29. máj 2023 / 5 minút ČÍTANIA

Ako si vybrať autosedačku? Je to jednoduchšie než si myslíte!

Detské autosedačky sú dôležitým pasívnym bezpečnostným prvkom auta. Výber je však veľmi široký a zorientovať sa v ňom zaberie veľa času. Našťastie Volkswagen ponúka vlastné autosedačky, ktoré spájajú funkčnosť, dizajn a maximálnu bezpečnosť pre vaše ratolesti!

Úlohou detskej autosedačky je poskytnúť bezpečie v aute deťom primerane k ich aktuálnej telesnej stavbe. Pri starších deťoch majú zas za cieľ usadiť ich voči bezpečnostným pásom tak, aby mohli plniť svoju funkciu. Deti ani osoby menšie než 150 cm totiž pásy nedržia v tých miestach, kde je to v prípade nárazu potrebné a bezpečné.

Výber detskej autosedačky by sme rozhodne nemali zanedbať. Správna autosedačka musí byť kompatibilná s vaším vozidlom, musí byť pre dieťa pohodlná aj na dlhších cestách (tu je dôležitá voľba tých správnych materiálov a tvaru samotnej autosedačky) a v prvom rade musí dieťaťu poskytovať maximálnu ochranu pri náraze či už spredu, zo strán alebo zozadu.

V ponuke je mnoho rôznych modelov autosedačiek od najrôznejších výrobcov, pričom líšia sa funkciami, kvalitou, dizajnom aj cenou. Vybrať si niekedy nie je ľahké.

Verte originálu

Volkswagen ponúka vlastné portfólio detských autosedačiek. Originálne detské autosedačky Volkswagen sú navrhnuté tak, aby perfektne pasovali na vaše vozidlo Volkswagen a aby dieťaťu poskytovali maximálnu možnú ochranu.

Sú to práve originálne detské autosedačky, s ktorými sa robia nárazové skúšky modelov Volkswagen v rámci Euro NCAP. To znamená, že máte garanciu, že daný model autosedačky bol vyskúšaný v extrémnych situáciách práve vo vašom vozidle.

Všetky modely autosedačiek Volkswagen používajú technológiu ISOFIX, čo v spojení s ľahko dostupnými úchytmi v modeloch VW zaručuje jednoduchú, rýchlu a bezpečnú inštaláciu. Poskytujú optimálnu ochranu aj pri bočnom náraze a dokonca prekračujú požiadavky normy ECE-R44/04.

Štyri modely

K dispozícii sú štyri dôkladne odskúšané modely Originálnych detských autosedačiek Volkswagen, niektoré aj s inovatívnou technológiou SecureGuard. Každý z týchto modelov je optimalizovaný na špecifické vekové rozpätie detí, ich telesnú stavbu a požiadavky na komfort. Samozrejmosťou je pri niektorých modeloch možnosť prispôsobiť ich na mieru vášmu dieťaťu, čo je veľmi dôležité pri dlhých cestách.

Najmenšie „vajíčko“ i-SIZE je určené pre novorodeniatka a batoľatá do 83 cm (cca do 15 mesiacov/13 kg). Pozostáva zo samotnej detskej autosedačky v protismere jazdy a základne, do ktorej sa vajíčko vkladá. Stačí jedno kliknutie a hotovo. Vajíčko môžete v základni otočiť o 90°, čo výrazne uľahčuje manipuláciu s dieťaťom.

Autosedačka i-SIZE Dualfix pokrýva rozsah od novorodenca až po 105 cm (cca do 4 rokov/18 kg). Výhodou je, že poslúži dlhšie a môže byť otočená v smere aj v protismere jazdy, aj keď odborníci odporúčajú čo najdlhšie voziť dieťa otočené do protismeru pre lepšiu ochranu krčnej chrbtice v prípade nárazu. Sedadlo je polohovateľné a nastaviteľné, s ochranou proti bočnému nárazu SICT.

Detská autosedačka i-SIZE Trifix je určená väčším deťom od 76 do 105 cm (15 mesiacov až 4 roky / do 18 kg). Jej podsedák je prispôsobený rastúcemu dieťaťu. Ponúka 4 nastaviteľné polohy a rôzne bezpečnostné fukcie pre maximálnu ochranu dieťaťa v prípade nárazu z akejkoľvek strany. Táto sedačka nepoužíva základňu.

Najväčšia „rastúca“ sedačka i-SIZE Kidfix je určená pre deti od 100 do 150 cm (cca 3,5 až 12 rokov/15 až 36 kg). Je to ľahká ISOFIX sedačka, ktorá už využíva bezpečnostné pásy vozidla. Je vybavená ventilačnými otvormi, aby sa v nej dieťa nepotilo. Vďaka rôznym bezpečnostným prvkom, ako sú napríklad špeciálny rám autosedačky, optimalizované vedenie bezpečnostných pásov v hornej a dolnej časti a tiež čalúnená opierka hlavy, je vaše dieťa nielen dobre zabezpečené, ale sa aj cíti veľmi pohodlne. Ďalším z bezpečnostných prvkov je inovatívny prvok SecureGuard, ktorý poskytuje extra ochranu brušku vášho dieťaťa vďaka dodatočnému zapínaniu na štvrtý bezpečnostný pás. Opierka chrbta je odnímateľná a zaisťuje väčšiu flexibilitu pre deti nad 138 cm. Z bezpečnostných dôvodov by však operadlo malo zostať pripevnené k sedadlu čo najdlhšie. Vďaka úzkemu dizajnu sedadla je možné (v závislosti od modelu vozidla) nainštalovať až 3 autosedačky "i-SIZE Kidfix" vedľa seba. Táto detská autosedačka je dostupná aj vo verzii GTI so špeciálnym športovým dizajnom.

Ďalšie doplnkové príslušenstvo

K detskej sedačke je dobré dokúpiť aj ochrannú podložku. Nielenže chráni poťahy sedadiel od špiny či pred poškodením, ale obsahuje aj tri integrované sieťové vrecká na ukladanie drobností – napríklad malých hračiek, sladkostí a podobne. Samotná podložka je veľmi ľahko umývateľná, takže udržať auto v čistote s ňou nie je problém. Na sedadlo ju upevníte veľmi ľahko a má v sebe otvory pre ISOFIX, takže nijako neprekáža jednoduchej inštalácii detskej autosedačky.

Podložka pod autosedačku sa ľahko čistí a obsahuje dodatočné odkladacie priestory

Kompletný sortiment a podrobnejšie informácie o jednotlivých modeloch autosedačiek nájdete na tejto stránke. Nezabudnite, že katalóg originálneho príslušenstva Volkswagen je naozaj rozsiahly, preto si ho prelistujte TU a nechajte sa inšpirovať!

VW detske autosedacky 023.jpg
VW detske autosedacky 038.jpg
VW detske autosedacky 033.jpg
VW detske autosedacky 032.jpg
VW detske autosedacky 031.jpg
VW detske autosedacky 030.jpg
VW detske autosedacky 029.jpg
VW detske autosedacky 028.jpg
VW detske autosedacky 027.jpg
VW detske autosedacky 026.jpg
VW detske autosedacky 025.jpg
VW detske autosedacky 024.jpg
VW detske autosedacky 039.jpg
VW detske autosedacky 022.jpg
VW detske autosedacky 021.jpg
VW detske autosedacky 020.jpg
VW detske autosedacky 019.jpg
VW detske autosedacky 018.jpg
VW detske autosedacky 017.jpg
VW detske autosedacky 016.jpg
VW detske autosedacky 015.jpg
VW detske autosedacky 014.jpg
VW detske autosedacky 013.jpg

Súvisiace články

Tipy

Majitelia starších modelov VW pozor! Volkswagen ponúka Zľavové kupóny 2023 na originálne náhradné diely!

Lifestyle, Tipy

Cestovanie so psom v letných horúčavách: Na toto si dávajte extrémny pozor!

Tipy

Nenechávajte v lete deti ani zvieratá v aute! Takto sa zohrieva

Súvisiace články

Tipy

Majitelia starších modelov VW pozor! Volkswagen ponúka Zľavové kupóny 2023 na originálne náhradné diely!

Lifestyle, Tipy

Cestovanie so psom v letných horúčavách: Na toto si dávajte extrémny pozor!

Tipy

Nenechávajte v lete deti ani zvieratá v aute! Takto sa zohrieva