Lifestyle, Golf / 21. máj 2015 / 3 minúty ČÍTANIA

Ach... to famózne ticho: e-Golf

"Autá, ktoré dnes stretnete na cestách, vypúšťajú do ovzdušia hotové peklo," tvrdí slovenský režisér a herec Daniel Dangl, ktorý testoval elektrickú novinku Volkswagen e-Golf. Tu je jeho 5 dôvodov, prečo si zamiloval elektromobil a prečo by autá poháňané elektrinou odporúčal.

Volkswagen e-Golf test

1. Pocity z prvej jazdy v e-Golfe: To ticho!
To auto nevydáva absolútne žiadne zvuky, keďže tam nemá klasický spaľovací motor, ako majú klasické autá, na ktorých väčšina z nás jazdí. V dobrom zmysle slova je to však normálne auto. Ničím sa výrazne na prvý pohľad neodlišuje od toho, na čo sme dnes bežne zvyknutí – ani v samotnej ovládateľnosti či jazdných vlastnostiach. Dokonca sám už dlhšie uvažujem, že si elektromobil domov zakúpim. Rozhoduje cena.

2. Vec, ktorá má na e-Golfe najviac zaujala: Úplne bežné auto.
Mám pocit, že doteraz boli elektrické autá stále na akejsi trošku experimentálnej báze. Z e-Golfu som však mal úplne iný dojem. Pri jazde som mal pocit, že je to klasické, no najmä plnohodnotné auto, voči ktorému netreba mať absolútne žiadne predsudky. Od klasického modelu Golf sa v jazdných vlastnostiach nelíši takmer ničím, samozrejme, okrem tej elektriny, ktorá ho poháňa. A to je vlastne tá najlepšia vlastnosť, čo ma na ňom baví.

Volkswagen e-Golf test

3. e-Golf má dojazd 190 kilometrov: Vynikajúce do mesta.
Na jedno nabitie tých 190 kilometrov skutočne nie je najmenej. Pre mňa je práve pre tento fakt elektrické auto predurčené na jazdu do mesta a vidím ho ako druhé auto do rodiny.

4. Najväčší prínos elektrických áut: Nulové emisie.
Obrovské plus to je najmä pre životné prostredie. A to je pre mňa dosť kľúčová vec. Napríklad v poslednom čase chodím do práce na bicykli, preto som si začal viac všímať, že autá, ktoré dnes stretnete na cestách, vypúšťajú do ovzdušia hotové peklo. A práve v tomto vidím budúcnosť elektromobilov a dobrý smer, ako by sme sa mali začať správať k našej planéte.

5. Posun v segmente elektromobilov: Konečne krok správnym smerom.
Osobne som veľký fanúšik elektromobilov a zároveň aj tejto technológie. Síce som práve teraz sedel len druhýkrát v takomto špeciálnom aute, no je to pohodlné cestovanie.
Všeobecne mám najmä radosť z vývoja a nasledovania tohto trendu, pretože automobilový priemysel stagnoval už roky. A toto je konečne krok vpred.
Veď práve podľa štatistík v severských krajinách, ktoré patria celosvetovo medzi najrozvinutejšie a najekologickejšie, je tento boom elektromobilov najväčší. A to je aj smerovanie, ktorým by podľa mňa mohlo Slovensko ísť.

Parametre elektromobilu e-Golf:

Výkon: 115 k
Krútiaci moment: 270 Nm
Maximálna rýchlosť: 140 km/h
Prevodovka: automatická
Zrýchlenie 0-100 km/h: 10,4 s
Spotreba: 12,7 kWh/100 km
Dojazd vozidla: 190 km
Kapacita akumulátora: 24,2 kWh
Hmotnosť vozidla: 1 585 kg
Objem batož. priestoru: 341 až 1 231 l

Súvisiace články

Eventy, Golf, Verzie GTI

IAA 2015 naživo: vidieť tu môžete aj VW Golf GTI Clubsport

Lifestyle, Golf

Ach... to famózne ticho: e-Golf

Štúdie a koncepty, Eventy, up!, Polo, Golf, Passat, Touran, Sharan, Touareg, Úžitkové vozidlá

Autosalón Bratislava 2015: Chystáme veľkú šou!

Súvisiace články

Eventy, Golf, Verzie GTI

IAA 2015 naživo: vidieť tu môžete aj VW Golf GTI Clubsport

Lifestyle, Golf

Ach... to famózne ticho: e-Golf

Štúdie a koncepty, Eventy, up!, Polo, Golf, Passat, Touran, Sharan, Touareg, Úžitkové vozidlá

Autosalón Bratislava 2015: Chystáme veľkú šou!