Tipy / 29. júl 2023 / 2 minúty ČÍTANIA

VIDEO: Slováci stále nevedia dodržiavať zásady bezpečnej jazdy! Toto by mal ovládať každý motorista:

Zásady bezpečnej jazdy sú dôležité pre každého vodiča, ktorý chce predchádzať dopravným nehodám a chrániť seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky. V tomto článku vám predstavíme niektoré z nich, ktoré by ste mali dodržiavať pri riadení vozidla.

Príprava na jazdu. Pred každou jazdou by ste sa mali uistiť, že ste v dobrej telesnej a psychickej kondícii, že ste dostatočne odpočinutí, že ste nepili alkohol ani neužili žiadne lieky alebo látky, ktoré by mohli ovplyvniť vašu pozornosť a schopnosť reagovať. Tiež by ste sa mali vyhnúť riadeniu, ak ste pod silným emocionálnym tlakom, stresom alebo rozrušením. Okrem toho by ste sa mali oboznámiť s ovládacími prvkami a technickým stavom vozidla, ktoré budete používať. Skontrolujte si tlak v pneumatikách, hladinu oleja a iných prevádzkových kvapalín, funkčnosť svetiel, bŕzd, stieračov a signalizácie. Zabezpečte si dobrý výhľad zo skiel a zrkadiel a prispôsobte si polohu sedadla a volantu tak, aby ste boli pohodlne usadení a ľahko dosiahli na všetky pedále a ovládače.

Dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Pri jazde by ste sa mali riadiť platnými pravidlami cestnej premávky, ktoré určujú povinnosti a práva vodičov a iných účastníkov premávky. Dodržujte rýchlostné limity, prednostné pravidlá, značenie a dopravné značky. Používajte smerovky pri zmene smeru jazdy alebo jazdného pruhu. Nejazdite pod vplyvom alkoholu alebo drog. Nepoužívajte mobilný telefón alebo iné rušivé zariadenia počas jazdy. Dodržujte bezpečnú vzdialenosť od predchádzajúceho vozidla a prispôsobte svoju rýchlosť podmienkam na ceste.

Predvídanie a prevencia rizík. Pri jazde by ste sa mali snažiť predvídať možné nebezpečné situácie, ktoré by mohli nastať na ceste, a pripraviť sa na ich riešenie. Pozorujte dianie okolo seba, sledujte pohyb ostatných vozidiel, chodcov, cyklistov a zvierat. Buďte opatrní pri predbiehaní, zatáčaní, križovatkách, železničných priecestiach, školách a iných miestach s vyšším rizikom kolízie. Vyhýbajte sa nebezpečným manévrom, ako je napríklad pretínanie jazdných pruhov, nerešpektovanie dopravných značiek alebo neprimeraná rýchlosť. V prípade potreby použite brzdu alebo vykonajte vyhýbací manéver.

Toto sú len niektoré zo zásad bezpečnej jazdy, ktoré by ste mali dodržiavať pri riadení vozidla. Pamätajte si, že vaša bezpečnosť aj bezpečnosť ostatných závisí od vášho správania na ceste. Buďte zodpovední, ohľaduplní a opatrní. Prajeme vám príjemnú a bezpečnú jazdu!

Súvisiace články

Tipy

Bezpečná jazda počas hustého dažďa? Držte sa týchto základných tipov:

Lifestyle

Oplatí sa kúpa nového auta? Toto sú jasné výhody, o ktorých by ste mali vedieť

Video, Tipy

Na pravidelnú výmenu stieračov motoristi často zabúdajú! Poradíme vám, ako na to:

Súvisiace články

Tipy

Bezpečná jazda počas hustého dažďa? Držte sa týchto základných tipov:

Lifestyle

Oplatí sa kúpa nového auta? Toto sú jasné výhody, o ktorých by ste mali vedieť

Video, Tipy

Na pravidelnú výmenu stieračov motoristi často zabúdajú! Poradíme vám, ako na to: