Lifestyle / 25. september 2016 / 2 minúty ČÍTANIA

Volkswagen v motoršporte: Najrýchlejší VW Beetle na svete!

Tento Beetle je niečo výnimočné. Počas podujatia World of Speed na soľných jazerách pri Bonneville v Utahu totiž pokoril svetový rekord v rýchlosti na jednu míľu! Obojsmerný priemer maximálnych rýchlostí v meraných kolách dosiahol až 328 km/h, pričom absolútna maximálka bola vyše 334 km/h!

Rekordný Beetle LSR (Land Speed Record) samozrejme podstúpil aj "pár" úprav. Jeho základom však bol model Beetle Turbo R-Line z roku 2014 s motorom 2,0 TSI so sériovým výkonom 210 koní. Kalifornskí úpravcovia THR Manufacturing však motor prekopali – dali mu kované piesty a ojnice, väčšie turbo, iný vačkový hriadeľ a upravenú hlavu valcov, aby sa jeho výkon vyšplhal až na finálnych 550 koní a 571 Nm. Auto samozrejme dostalo aj upravený, riadne znížený podvozok (pre čo najlepšiu aerodynamiku) a optimalizované nasávacie otvory pre čo ideálne prúdenie vzduchu okolo auta a na jeho vitálne komponenty (chladič, sanie, atď).

volkswagen-beetle_lsr-2016-1280-03

Úpravy auta však museli spĺňať pravidlá pretekov, ktoré zakazujú výraznejšie aerodynamické modifikácie karosérie. To len svedčí o tom, ako dobre je navrhnutá sériová karoséria Beetlu ;). Špeciálne aerodynamické disky kolies a pretekárske pneumatiky, spolupracujúce so soľným povrchom jazera však samozrejme povolené boli. Pre lepšiu trakciu bol na prednej náprave použitý aj samosvorný diferenciál.

volkswagen-beetle_lsr-2016-1280-07

V kabíne auta je samozrejme kompletná bezpečnostná výbava – klietka, pretekárske sedačky s päťbodovými pásmi a hasiaci systém. Pre takéto autá sú bežnou výbavou aj padáky, ktoré pomáhajú autu spomaliť so závratných rýchlostí.

volkswagen-beetle_lsr-2016-1280-05 volkswagen-beetle_lsr-2016-1280-08

Pripomeňme, že Volkswagen Beetle LSR dosiahol rýchlosť 334 km/h na soľnom jazere, na ktorom je obrovský problém preniesť všetok výkon kolies na zem, pretože jeho povrch nie je úplne pevný. Zároveň mal Beetle na dosiahnutie tejto rýchlosti iba 1,6 kilometra. Klobúk dolu!

 

Súvisiace články

Novinky, Beetle

Príbeh VW Beetle: 21 rokov úsmevov

Štúdie a koncepty, Beetle

Volkswagen Beetle štyrikrát inak

Novinky, Lifestyle, Beetle

VW Beetle Cabrio - Woodstock

Súvisiace články

Novinky, Beetle

Príbeh VW Beetle: 21 rokov úsmevov

Štúdie a koncepty, Beetle

Volkswagen Beetle štyrikrát inak

Novinky, Lifestyle, Beetle

VW Beetle Cabrio - Woodstock