Video, Tipy, Eventy, Golf / 16. november 2022 / 5 minút ČÍTANIA

Prečítajte si reportáž ako sme testovali alkohol za volantom. Nikdy to neskúšajte! +VIDEO

Volkswagen Slovensko spúšťa kampaň Slováci za VWolantom, v ktorej chce upozorniť na problém slovenskej šoférskej kultúry. Jej súčasťou je experiment, pri ktorom sme skúmali vplyv alkoholu na naše schopnosti za volantom.

Slováci za VWolantom – tak sa volá nová kampaň, za ktorou stojí Volkswagen Slovensko. Cieľom je zistiť, akí sú Slováci za volantom a čo sa dá robiť pre zlepšenie šoférskej kultúry v našej krajine. Na to je potrebné, aby čo najviac ľudí vyplnilo jednoduchý dotazník ohľadom ich šoférskych zvykov na www.slovacizavwolantom.sk. Úprimne, na rovinu, bez klamstiev. Chceme totiž zistiť, aká je realita.

Prečo táto iniciatíva vznikla a prečo by ste sa mali zapojiť? Takmer každý deň sa totiž v médiách objaví správa o novej dopravnej nehode, pri ktorej často úradoval alkohol. Napriek tomu, že sa z alkoholu nedávno stala celospoločenská téma a naplno sa ukázalo, koľko nešťastia môže pár pohárikov spôsobiť, vyzerá to tak, že s naším svedomím to nepohlo. Kým totiž v správach vidíme každý deň jeden alebo dva prípady, v skutočnosti ich príslušníci polície riešia denne desiatky – nezávisle od miesta, dňa či hodiny.

Alkohol je pritom len jednou, a nie najväčšou časťou problému. Ďalšími zdrojmi nešťastí a príčinami dopravných nehôd sú rýchlosť a nevenovanie pozornosti šoférovaniu. Telefonovanie bez použitia systému hands-free či nebodaj písanie správ za volantom veľmi znižuje našu pozornosť a schopnosť reagovať na krízovú situáciu. S rozmachom sociálnych sietí sa oči mnohých slovenských vodičov čoraz viac venujú sledovaním rôznych stories.

Uponáhľaný život zas mnohých láka robiť za volantom čoraz viac činností, ktoré so šoférovaním nesúvisia. Výsledkom môže byť ťukanec, ktorý na hodinu paralyzuje dôležitú dopravnú tepnu v meste a spôsobí rozsiahle zápchy, ale môže to byť aj nehoda, ktorá naveky paralyzuje samotného vodiča či vodičku.

Často sa do nebezpečných situácií dostávame aj nedbanlivosťou, prípadne tým, že necháme svoje emócie, aby ovládli náš štýl jazdy. Agresivita za volantom je magnetom na krízové situácie. Štatistiky nehôd sa nezlepšujú a kým nie je počet smrteľných nehôd na ceste rovný nule, vždy je za čo bojovať.

Spoločnosť Volkswagen Slovensko sa teda rozhodla prispieť k zlepšeniu kultúry za volantom a k bezpečnosti cestnej premávky kampaňou, ktorá začína jedinečnou reportážou o pôsobení alkoholu na šoférov. Táto reportáž vznikla v spolupráci s redakciou magazínu Auto motor a šport. Tam ju nájdete v písanej podobe. A tu je video, ako to celé prebiehalo:

Toto doma rozhodne neskúšajte! Experiment s alkoholom za volantom sa odohrával v Centre bezpečnej jazdy a pod dohľadom odborníkov

Traja vodiči v nej absolvovali tri šoférske disciplíny v Centre bezpečnej jazdy v rôznych stavoch opitosti. Výsledky aj pozorovanie nájdete vo videu z reportáže.

Traja účastníci (zľava Milan, Juraj a Ľubka) sú spovedaní TV JOJ o svojich zážitkoch a pocitoch z jazdy v opitosti.

Vyberáme z neho však citát iniciátora myšlienky, motoristického novinára Juraja Hrivnáka:

„Alkohol je zradný najmä preto, lebo nám skresľuje vnímanie samých seba. Náš hendikep si neuvedomujeme ale zároveň sa stávame odvážnejšími. A TO je tá nebezpečná kombinácia. Inštruktor hovoril jasne – po pár pohárikoch sme začali jazdiť agresívnejšie.

 Mimochodom, nezabúdajte, že hladina alkoholu v krvi stúpa ešte dlho po jeho požití. Ak sa cítite v pohode v momente, keď sadnete za volant, za 5 minút už nemusíte byť.

Juraj Hrivnák (Auto motor a šport) mal v tomto momente v dychu cca 1,5 promile a priebežne jazdil, Milan Jeluš (Pozor, zákruta!) už vyše 1,7 a volant ho ešte len čaká.

A čo z toho vyplýva?  Ľudia, prosím vás, nešoférujte po pití alkoholu, aj keď si myslíte, že to zvládate. Myslí si to totiž vaša opitá myseľ. Riskujete veľmi veľa, a to ani nemusíte nikoho zabiť. Stačí, že vás chytia a s vodičákom môžete prísť o prácu, následne domov a aj rodinu.“

Celú akciu dokumentoval aj tím Volkswagenu Slovensko.

Volkswagen chce poukázať, že alkohol za volantom naozaj nie je v poriadku. Je to však iba medializovaná špička ľadovca a nešťastie na cestách má mnoho ďalších príčin.

Preto vznikol jednoduchý dotazník pre slovenských vodičov. Cieľom je, aby sme si všetci úprimne a bez klamstiev odpovedali na otázky ohľadom našich šoférskych návykov. Zapojte sa, prosím, do prieskumu aj vy a pošlite dotazník aj svojim známym! Chceme spoznať realitu.

Plk. Tomáš Vrábel ukazuje hrozivé štatistiky ohľadom opitých vodičov za volantom.

Výsledky prieskumu sa samozrejme verejnosť po vyhodnotení dozvie. Misia je jasná: na našich cestách musí byť bezpečnejšie.

Pozrite si reportáž a vyplňte prosím dotazník na www.slovacizavwolantom.sk. Budeme velmi radi, keď ho rozpošlete všetkým svojim známym!

Všetky fotky z reportáže o pití alkoholu za volantu nájdete v našej galérii.

Alkohol repo Slovaci za VWolantom 020.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 040.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 039.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 037.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 036.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 035.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 034.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 033.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 032.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 031.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 027.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 026.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 025.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 024.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 023.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 001.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 019.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 018.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 017.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 016.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 015.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 014.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 013.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 012.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 009.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 008.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 006.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 004.jpg
Alkohol repo Slovaci za VWolantom 002.jpg

Súvisiace články

Tipy

Ako správne používať hmlovky?

Novinky, Tipy

Trikrát a dosť! Plus drahšie telefonovanie za volantom

Tipy

Ako bezpečne jazdiť v daždi?

Súvisiace články

Tipy

Ako správne používať hmlovky?

Novinky, Tipy

Trikrát a dosť! Plus drahšie telefonovanie za volantom

Tipy

Ako bezpečne jazdiť v daždi?