Technológie, ID / 27. apríl 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen si kľúčové technológie vyvíja sám! V oblasti e-mobility patrí k absolútnej špičke

Volkswagen Group Technology je centrálnym dodávateľom technológií pre elektrické vozidlá koncernu Volkswagen. V prípade modelu ID.7, novej elektrickej vlajkovej lode značky, sa táto divízia podieľa približne 40 percentami na celkovej pridanej hodnote - vrátane úplne novej, vysoko účinnej generácie elektrického pohonu. Od septembra 2020 vybavila spoločnosť Volkswagen Group Technology špičkovými komponentmi už viac ako 580 000 elektrických vozidiel koncernu, čím sa stáva jedným z najväčších dodávateľov v oblasti e-mobility na svete.

„Našim cieľom je byť technologickým lídrom aj v oblasti e-mobility. Preto sa zameriavame na škálovateľnosť, konkurencieschopnú vertikálnu integráciu a ďalšie rozširovanie našich komplexných interných kompetencií. Popri tom sa spoliehame na naše desaťročia skúseností s vývojom technologicky špičkových, konkurencieschopných komponentov pre spaľovacie technológie a na našu silnú pozíciu v oblasti e-mobility, ktorú sme si postupne vybudovali v uplynulých rokoch,“ vysvetľuje Thomas Schmall, člen predstavenstva Volkswagen AG pre technológie.

Označenie APP550 si dobre zapamätajte. Pod týmto označením sa skrýva úplne nová, vysoko efektívna generácia elektrického pohonu pre modely ID. Z technického hľadiska sa pohonná sústava spolieha na vylepšený stator s vyšším efektívnym počtom vinutí a väčším prierezom drôtov. Rotor je potom vybavený výkonnejšími a odolnejšími permanentnými magnetmi. Použitie špeciálnych elektrických plechov a nových procesov obrábania tiež zabezpečuje optimalizáciu celého systému so zvýšenou účinnosťou.

Objaví sa najskôr v novom modeli ID.7. Nová jednotka bola vyvinutá v spolupráci s technickým vývojom spoločnosti Volkswagen Passenger Cars a v budúcnosti sa bude používať aj v ďalších elektrických modeloch. Výroba prebieha v technologickom závode koncernu Volkswagen v Kasseli, kde sa nachádza celokoncernové kompetenčné centrom pre elektrické pohony s viac ako 15-ročnými skúsenosťami. Okrem elektrického pohonu Volkswagen Group Technology vyvíja a vyrába celý rad ďalších technických komponentov pre modely koncernových značiek. Závody v Braunschweigu, Kasseli, Salzgitteri a Hannoveri dodávajú batériový systém, systémy náprav aj podvozky.

Pohon budúcnosti už čoskoro. Spoločnosť Volkswagen Group Technology v súčasnosti pracuje na elektrickom pohone novej generácie. Na tento účel preberá Volkswagen ďalšie komponenty do vlastných rúk a vyvíja aj samotný frekvenčný menič a tepelný manažment. Vďaka modulárnemu princípu je možné v budúcnosti zabezpečiť pohon pre rôzne potreby, od cenovo dostupných modelov až po športové vozidlá s výkonom cez 500 kW. Systém pohonu Volkswagen ponúka značné výhody z hľadiska nákladov a účinnosti: optimálnou kombináciou jednotlivých komponentov je možné dosiahnuť až o 20 percent vyššiu účinnosť.

Volkswagen Group Technology spája aktivity celého koncernu v oblasti batérií, nabíjania a e-komponentov a podporuje značky ako dodávateľ technológií pre celý koncern. Sú tu prepojené aj dcérske spoločnosti PowerCo (batérie) a Elli (nabíjanie a energia). Do portfólia špičkových technológií patrí unifikovaný článok, ktorý bude od roku 2025 vyrábať spoločnosť PowerCo a ktorý stanoví nový benchmark v oblasti technológie batérií.

Súvisiace články

Technológie

Moderné kľúče ponúkajú množstvo zaujímavých funkcií, o ktorých ste zrejme netušili

Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Pod lupou: Nový elektromotor z dielne Volkswagenu ponúka vyšší výkon a nižšiu spotrebu. Nájdete ho už v ID.7

Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen si bude sám vyrábať všetky komponenty elektrického pohonu

Súvisiace články

Technológie

Moderné kľúče ponúkajú množstvo zaujímavých funkcií, o ktorých ste zrejme netušili

Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Pod lupou: Nový elektromotor z dielne Volkswagenu ponúka vyšší výkon a nižšiu spotrebu. Nájdete ho už v ID.7

Technológie, ID, Elektrické vozidlá

Volkswagen si bude sám vyrábať všetky komponenty elektrického pohonu