Technológie, Štúdie a koncepty, T-Roc / 16. október 2017 / 3 minúty ČÍTANIA

Volkswagen T-Roc: kývajte hlavami!

Volkswagen to s modelovou ofenzívou myslí vážne. S novým malým SUV chce poriadne rozbúriť hladinu. Koniec-koncov, je to Roc(k)ová hviezda!

SUV a crossovery sú čoraz obľúbenejšie. Nie je ťažké pochopiť, prečo. Vyšší podvozok je lepší kamarát s rozbitými mestskými cestami a vysokými obrubníkmi, ale zároveň o svojich dobrodružných výletoch nemusíte rozmýšľať v reáliách spevnených ciest a môžete sa vybrať na miesta, na ktoré by ste si s klasickým hatchbackom netrúfli. Najmä ak je k dispozícii aj pohon 4x4. Ďalšou výhodou je vyššia pozícia za volantom, ktorú oceňujú najmä ženy, avšak každého poteší lepší výhľad z auta a s ním spojený väčší prehľad o tom, čo sa deje naokolo. Bonusom je príjemnejšie nastupovanie do auta. Volkswagen T-Roc k tomu všetkému pridáva ešte mimoriadne vydarený dizajn s pre Volkswagen novými prvkami, špičkové bezpečnostné a asistenčné systémy a praktický interiér.

Prvý krát dvojfarebné

Volkswagen T-Roc je po modeloch Touareg, TiguanAtlas (určenom zatiaľ len pre americký trh) zatiaľ najmenšie a najdostupnejšie SUV značky. Napriek tomu, že jeho dĺžka je o 252 mm menšia, než má Tiguan, neznamená, že je to malé auto. Vďaka dômyselne navrhnutému interiéru, čo umožňuje modulárna platforma MQB, je praktické a ponúka slušný 445-litrový batožinový priestor. Po sklopení zadných sedadiel je k dispozícii dokonca 1290 litrov. Zvonku však T-Roc pôsobí kompaktne a dynamicky. Aj so zvýšeným podvozkom je pocitovo relatívne nízky a široký. Jeho športový naturel je možné ešte zvýrazniť kontrastným lakovaním strechy, ktoré je vo Volkswagene dostupné po prvý krát. Na výber sú tri farby: čierna, biela a hnedá, pričom lakovanie sa týka aj A-stĺpikov a spätných zrkadiel. Všetko je zavŕšené novou, širokou maskou chladiča s dvojdielnymi svetlami a štýlovými dennými LED svetlami v tvare päťuholníka, obopínajúcimi hmlovku.

Digitálny svet

Za dverami T-Rocu sa ukrýva pekný a moderný interiér. Ako to dnes býva zvykom, záujemcovia si ho môžu prispôsobiť vlastnej chuti. K dispozícii sú rôzne poťahy sedadiel, dekory palubnej dosky a farebné kombinácie. Klasické prístroje je možné za príplatok nahradiť 11,7-palcovým digitálnym prístrojovým štítom Active Info Display druhej generácie. Ten je ešte krajší, intuitívnejší a zároveň prehľadnejší, než doteraz. Medzi vymoženosťami v kabíne nechýba palubná Wi-Fi sieť, bezdrôtové nabíjanie smartfónov či kompletná konektivita cez MirrorLink, Apple Car Play či Android Auto.

Hlavne bezpečne

Rozsiahla bezpečnostná výbava pasuje T-Roc medzi najbezpečnejšie autá vo svojej triede. Množstvo senzorov, kamier a radarov zabezpečia, že sa T-Roc zrážke buď úplne vyhne (dokonca aj pri parkovacích manévroch), alebo vás na hrozbu upozorní, alebo zmierni jej možné následky, a to prakticky zo všetkých strán. Ak nemáte radi stresy z preplnených ranných ciest, isto vás poteší, že T-Roc môže byť vybavený aj adaptívnym tempomatom a asistentom pre jazdu v dopravnej zápche. Pre čo najbezpečnejšie jazdné vlastnosti je tu zas precízne vyladený podvozok a špeciálny pohon 4x4 s niekoľkými režimami.

Nové SUV od Volkswagenu bude k dispozícii s troma motormi spaľujúcimi benzín (1,0 TSI, 1,5 TSI a 2,0 TSI), a s troma, ktoré obľubujú naftu (1,6 TDI a 2,0 TDI v rôznom naladení). Ich výkonové varianty sú zhodné: 85, 110 a 140 kW.

Objednávkové knihy sú už od septembra otvorené, takže ak zháňate štýlový crossover alebo SUV, určite by ste mali zavítať aj do showroomov Volkswagenu. :-)

Volkswagen T-Roc 0017
Volkswagen T-Roc 0016
Der neue Volkswagen T-Roc
Volkswagen T-Roc 0014
Volkswagen T-Roc 0023
Volkswagen T-Roc 0022
Volkswagen T-Roc 0021

Súvisiace články

Testy, T-Roc

Test: Volkswagen T-Roc 1,5 TSI 150 k

Testy, T-Roc

Exkluzívny test: Volkswagen T-Roc 2,0 TSI 4Motion

Novinky, Technológie, T-Roc

Ready to Roc(k)?

Súvisiace články

Testy, T-Roc

Test: Volkswagen T-Roc 1,5 TSI 150 k

Testy, T-Roc

Exkluzívny test: Volkswagen T-Roc 2,0 TSI 4Motion

Novinky, Technológie, T-Roc

Ready to Roc(k)?