tri percentá predbehne cyklistu pokojne aj tak, že mu ešte rozstrekne kaluž do tváre. Chodcov na priechode púšťa iba približne tretina slovenských šoférov.

Ako vidno, máme čo zlepšovať. Policajné štatistiky hovoria jasne: problémom je nevenovanie pozornosti jazde, vysoká rýchlosť a alkohol. Niekedy dokonca v kombinácii. Je čas, aby sme sa nad sebou zamysleli a prestali tolerovať „hrdinstvá“ našich známych.

Kompletné výsledky nájdete na www.slovacizavwolantom.sk.

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Ako vplýva alkohol na vodiča? Spýtali sme sa dopravného psychológa

Tipy

Rozhovor s plk. Tomášom Vrábelom o nerestiach slovenských vodičov

Video, Tipy, Eventy, Golf

Prečítajte si reportáž ako sme testovali alkohol za volantom. Nikdy to neskúšajte! +VIDEO

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Ako vplýva alkohol na vodiča? Spýtali sme sa dopravného psychológa

Tipy

Rozhovor s plk. Tomášom Vrábelom o nerestiach slovenských vodičov

Video, Tipy, Eventy, Golf

Prečítajte si reportáž ako sme testovali alkohol za volantom. Nikdy to neskúšajte! +VIDEO