Lifestyle, Golf, Verzie GTI / 28. júl 2022 / 3 minúty ČÍTANIA

Tajomstvo golfovej loptičky a károvanej látky v GTI

Volkswagen Golf GTI je legendárny hneď v niekoľkých ohľadoch. Jedným z nich je typický károvaný vzor, ktorý môžeme vidieť na jeho sedadlách.

Keď sa Golf GTI predstavil verejnosti v roku 1976, spôsobil malú senzáciu. Aj keď ho od bežného modelu odlišovalo iba pár detailov, ľudia si ho zamilovali aj pre tie čarovné drobnosti. Presadila ich jedna z prvých ženských dizajnérok vo firme a pomohla tak s premenou malého kompaktného hatchbacku na dostupné športové autíčko pre masy, pričom sa jej podarilo skvele zachytiť atmosféru danej doby.

Gunhild Liljequistovú – pôvodne maliarku porcelánu a dizajnérku čokoládových darčekových boxov – si Volkswagen najal do svojho oddelenia pre farby a materiály vo Wolfsburgu v roku 1964, keď mala iba 28 rokov. Jej práva sa zameriavala na odtiene farieb, dekorov a detaily v interiéri, takže keď v roku 1970 došlo k výrobe prvého Golfu GTI, dostala za úlohu vymyslieť rôzne elementy v jeho interiéri, ktoré by ho odlíšili od bežných modelov a dodali mu športového ducha.

Šikovná Gunhild sústredila svoje snaženie na dve vskutku jednoduché oblasti: čalúnenie sedadiel a radiacu páku. Čalúnenie károvaným vzorom bolo úplne netypické a predsa vyjadrovalo nekonvenčný, športový štýl cez obľúbený módny prvok. Plédy, ktoré nosili dámy, mali často práve károvaný vzor. Druhým ikonickým prvkom bola hlavica radiacej páky v tvare golfovej loptičky. Na modeli Golf! Že to niekomu nenapadlo skôr? Guľatá hlavica dokonca veľmi dobre padne do ruky!

„Čierna bola vždy športová, no ja som chcela aj farby a kvalitu,“ hovorí šikovná dizajnérka. „Inšpirovala som sa počas mojich ciest po Veľkej Británii, kde ma očarovali vysokokvalitné látky a károvaným vzorom. Dá sa teda povedať, že na GTI je akýsi element britskej športovosti.“ A čo radiaca páka? „To bol absolútne spontánny nápad! Raz som ho skrátka povedala nahlas: Čo takto použiť golfovú loptičku ako hlavicu?“

Aj keď jej nápady najprv čelili istému internému odporu, nakoniec sa ich podarilo presadiť a stali sa ikonickou súčasťou modelov GTI.

Gunhild Liljequistová milovala najmä čierno-biele vzory, napriek tomu stála počas svojej 30-ročnej kariéry vo Volkswagene za veľa ikonickými farbami a vzormi. Roky medzi 1960 a 1980 boli veľmi pestré pre automobilový dizajn a jej robota pomohla Volkswagenu k tomu, aby sa niekoľko modelov stalo nezabudnuteľnými. Podarilo sa jej dokonca navrhnúť aj svoje vlastné modely.

Popri Golfe GTI boli dva z jej najväčších príspevkov limitovaná edícia Etienn Aigner z prvej generácie Golfu Cabriolet (inšpirovaný luxusným výrobcom kabeliek a batožiny) a objav meniacej sa perleťovej farby, ktorú aplikovala na auto pomocou priesvitnej fólie. Kvalita a vlastnosti súčasných lakov na autách tak do istej miery môžu byť vďačné za jej experimenty v oblasti lakov a farieb. Liljuquistová odišla do dôchodku v roku 1991, ale jej dedičstvo je doslova všité do textílií Volkswagenu.

Súvisiace články

Novinky, Polo, Verzie GTI

A je to tu! Privítajte vynovený Volkswagen Polo GTI

Testy, Golf, Verzie GTI

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Golf GTI

Lifestyle, Golf, Verzie GTI

Spoznajte životnú púť legendy menom Volkswagen Golf GTI

Súvisiace články

Novinky, Polo, Verzie GTI

A je to tu! Privítajte vynovený Volkswagen Polo GTI

Testy, Golf, Verzie GTI

Exkluzívna prvá jazda: Volkswagen Golf GTI

Lifestyle, Golf, Verzie GTI

Spoznajte životnú púť legendy menom Volkswagen Golf GTI