Tipy / 26. júl 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Nenechávajte v lete deti ani zvieratá v aute! Takto sa zohrieva

Môže to byť nedbanlivosťou, ale aj nepozornosťou. Avšak dôsledky toho, keď v odparkovanom aute necháte dieťa alebo domáce zviera, môžu byť veľmi nepríjemné.

V správach a na sociálnych sieťach sa množia príbehy o tom, ako museli policajti alebo hasiči vyslobodzovať domáce zvieratá alebo nebodaj deti z áut zaparkovaných v horúcich letných dňoch na slnku. V niektorých prípadoch ide čisto o ľudskú chybu vyplývajúcu z množstva povinností, stresu či hlavy v oblakoch, ale sú aj takí, ktorí si myslia, že si môžu dovoliť nechať v aute na slnku živú bytosť. „Však nebudem dlho.“ Práve druhej skupine by sme chceli veľmi dôrazne pripomenúť, že to naozaj nie je dobrý nápad. A všetkým ostatným zas, aby si pri odchode z auta dobre skontrolovali, či v ňom nikto nezostal.

Pozrite si prehľadnú tabuľku, kde môžete vidieť, ako veľmi sa auto zohrieva v závislosti od vonkajšej teploty a času, koľko vonku parkuje. Stačí krátky pohľad a je jasné, že teplota v aute stúpa veľmi rýchlo. Samozrejme, tabuľka zovšeobecňuje a hodnoty sa budú medzi jednotlivými autami mierne líšiť, ale najmä tmavé autá sa v lete mimoriadne rýchlo zohrievajú.

Zdroj: FB Vredestein

Pri teplotách okolo 34°C, ktoré u nás boli len nedávno, stačí 10 minút, aby sa teplota v aute vyšplhala na 41°C, pričom za ďalších 20 minút to už bude až 50°C. Tieto teploty sú nebezpečné už aj pre starších ľudí, nieto ešte pre batoľatá, ktoré nemajú dobre vyvinutú termoreguláciu, prípadne psy, ktoré dokážu telesné teplo odvádzať len cez jazyk a labky.

Pocitová teplota môže byť kvôli sálavému teplu ešte vyššia! Aj kratšie zotrvanie v takých vysokých teplotách môže spôsobiť tepelný šok, poškodenie mozgu alebo dokonca aj smrť.

Ak je auto na priamom slnku, je nárast teploty ešte vyšší a nepomôže ani otvorenie okien „na štrbinky“. Jedinou možnosťou, ktorú môžu využiť majitelia plug-in hybridných alebo elektrických modelov Volkswagen, je spustenie klimatizácie auta na diaľku. A aj keď to nerieši problém s vystrašeným domácim miláčikom či dieťaťom, ktoré po zobudení netuší, prečo je v aute samé, nehrozí, prehriatie.

Napriek tomu ani toto riešenie neodporúčame. Ak zbadajú okoloidúci vo vašom aute počas horúceho dňa vo vašom aute živú bytosť, existuje veľká šanca, že ju budú chcieť zachrániť. Nemôžu vedieť, že v aute je spustená klimatizácia.

Preto odporúčame, aby ste skrátka v aute živé bytosti nenechávali samé za žiadnych okolností.

Súvisiace články

Tipy, Polo, Golf, T-Cross, T-Roc, Passat, Arteon, Touran, Sharan

Ako jazdiť úsporne?

Tipy, Golf

Ako umyť auto za 2 €

Tipy

Doma teplo, v horách zima: 10 tipov ako cestovať na jarnú lyžovačku

Súvisiace články

Tipy, Polo, Golf, T-Cross, T-Roc, Passat, Arteon, Touran, Sharan

Ako jazdiť úsporne?

Tipy, Golf

Ako umyť auto za 2 €

Tipy

Doma teplo, v horách zima: 10 tipov ako cestovať na jarnú lyžovačku