Technológie, Golf, Verzie GTI / 21. február 2022 / 4 minúty ČÍTANIA

Lepšia akcelerácia vďaka brzdám? Čo je to XDS a ako funguje?

Brzdy sa dajú použiť aj na iné veci, než spomaľovanie. Vo Volkswagene dokážu transformovať jazdné vlastnosti auta. Ako?

Šiesta generácia modelu Volkswagen Golf GTI priniesla systém XDS a od siedmej sú ním vybavené všetky verzie Golfu a prakticky všetky nové modely Volkswagenu. O čo ide?

To, že systém XDS bol predstavený práve na modeli GTI, nie je náhoda. Vysoký výkon (154 kW/210 k) a najmä krútiaci moment tohto modelu (280 Nm) mala na starosti čisto predná náprava, ako to už pri modeloch GTI býva. Preniesť tento výkon efektívne na cestu nepredstavuje na rovnej ceste výraznejší problém. Situácia sa však zmení na výjazdoch z užších zákrut.

Ako funguje diferenciál?

Najprv malá pripomienka, ako funguje diferenciál: umožňuje rozdiel v rýchlosti otáčania kolies na hnanej náprave. V zákrute totiž vonkajšie koleso prejde väčšiu vzdialenosť než vnútorné. Diferenciál je mechanická prevodová súčiastka, ktorá umožňuje poháňaným kolesám, aby sa otáčali rôznymi rýchlosťami.

Z princípu diferenciálu si teda výkon motora vyberá „cestu menšieho odporu“. To je aj dôvod, prečo ak so starším autom stojíte jednou stranou na ľade a druhou na suchom asfalte, bude sa vám pretáčať koleso na tej strane, kde je ľad, pričom koleso na asfalte sa nepohne.

Pri vysokých rýchlostiach v zákrutách sa deje čosi podobné. Vnútorné predné koleso sa vplyvom odstredivých síl a náklonu auta odľahčí a diferenciál pošle výkon motora práve sem. Toto koleso začne preklzovať, čím sa zníži celková priľnavosť prednej nápravy a aj schopnosť akcelerácie.

Riešením je samosvorný diferenciál. Ten dočasne „prepojí“ kolesá na náprave a prenesie výkon aj na odľahčené koleso. Jeho nevýhodou je však vysoká cena ako aj potreba pravidelného servisu, čo pre použitie v bežnom aute nie je žiaduce.

XDS: všetko potrebné už je na palube

A tu prichádza na javisko systém XDS. Jeho genialita spočíva v tom, že nevyžaduje žiadne dodatočné mechanické dielce. Všetko, čo k jeho činnosti potrebujete, už má každé auto vybavené systémom ABS a ESP. Ako teda funguje?

XDS využíva na svoju činnosť ABS senzory a brzdy. V skratke: pribrzďuje pretáčajúce sa koleso bez toho, aby sa znížil výkon motora. Využíva princíp diferenciálu, vďaka ktorému výkon motora putuje na koleso, ktoré sa otáča ľahšie. Ak teda pribrzdí odľahčené vnútorné koleso, výkon motora poputuje na vonkajšie koleso, ktoré je zaťažené a umožní vozidlu preniesť všetok výkon motora na cestu!

Samozrejme, práca systému XDS je delikátna. V skutočnosti pribrzďuje jednotlivé kolesá veľmi citlivo a presne, aby na obe hnané kolesá išlo maximum výkonu, aký sú schopné preniesť.

Výhoda systému XDS je, že nič neváži. Využíva už existujúce systémy v aute a v podstate sú to len riadky kódu v riadiacej jednotke. Taktiež na svoju činnosť využíva brzdy, ktoré sú štedro dimenzované a dokážu absorbovať obrovské množstvo tepla. Navyše sú na rozdiel od samosvorného diferenciálu veľmi jednoducho servisovateľné.

XDS v zákrute pribrzdí vnútorné hnané koleso, čím prenesie výkon na to vonkajšie. Auto lepšie akceleruje a navyše sa zníži nedotáčavosť

XDS+

Aj systém XDS prešiel vývojom. Momentálne je k dispozícii aj XDS+, ktorý nepokrýva iba akceleráciu, ale všetky scenáre, pri ktorých vodič nebrzdí. To znamená, že systém nezávisle jemne pribrzďuje jednotlivé kolesá pre dosiahnutie želaných jazdných vlastností, a to na oboch nápravách. Nie iba na tej poháňanej.

Pre ilustráciu: pribrzďovaním vnútorných kolies dokáže potlačiť nedotáčavosť, vonkajších zas pretáčavosť. Dokáže ovplyvniť jazdné vlastnosti, riadenie a agilitu, zlepšiť správanie auta pri zmene smeru či zvýšiť priľnavosť v tiahlych zákrutách.

Niekedy sú jednoduché riešenia tie najgeniálnejšie, čo poviete?

Súvisiace články

Testy, Golf, Verzie GTI

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Golf GTI

Lifestyle, Štúdie a koncepty, up!, Polo, Golf, Verzie GTI

Volkswagen GTI Performance Days

Novinky, up!, Verzie GTI

Nový člen rodiny GTI: VW up! GTI

Súvisiace články

Testy, Golf, Verzie GTI

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Golf GTI

Lifestyle, Štúdie a koncepty, up!, Polo, Golf, Verzie GTI

Volkswagen GTI Performance Days

Novinky, up!, Verzie GTI

Nový člen rodiny GTI: VW up! GTI