Tipy / 25. marec 2023 / 2 minúty ČÍTANIA

Údržbu auta po zime by ste nemali podceňovať, zvládnete ju do hodiny

Mrazom odzvonilo a v týchto dňoch nastupujú stabilnejšie jarné teploty. To prestavuje ideálnu príležitosť na to, aby ste svoje auto po náročnom zimnom období dôkladne skontrolovali a ošetrili. Okrem prezutia zimných pneumatík existujú aj ďalšie dôležité úkony, na ktoré by ste určite mali myslieť. Poradíme vám, ako na to!

Blížiaci sa koniec zimného obdobia predstavuje pre mnohých motoristov ten správny čas na výmenu zimných pneumatík za letné. Ešte pred samotnou výmenou odporúčame motoristom skontrolovať ich stav. Základom je predovšetkým hĺbka dezénu, ktorá musí byť podľa zákona minimálne 1,6 mm po celej šírke pneumatiky. Zamerajte sa tiež na praskliny, vrazené klince či zdeformované bočnice. Takto narušené plášte už v žiadnom prípade nepoužívajte a sú hodné na výmenu za nové. Starostlivosť o ich stav má svoje opodstatnenie, pretože kvalitné letné pneumatiky znižujú brzdnú dráhu, zvyšujú ovládateľnosť auta v teplejšom období a navyše znižujú spotrebu paliva. Pri výmene pneumatík sa odporúča skontrolovať aj geometria kolies a pre istotu nechať skontrolovať stav brzdových platničiek, na ktorých mohla zima negatívne podpísať.

Po zime je dôležité skontrolovať všetky prevádzkové kvapaliny. Špeciálnu pozornosť venujte motorovému oleju, chladiacej či brzdovej kvapaline, ktoré v prípade potreby doplňte podľa návodu. S príchodom teplejšieho počasia je tiež vhodné zakúpiť letnú zmes do ostrekovačov. Vizuálnu kontrolu vyžadujú tiež stierače, ktoré boli počas chladného počasia vystavené ťažkým podmienkam, preto je teraz ideálny čas na ich kontrolu a prípadnú výmenu.

Odhaľte koróziu či iné nedostatky včas. Počas zimných mesiacov sa na aute hromadia nečistoty ako sú zimný posyp, soľ, blato a kamienky, ktoré môžu urýchliť vznik korózie. Po zime je preto dôležité vozidlo dôkladne umyť, najlepšie ručne a aj na miestach, ktoré sú ťažko dostupné. Treba pamätať aj na podvozok a disky kolies. Pokiaľ nemáte možnosť očistiť podvozok ručne, mnohé umývacie linky túto službu poskytujú za príplatok. Čistotu je vhodné udržiavať aj vo vnútri auta, preto je dobré premazať pánty pri dverách, ošetriť gumové tesnenia a vyčistiť interiér. Nepotrebné predmety, ako sú napríklad snehové reťaze alebo lopata, treba odstrániť z kufra.

Nezabudnite na autobatériu! Nízke teploty v zime ju môžu výrazne oslabiť a preto dôležité, aby bola batéria skontrolovaná alebo v prípade potreby vymenená. Vyhnete sa tak problémom so štartovaním a nepríjemným situáciám, keď vás vozidlo ponechá v štichu.

Súvisiace články

Video, Tipy

Čo robiť, ak natankujete nesprávne palivo?

Tipy

Kontrolky v aute: poznáte ich všetky?

Tipy, Golf, Passat, Arteon, Touran, Sharan, Tiguan, Touareg, ID

Príprava auta na zimu – na toto nezabudnite!

Súvisiace články

Video, Tipy

Čo robiť, ak natankujete nesprávne palivo?

Tipy

Kontrolky v aute: poznáte ich všetky?

Tipy, Golf, Passat, Arteon, Touran, Sharan, Tiguan, Touareg, ID

Príprava auta na zimu – na toto nezabudnite!