Tipy / 28. jún 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Bezpečná jazda počas hustého dažďa? Držte sa týchto základných tipov:

Jazda v daždi je pre mnohých vodičov nepríjemná a stresujúca. Dážď zhoršuje viditeľnosť, znižuje priľnavosť pneumatík a predlžuje brzdnú dráhu. Ak chcete jazdiť aj v zhoršenom počasí bezpečne a pohodlne, musíte dodržiavať niektoré zásady a vyvarovať sa najčastejším chybám.

Zapnite si svetlá. Jednou z prvých vecí, ktoré by ste mali urobiť pri jazde v daždi, je zapnutie stretávacích svetiel. Tým zvýšite svoju viditeľnosť pre ostatných účastníkov premávky a tiež lepšie uvidíte cestu pred sebou. Niektoré novšie autá majú automatické svetlá, ktoré sa zapnú pri aktivácii stieračov. Nie vždy však fungujú stopercentne, preto vždy odporúčame zvoliť si stretávací režim aj manuálne. Ak jazdíte na diaľnici počas hustého dažďa, môžete tiež zapnúť zadné hmlové svetlo, ktoré upozorní prichádzajúce vozidlá na vašu prítomnosť. Počas hustej premávky alebo v kolóne používajte hmlové svetlo opatrne, aby ste zbytočne neoslňovali ostatných vodičov.

Pozor na stratu kontroly. Dážď totiž zvyšuje riziko aquaplaningu, čo je stav, keď pneumatiky stratia kontakt s vozovkou a auto sa stane neovládateľným. Ak sa to stane, musíte spomaliť (zložiť nohu z plynu, ale nebrzdiť) a čakať na obnovenie trakcie. Preto je lepšie jazdiť pomalšie a opatrnejšie, aby ste predišli tejto situácii. Tiež si nechajte väčší odstup od vozidla pred vami, aby ste mali dostatok času na reakciu a zabránenie kolízii.

Ak cestu nepoznáte, radšej spomaľte. Niektoré povrchy sú náchylnejšie na záplavy alebo klzkosť ako iné. Tiež sa vyhýbajte jazde cez veľké kaluže alebo blato, ktoré by mohli poškodiť vaše auto alebo spôsobiť nehodu. Ak musíte prejsť cez kalužu, urobte to pomaly a rovnomerne, aby ste v prípade zachytenia objektu vo vode nepoškodili vozidlo a priebežne odhadovali hĺbku zaplavenej cesty. Rozhodne sa na zaplavenú cestu nepúšťajte s rozbehom, týmto konaním si len rýchlejšie utopíte motor. Pri jazde v daždi je taktiež dôležité byť opatrný pri predbiehaní a menení jazdných pruhov, pretože môžete naraziť na neviditeľné kaluže alebo sa šmyknúť na klzkom povrchu. Ak predbiehate kamión alebo autobus, buďte pripravení na silný náraz vody alebo blata, ktorý môže znížiť vašu viditeľnosť.

Sústreďte sa na jazdu. Malo by ísť o samozrejmosť, no každodenný pohľad na vodičov s telefónmi v ruke nás nepresviedča o možnosti vynechania tohto bodu. Pamätajte, že jazda v daždi si vyžaduje väčšiu koncentráciu a pozornosť ako jazda za normálnych podmienok. Preto by ste sa mali vyhnúť akýmkoľvek rušivým faktorom, ako sú mobilný telefón, rádio, jedlo, pitie alebo rozhovor s pasažiermi. Sústreďte sa na jazdu a sledujte dianie na ceste. Ak potrebujete niečo urobiť, zastavte na bezpečnom mieste a potom pokračujte v jazde.

Klimatizácia môže byť veľký pomocník. Tá zabráni zahmlievaniu okien vysušovaním vzduchu v kabíne a navyše udrží príjemnú teplotu v aute. Ak nemáte klimatizáciu, môžete otvoriť trochu okno alebo použiť ventilátor. Stierače vám pomôžu udržať čisté predné a zadné okno a zlepšiť viditeľnosť. Nastavte si ich podľa intenzity dažďa a prípadne použite aj ostrekovače. Pre správne fungovanie stieračov je dôležitý ich pravidelný servis, o ktorom sme písali v predchádzajúcom blogu.

Súvisiace články

Video, Tipy

Na pravidelnú výmenu stieračov motoristi často zabúdajú! Poradíme vám, ako na to:

Tipy, Akciové ponuky

Ponuka, ktorá sa neodmieta! Majitelia starších Volkswagenov teraz môžu získať až 240 € na servis svojho vozidla

Tipy

Údržbu auta po zime by ste nemali podceňovať, zvládnete ju do hodiny

Súvisiace články

Video, Tipy

Na pravidelnú výmenu stieračov motoristi často zabúdajú! Poradíme vám, ako na to:

Tipy, Akciové ponuky

Ponuka, ktorá sa neodmieta! Majitelia starších Volkswagenov teraz môžu získať až 240 € na servis svojho vozidla

Tipy

Údržbu auta po zime by ste nemali podceňovať, zvládnete ju do hodiny