Tipy / 30. september 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

Ako brzdiť v krízovej situácii?

Vedeli ste, že až 70 % vodičov v krízovej situácii nevyvinie dostatočný tlak na brzdový pedál? Alarmujúce zistenie, však? Čo robiť, aby ste medzi nich nepatrili?

Okolo brzdenia panujú rôzne fakty a mýty. Mnohé z nich pochádzajú z čias, keď ešte autá nemali ABS (systém zabraňujúci zablokovaniu kolies pri brzdení) a niektoré sú čisto dielom ľudovej tvorivosti.

Dnes však našťastie nad brzdením vôbec netreba rozmýšľať. Rozmýšľanie by sme mali používať skôr, ideálne aby sme sa vôbec nedostali do situácie, kedy treba krízovo brzdiť. Vo väčšine prípadov to znamená dodržiavať bezpečný odstup, pozerať sa čo najďalej pred seba a predvídať.

Niektoré veci sa však predvídať nedajú a na odvrátenie alebo aspoň zmiernenie následkov nehody musíme krízovo - teda rýchlo a na poslednú chvíľu - reagovať.

Krízové brzdenie je najjednoduchší krízový manéver, a predsa ho mnoho ľudí nezvláda. Väčšinou na brzdu v prvom rade nezatlačia dostatočnou silou, alebo sa po prvotnom stlačení zľaknú a tlak na brzdový pedál povolia. Brzdná dráha sa tým predĺži o cenné centimetre a z potenciálne žiadnej nehody je ťukanec či z ťukanca vážnejšia havária.

Dupni na to!

Takže ako správne brzdiť? Je to jednoduché. Stlačte pedál čo najrýchlejšie a maximálnou možnou silou. Ak máte ABS, nerozmýšľajte, neváhajte. Tento systém sa postará o to, aby sa vám kolesá nedostali do šmyku a aby auto aj pri maximálnom brzdení zostalo ovládateľné. Všetky autá predané v EU po roku 2004 sú systémom ABS povinne vybavené, avšak Volkswagen tento systém používal už ďaleko pred tým, takže sa s najväčšou pravdepodobnosťou nemáte čoho obávať.

Pri intenzívnom brzdení pocítite vibrácie, pulzovanie alebo "kopanie" brzdového pedála. To je úplne normálne a nie je to signál, aby ste povolili tlak na brzdový pedál. Tlačte maximálnou silou. Snažte sa ho zlomiť. Nepovoľte, kým nepominie nebezpečenstvo alebo kým vaše auto úplne nezastaví. Tlačte naplno aj na šmykľavých povrchoch, kde sa ABS aktivuje oveľa skôr. Iba vtedy využívate maximálnu brzdnú silu auta.

Nemusíte sa báť, že si poškodíte brzdy. Brzdový systém každého auta je navrhnutý tak, aby takýto manéver bez problémov zvládol. Automobilky testujú výdrž brzdového systému tak, že plne naložené auto (často aj s plne naloženým vozíkom) nechajú na neutráli zísť z horského priechodu Grossglockner, čo je vyše 2 500 m.n.m, pričom úlohou vodiča je pomocou bŕzd udržiavať rýchlosť 50 km/h. Brzdový systém to musí vydržať. Jedno krízové brzdenie je oproti tomu prechádzka ružovou záhradou. ABS sa zas pri krízovom brzdení postará o to, že si nepoškodíte ani pneumatiky.

Užitočné asistenty

Modernejšie autá vám s brzdením pomôžu. Systém Front Assist rozpoznáva chodcov, cyklistov a pevné prekážky, pričom ak hrozí náraz a vodič nereaguje ani na varovania, systém zasiahne a sám aktivuje brzdy.

Užitočný systém je brzdový asistent, ktorý po zistení náhleho brzdenia (keď vodič rýchlo skočí na brzdový pedál) aktivuje brzdy na maximum aj v prípade, že vodič na brzdu nestúpi dostatočne silno, prípadne povolí tlak na brzdový pedál.

Po prípadnom náraze sa zas aktivuje multikolízna brzda, ktorá udrží brzdy aktivované aj po prípadnom náraze, aby sa auto napríklad neskotúľalo do priekopy, keď sa vodičovi pri náraze zošmykne noha z brzdového pedála.

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Ako vplýva alkohol na vodiča? Spýtali sme sa dopravného psychológa

Tipy, Verzie R

Ako bezpečne predbiehať?

Tipy, Polo, Golf, T-Cross, T-Roc, Passat, Arteon, Touran, Sharan

Ako jazdiť úsporne?

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy

Ako vplýva alkohol na vodiča? Spýtali sme sa dopravného psychológa

Tipy, Verzie R

Ako bezpečne predbiehať?

Tipy, Polo, Golf, T-Cross, T-Roc, Passat, Arteon, Touran, Sharan

Ako jazdiť úsporne?