Tipy / 20. január 2019 / 2 minúty ČÍTANIA

4 veci, ktoré by ste v zime mali mať v aute (časť 2)

Tohtoročné zimné obdobie dáva zabrať autám aj vodičom. Tieto štyri veci by ste so sebou mali mať stále v aute. Keď sa náhodou dostanete do úzkych, veľmi ich oceníte.

Pokračujeme v našom seriáli. Tentokrát sa dostávame k dvom ozaj nevyhnutným veciam, ktoré by ste mali mať bezpodmienečne so sebou, ak cestujete autom v zimných podmienkach.

2. Palivo

Nikdy sa nevydávajte na cestu s malým množstvom paliva a už vôbec nie s rezervou. Ani len do susednej dediny. Kedykoľvek a kdekoľvek sa totiž môže stať, že sa vám cesta nečakane predĺži alebo, že dokonca ostanete niekde visieť a budete si musieť dlhé hodiny kúriť. Môžete sa dostať do záveja, môžete vyletieť s autom mimo cesty, môžete ostať stáť pre nehodu iných áut... Skrátka, vždy majte dostatok paliva na to, aby ste si vedeli kúriť v aute kým príde pomoc alebo sa budete môcť pohnúť ďalej. Počítajte s tým, že spotreba na voľnobehu v závislosti od toho, či ide o benzínový alebo dieselový motor a v závislosti od veľkosti motora sa pohybuje v rozmedzí 0,5 – 1 liter na hodinu. V mraze, zapnutých elektrických spotrebičoch však môže byť vyššia. Počítajte tiež s tým, že v zimných podmienkach je aj samotná spotreba za jazdy vyššia – najmä v hlbokom snehu a čľapkanici.

1. Mobil

Nakoniec tá najdôležitejšia vec, akú by ste v zimnom období mali mať v aute – mobil. Áno, váš mobil, alebo ak chcete – smartfón. Skrátka telefón, s ktorým si v prípade potreby viete zavolať pomoc. Mobil je absolútne najdôležitejšou vecou akú môžete mať v aute (a nielen v aute, nielen v zime). Štartovacie káble, oblečenie, deka, palivo – to všetko vám bude nanič, keď niekde na odľahlom mieste ostanete odkázaný sám na seba a nedokážete si privolať pomoc. Nezabudnite na nabíjací kábel. Kúpte si jeden navyše a majte ho vždy v aute. Nikdy neviete kedy sa vám zíde. Murphyho zákony fungujú vždy a všade, mobily sa vybijú vždy v najnevhodnejšom momente.

Súvisiace články

Tipy

Doma teplo, v horách zima: 10 tipov ako cestovať na jarnú lyžovačku

Technológie

Ako funguje: Adaptívny tempomat ACC

Lifestyle, Štúdie a koncepty

Ženy parkujú lepšie ako muži.

Súvisiace články

Tipy

Doma teplo, v horách zima: 10 tipov ako cestovať na jarnú lyžovačku

Technológie

Ako funguje: Adaptívny tempomat ACC

Lifestyle, Štúdie a koncepty

Ženy parkujú lepšie ako muži.